Welke trekhaak zal ik nemen?

brepus13

Forumguru
Er zijn soms wel mogelijkheden om toch trekgewicht op je kentekenbewijs te krijgen. Zo is mijn S2C fl van 0 kg naar 1500kg gegaan. Eea hangt af hoe de typegoedkeuring is geregeld.
 
Laatst bewerkt:

064harry

Donateur
Ik heb een offerte gekregen voor een Karoq Clever Edition waarin een trekhaakvoorbereiding wordt beloofd met vaste trekhaak met een 13 polige stekker. Alleen wil ik deze bijlevering veranderen in een zwenkbare trekhaak.
 

De Stip

Forumguru
Op de Duitse Skoda configurator staat bij de 1.5 TSI DSG ook gewoon 1500 kg trekgewicht en op de Nederlandse slechts 1200 kg. Erg verwarrend.....
 

De Stip

Forumguru
Ik heb Pon vandaag per mail gevraagd waarom er zoveel verschillen zijn. En ook waarom in vredesnaam juist in NLD, het trekgewicht aan de lage kant word gehouden. Ja, dat zure WLTP zal het wel zijn ben ik bang :tongue:
 

De Stip

Forumguru
Dat de configurator niet duidelijk is, dat blijkt wel. Want welke Karoq je ook configureert, alle uitvoeringen met 1.5 TSI DSG kunnen maximaal 1200 kg trekken.
Toch vandaag het verlossende antwoord gehad van mijn dealer. Als ik de af fabriek trekhaak laat vervallen, dan mag de door mij bestelde auto ineens 1500 kg trekken. Dat houdt dan wel in, dat ik er achteraf een trekhaak op moet zetten. Wel jammer, want die originele is juist zo mooi qua systeem.

Ik ga er nog even rustig over denken, daar mijn huidige caravan precies achter de Karoq mag. Het houdt dan wel in, dat ik in de toekomst ten alle tijde een maximaal gewicht van 1200 kg mag trekken en daar met de eventuele vervanging van onze huidige Hobby, rekening mee moet houden.

Buiten het feit dat de af fabriek haak een mooi systeem is, zit er volgens mij dan meteen trailer assist op de auto toch?

Vrijdag ga ik naar de introductie van de Scala en heb ik het er even over met de verkoper.

Keep you posted.
 

064harry

Donateur
@De Stip : Wat bedoel je met "af fabriek een mooi systeem?" Bedoel je dat wegklapbare? Dat je op een knopje drukt dat de trekhaak tevoorschijn komt? Dat kan volgens mij altijd...
 

CDK

Forumguru
@De Stip, je kan ook de originele wegklapbare haak door Cartronic in den Haag laten installeren. Dat is een specialist in achteraf inbouw van originele accessoires. Daarmee kan je wél 1500kg trekken. Wel trekhaakvoorbereiding mee bestellen in dat geval, dan heb je waarschijnlijk meer koelvermogen.
 

064harry

Donateur
Werd net gebeld door de dealer. Volgens mij weten ze het zelf ook niet meer. Ik heb in de offerte "met zwenkbare trekhaak" staan. Omdat ik dus een voorraad auto gekocht heb moet dit dus achteraf gemonteerd worden. Het schijnt volgens hem zo te zijn dat als je een Clever Edition koopt met de optie trekhaak dat je een trekhaak krijgt die alleen maar fietsendragers kan houden. Volgens hem zit er dan een speciale kogel op met twee punten zodat een aanhanger niet past.
Ik krijg nu een trekhaak (zwenkbaar) twv €1188. Daar kan wel een aanhanger achter. Maar het mag niet!
 

hemi24

Forumguru
Als je de prijslijst van de Karoq Clever Edition goed leest, kun je concluderen dat je enkele een aanhanger zou mogen trekken, als je voor een 1.6 TDI mét DSG hebt gekozen..!

Alle andere varianten hebben een opgegeven trekgewicht én kogeldruk van 0 kg!!!


upload_2019-5-16_15-15-44.png


Gevalletje verkeerd voorgelicht door de dealer, of gewoon (on)bewust slecht gelezen..?

Volgens mij mag je bij een geregistreerde kogeldruk van 0 kg zelfs geen fietsendrager monteren; maar check dat vooral even met je verzekering..!
 

Canon-Eye

Forumguru
Volgens mij mag je bij een geregistreerde kogeldruk van 0 kg zelfs geen fietsendrager monteren
Die maximale kogeldruk wordt bij mijn weten nergens in de RDW-voertuigregistratie vermeld, hoogstens op het typeplaatje van de trekhaak. En daarop zal heus geen 0 kg vermeld staan, want dat zou niet best verkopen...

Ervan uitgaande dat de bodemplaat van de Clever editie niet anders is dan die van alle andere uitvoeringen die wél iets mogen trekken zou ik me over een fietsdrager dus technisch gezien niet teveel zorgen om maken. Temeer omdat die drager (al dan niet met fietsen erop) niet snel de oorzaak van een ongeval gaat zijn (als je de boel maar goed monteert en vastzet).

Wel zou ik - in de wetenschap dat ik al sinds mijn Kever 1200N van 1970 altijd een trekhaak onder mijn auto's heb gehad - dit allemaal wel vooraf hebben uitgepuzzeld en dan had ik ongetwijfeld een andere uitvoering gekozen. Maar ja, als je 'm niet nodig hebt, dan is het natuurlijk geen probleem.
 

064harry

Donateur
Gisteren effe de fietsdrager erop gezet.
Heerlijk dat je in het display kunt zien of de verlichting het doet.
En hij laat zien dat de trekhaak gebruikt is door er een aanhanger achter te tonen.
Dus parkeersensoren worden automatisch uitgeschakeld ...
 
Bovenaan Onderaan