Kodiaq en caravanspiegels

Topic in 'Kodiaq' gestart door Platvoet, 30-06-2017.

 1. Barthezz

  Barthezz Nieuw lid

  Nee, ik heb de veiligheidslijn niet mee besteld (toen ik de spiegels bestelde stond die optie er zelfs nog niet bij). Het opvallende is dat deze ook besteld kunnen worden bij de Emuk spiegels, dus dat is niet iets wat specifiek bij dit type spiegel hoort. En dan is er nog de vraag wat exteme omstandigheden zijn. Ik kan me voorstellen dat bij stormachtige wind de spiegels er mogelijk af zouden kunnen waaien, maar dan lijkt het mij überhaupt niet verstandig om met de caravan te gaan rijden :-)

  Wat je zelf nog zou kunnen doen is een touwtje om de arm van je spiegel doen en deze vastmaken aan je spiegel. Mocht deze dan loskomen (wat me dan nog heel erg sterk lijkt), dan ben je hem in ieder geval niet kwijt en hangt hij als het ware nog aan je spiegel vast:

  Spiegel.jpg
   

 2. haassie

  haassie Forumguru

  gebruik al jaren milenco spiegels....super montage zonder hulplijnen(?) en vrijwel trillings/rijwind vrij...misschien niet de mooiste maar wel meest functionele...
   
 3. haassie

  haassie Forumguru

  hahaha......ik niet dat de verbuikstoename door je spiegels je grootste zorg is....komt meer door die immer zwaarder wordende sleurhut erachter en de afnemende cylinder inhoud....wanneer je iets gaat voortslepen kijk ik echt niet meer naar verbuik, daar wordt je niet vrolijk van....wann der turbo lauft er sauft?
   
  MennoW vindt dit leuk.
 4. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Zorg niet natuurlijk, maar die "twee vierkante meter" extra zal toch wel merkbaar effect hebben.
  Veel erger vind ik de hoeveelheid zicht op kruisend verkeer die ze wegnemen. Eigenlijk onverantwoord, m.i., en iets om terdege rekening mee te houden.
   
 5. haassie

  haassie Forumguru

  @Canon-Eye .....iets verder kijken dan je spiegels breed zijn?......kruisend verkeer voor/achter je Spiegel moet je al eerder opgemerkt hebben:thumbsup:
   
  EdK vindt dit leuk.
 6. Frenk21

  Frenk21 Forumguru

  Op de facebookpagina van EMUK is terug te vinden dat ze de spiegels voor de Kodiaq pas in september verwachten. Ook de duitse Kodiaqrijders wachten met smart op deze spiegels. Emuk krijgt op FB veel commentaar dat het zo land duurt en dat voor bijv de VW Troc wel al speigels zijn.
   
  Patbanbu en Kweetnie vinden dit leuk.
 7. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  In theorie klinkt dat best logisch, maar de praktijk is weerbarstiger. Er is immers niet alleen kruisend verkeer, er zijn soms ook plotseling tussen twee auto's door verschijnende voetgangers of spelende kinderen. En als het wel om een kruising van wegen gaat, dan hangt het weer erg van de soort kruising af (m.n. de mate van overzichtelijkheid) wanneer je dat kruisende verkeer überhaupt in beeld krijgt (ook zonder die extra zichtbelemmering), dus zo algemeen gesteld is die stelling toch simpelweg niet overeind te houden.

  Onnodige uitzichtbelemmering is een veel te veel gemaakte fout, ook (maar zeker niet alleen!) door vrachtwagenchauffeurs. In mijn beroepspraktijk (o.m. bij incidentenonderzoeken) heb ik daar de (on)nodige ellende van gezien en deze ook verwerkt in chauffeurstrainingen, in de hoop dat ze bv. vervolgens ook in hun privéauto die bungelende*) rotzooi van de binnenspiegel verwijderen.

  *) Terzijde:
  dat bungelen is nog een extra risicofactor. Doordat er continu iets beweegt in het gezichtsveld van de bestuurder (ook al kijk je niet specifiek in die richting) ontstaat een zekere gewenning. Daarmee wordt de kans dat een ander bewegend object buiten de auto (maar niet direct binnen de aandachtsfocus van de bestuurder) niet of veel later wordt opgemerkt een factor 10 of zo vergroot.
  Dat "bewegende object" zal je kind maar wezen... :(

  Dáárom vind ik dergelijke grote spiegels - zoals ik al aangaf - "eigenlijk niet verantwoord".
   
 8. Peter-036

  Peter-036 Forumguru Moderator

  Aanvulling op post #27 van @Canon-Eye
  Ook is het (zeker bij vrachtwagens) een bijkomend puntje dat je probeert de auto te laten blijven rollen, waardoor een object achter je spiegel daar langer door verborgen blijft.
  De Volvo FH serie heeft/had mooie grote spiegels rechts: daar kun je op die manier een hele opleggercombinatie achter 'verstoppen'.
  #Af en toe weer eens goed "(wakker)schrikken".
   
  Canon-Eye vindt dit leuk.
 9. 907

  907 Senior Member

  Afgelopen zaterdag 1e keer langere tijd met mijn (oude) Milenco spiegels gereden. Ik vond/vind die klemmen op een klein gelakt randje altijd wat griezelig (net zoals op mijn Mazda6), maar na 1 keer nadraaien zit het nog steeds perfect.
  Als ik ze deze week ff niet nodig heb laat ik de klemmen zitten en haal alleen de spiegels eraf.
  Ik zou deze weer aanschaffen als dat nodig is.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 10. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Wel kans op windgeruis dan... en om ze er helemaal af te halen moet je ook maar 2 handbouten lost te draaien.

  Tip: ik ken het model van de Kodiaqspiegels niet, maar de buitenspiegels van mijn Fabia hadden een bovenkant met een nogal verlopende bochtstraal. Toen ik de voetjes eenmaal goed had ingesteld en "voor de eeuwigheid" vastgezet, heb ik de positie op de spiegels gemarkeerd door met de punt van m'n zakmes een heel dun krasje in de kunststof rand te zetten. Ziet niemand iets van tenzij je er met de neus bovenop zit, en je weet zeker dat de Milenco de volgende keer weer op precies dezelfde plek zit met de voetjes in de juiste stand. Bij de Seat is dat trouwens een stuk minder kritisch, heb ik al vastgesteld.
   
 11. 907

  907 Senior Member

  Het loshalen is niet het probleem, maar de tijd om ze goed vast te zetten bespaar ik zo.
  En ja ik hoor iets meer geluid, maar dat is vooral scouting jeugd op de achterbank...
   
  Laatst aangepast: 11-07-2018
 12. Frenk21

  Frenk21 Forumguru

  Helaas komen de EMUK spiegels pas in oktober/november beschikbaar voor de Kodiaq:sterretjes:
  Ze passen daar de levertijd aan aan de Kodiaq:D
   
 13. elsinga

  elsinga Forumguru

  Herkenbaar, daar valt het windgeruis totaal in weg (behalve op de terugweg, dan willen ze nog wel eens in slaap vallen ;) ).
   
  907 vindt dit leuk.
 14. bartg

  bartg Actief lid

  Ik zou het liefst Emuks bestellen binnenkort. Ze bestaan sinds een paar maanden in 2 varianten: kodiaq met of zonder camera.
  Welke optie(s) bepalen of je Kodiaq spiegels "camera's" bevatten?
   
 15. Frenk21

  Frenk21 Forumguru

  @bartg, dan moet je Area View hebben, camera's in voor- en achterzijde en buitenspiegels met 180⁰ view en top view

  Gelukkig zijn ze er eindelijk. Ik ga ze ook bestellen.
   
  Huib 190pk DSG-7 4x4 SB vindt dit leuk.
 16. Patbanbu

  Patbanbu Actief lid

  Hé dat is goed nieuws! Eindelijk Emuks voor de Kodiaq!
   
  Frenk21 vindt dit leuk.
 17. Witte Yeti

  Witte Yeti Actief lid

 18. Tuono

  Tuono Lid

  Ah, super. Die EMUK spiegels moet ik dan ook gelijk maar even bestellen. Dan kan de caravan weg gebracht worden voor onderhoud. Ik had ze ook op de Outlander. Die bevielen me erg goed.
   
 19. Witte Yeti

  Witte Yeti Actief lid

  Ik heb Emuk spiegels op 2 Skoda Yeti's gebruikt, die bevielen me erg goed. Helaas waren ze afgelopen zomer nog niet leverbaar voor de Karoq en Kodiaq. Ik heb toen op marktplaats een setje Milenco spiegels gescoord. Op zich bruikbare spiegels, maar overweeg toch om Emuk spiegels te kopen.
   
  Laatst aangepast: 31-01-2019
  Corné de Kluijver vindt dit leuk.
 20. Prutgers78

  Prutgers78 Nieuw lid

  De Milenco's zijn prima en zitten goed vast. Ik monteer ze wel aan de onderkant met de standaard bijgeleverde platte voetjes. Dan zitten ze mooier en super goed vast achter de windkeringsrand aan de onderzijde van de spiegels van je kodiaq. Aan de bovenkant zijn ze er bij nat weer een keer langzaam gaan afglijden. https://www.obelink.nl/milenco-aero-caravanspiegel.html
   

Deel deze pagina