Kaner - Skoda Fabia II 1.2TSI Elegance

Topic in 'Mijn auto' gestart door Kanerr, 25-04-2020.

 1. EdK

  EdK Forumguru

  Op mijn Fab 3 ergens in een menu, ben ik op bepaald moment een instelling tegen gekomen waar ik als goed heb 3 keuzes had met inschakelen normaal licht.
  Heb daar toen ( 3 jaar terug ) eens mee zitten spelen en kwam erop neer dat als ik een viaduct onderdoor reed dat de verlichting dan wel of niet aanging.

  En die instelling moet gewoon op gevoeligst staan als de wagen word afgeleverd !
  Want de standaard rijder die niet op een autoforum komt die zal die instelling nooit vinden ! Want de gemiddelde autorijder leest geen RTFM.
  En dan zou het gewoon goed moeten gaan !
  Maar krijg nu het gevoel dat de instelling op minst gevoelig staat vanuit fabriek met gevolg dat velen zonder het te weten zonder achterlichten aan rijden !
  Want ja de lichtschakelaar staat toch op AUTO !! Dus dan hoef ik toch niets meer te regelen !?

  DUs laat men de regel maar zo snel mogelijk aanpassen en verplicht achterlichten ook aan met dagrij verlichting voor aan !!
   
  Canon-Eye vindt dit leuk.

 2. JeSko

  JeSko Forumguru Donateur

  @EdK

  Bij mij staat volgende, ik kan dus geen gevoeligheid regelen?

  Screenshot_20201011-125036_MyKODA.jpg
   
  EdK vindt dit leuk.
 3. EdK

  EdK Forumguru

  Tsja @JeSko jij hebt klaarblijkelijk een oude bak......:koffie:
  Maar ik heb het dan ook over mijn eigen Fabia3
  En weet niet eens of het in de RTFM staat bij mij !? Want ja als Ollander lezen wij die niet !! :pardon:
  Maar vermoed wel dat bij jouw wagen dit met VCDS ook is aan te zetten !
  Wat ik uiteindelijk ook heb laten doen door @Antera , omdat ik simpelweg het niet door een sensortje wil laten bepalen, nadat mij was opgevallen de laatste jaren dat er veel dus rijden zonder achterlicht terwijl dit ivm veiligheid niet verantwoord is.

  Maar goed kort door de bocht, al heb je een auto stand op de schakelaar zitten, je blijft zelf toch verantwoord dat je met de juiste verlichting rijd en dat alle lampen heel zijn....
  En als ik als ZZP bekeuringen zou mogen uitschrijven en ontvangen voor de wagens die met verkeerde lampen rijden of zonder verlichting rijden ...... wel dan heb ik een vorstelijk maandsalaris kan ik je vertellen....
   
 4. JeSko

  JeSko Forumguru Donateur

  Ja het valt aan te zetten inderdaad, achterlichten die meebranden. En klopt, maar toch is het simpel, mijn schakelaar staat altijd op automatisch, want dat werkt gewoon mega goed, word het wat bewolkt schiet de sensor gelijk de lampen aan, en als ik zelf vind dat het nog te schemerig is zet ik ze zelf aan als de automatische knop dat niet gedaan heeft. Maarja, je hebt mensen die km's rijden in de pikkedonkere zonder lichten op, tot ze denken tiens waarom staat seint hier iedereen naar mij? En waarom wijst die ene vent met zen vinger naar zijn slaap? Dus dat zegt wel wat over sommigen hun inschattingsvermogen.
   
 5. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  En wat is dan het doorslaggevende argument om ze niet gewoon bij te laten schakelen zodat ze altijd branden, ongeacht wat jij verder met je schakelaar doet?
   
 6. JeSko

  JeSko Forumguru Donateur

 7. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Dan zou ik zeggen: laat ze permanent inschakelen... :jaja:

  Bijkomend voordeel is dat achterliggers niet hoeven te schrikken van onverwacht opflitsende achterlichten ("Hè? Wat? Remt-ie nou?") als die op gezag van de sensor met het dimlicht mee gaan branden omdat jij bijvoorbeeld een tunnel induikt.
   
 8. Kanerr

  Kanerr Forumguru

  Ik rij altijd met verlichting aan, ongeacht omstandigheden. Led lampen zijn ook besteld ter vervanging van alle gloeilampen aan de buitenzijde van de auto :)

  Binnenkort staat op de planning om puddle lights te fabriceren onder de buitenspiegels. Verder... De stuurhoeksensor wordt deze week opnieuw ingeleerd om te kijken of dit het probleem is. Als dit niet werkt (voor het mistlamp probleem) dan komt er een nieuwe sensor in.
   
  JeSko en brepus13 vinden dit leuk.
 9. Desperado

  Desperado Forumguru Donateur

  :thumbsup::thumbsup:
   
 10. JeSko

  JeSko Forumguru Donateur

  Benieuwd naar dat huzarenstuk :D

  En altijd met de lampen aan? Dus altijd je Xenon op?
   
 11. Desperado

  Desperado Forumguru Donateur

  Is dat raar? Verstandige mensen rijden altijd met licht aan. Of gaat xenon stuk als je het teveel aan hebt :pieker:
   
 12. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Ik heb vanaf midden jaren zeventig altijd met dimlicht aan gereden, ook met de O2c (2007-2011) die xenon dimlicht had. Geen enkel probleem mee gehad.
  De daarna privé gekochte Fabia2 Gld was mijn eerste auto met DRL, die had halogeen (projector)lampen welke ik ook meestal aanhad omdat ik die DRL niet veel zaaks vond. Voor de zekerheid wel meteen de achterlichten met alles wat daarbij onvermijdelijk meedoet via het contact laten schakelen, zodat ik nooit zonder brandende achterlichten over straat kon.
   
 13. JeSko

  JeSko Forumguru Donateur

  Ik zie hier in BE eigenlijk niemand rijden door de dag met de Xenon of LED's op hoor @Desperado , dat is allemaal DRL. Of het stuk gaat weet ik niet, ik weet wel dat Xenon het niet graag heeft om vaak korte pozen aan en uit geschakeld te worden.

  @Canon-Eye

  Misschien maar eens de knop op aan zetten ipv automatisch dan, gewoon een gewoonte van maken.
   
 14. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Dát is voor mij inderdaad tientallen jaren een vaste procedure geweest: 1) starten, 2) dimlicht inschakelen (en weer uitschakelen als de motor wordt uitgezet).
  Bij de huidige Leon zou ik de knop permanent op dimlicht kunnen laten staan aangezien de verlichting dan met het contact wordt uitgeschakeld. Alleen blijft in dat geval de DRL (inclusief achterlichten) nog aan totdat de bestuurdersdeur wordt geopend, met een maximum van 30 minuten.
   
  JeSko vindt dit leuk.
 15. Kanerr

  Kanerr Forumguru

  Ja hoor, geen problemen mee :) Dat xenon lampen op den duur stuk gaan of minder fel branden vind ik prima, koop ik weer een set. Heb daar geen problemen mee eigenlijk..

  Vroegah toen aftermarket xenon net een beetje populair begon te raken waren de ballasten 1 van de eerste onderdelen van het systeem wat kapot ging. Dit kwam door het aan en uit schakelen. Vaak werd dit gelinkt aan de 'auto' stand van de lichtschakelaar en dat de lampen vaak aan en uit gingen. Echter is dit met de tijd verbeterd en als ik de lampen nu aan zet bij starten en erna uit bij bestemming, hoeven de ballasten maar 1 keer op te starten :) Mocht ik een auto stand hebben, zou dat meer dan 1x zijn omdat ik minimaal 1 keer wel in een tunnel of onder een brug door rij.

  Weet je per toeval waar in VCDS ik dit kan vinden? Bij mijn UP! had ik dat ook gedaan (Deense verlichting heette het bij de UP!) maar bij de Fabia heb ik het niet kunnen vinden helaas..
   
 16. Peter-036

  Peter-036 Forumguru Moderator

  Dat is met VCDS of OBD eleven niet mogelijk, @Canon-Eye heeft dat door de dealer laten doen, en die gebruiken CODIS (is dit de goede afkorting?) daarvoor.
  Helaas zijn er veel dealers die het niet kunnen, en nog meer die het niet willen doen.
   
 17. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  ODIS heet dat, meen ik. De dealer kan dat wel, er is altijd wel een slimme monteur die het weet. De kunst is alleen om de werkplaatsreceptie te overtuigen...

  Downside bij de F2: de achterlichten kunnen niet afzonderlijk worden meegeschakeld, maar alleen als onderdeel van de "stads"- of standlichten. Die standlichtjes aan de voorkant doen dus ook mee en dat is in strijd met de letter van de regelgeving.

  Want: DRL mag niet branden "in combinatie met enige andere verlichting aan de voorzijde"...
  Dat hebben ze bij mij dus 7 jaar lang wél gedaan, heeft echter nooit een probleem gegeven bij koddebeiers of APK-keurmeesters. Zowel hinder als mogelijke gevaarzetting zijn immers nihil, dus die ruzie had ik best wel met bromsnor willen maken; het is er alleen nooit van gekomen.
   
 18. Kanerr

  Kanerr Forumguru

  Ahso, duidelijk. Dan laat ik het voor wat het is :D

  [​IMG]

  Dit is op ongeveer 100 meter. Alsnog komen er ledjes in hoor, maar ben wel zichtbaar gelukkig :pardon:
   
 19. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Bij zulk kraakhelder weer zeker; het echte onderscheid ontstaat naarmate de zichtomstandigheden slechter worden en/of de achterlichten wat vervuilen door opwervelend water/modder.
   
 20. Kanerr

  Kanerr Forumguru

  Zal foto's schieten wanneer het regent of overal modder is ;)
   
  Tuulster vindt dit leuk.

Deel deze pagina