102 octaan benzine, nu ook in NL te koop

Joske

Forumguru
De ECU gaat zelf ingrijpen volgens mij als je een hoger octaangehalte toevoegt.. Want omgekeerd gaat die regel dan ook op, stel je laat hem afstellen op 98.. dan moet de motor toch ingrijpen als je 95 gaat tanken? Anders pingelt ie er constant op los..

En fabrieksaf kan je ook 3 soorten brandstof tanken (95, 98 en 102 = mits toegestaan door fabrikant) en daar regelt de ECU toch ook het ideale mengsel. :)

alé, zo denk ik toch dat het is.. (kan compleet de bal misslaan) laat de specialisten hun zegje er maar eens over doen ;)
 

louigi58

Senior Member
Als ik mij goed herinner zag ik bij het tunen een dipje in het koppel, bij nader onderzoek zag je dat op dat punt de voorontsteking teruggeregeld werd (door pingelsensor) . Om een vlakker verloop van de kromme te krijgen is de max voorontsteking aangepast, dit omdat ik altijd BP98 tank, een andere keus was bioethanol bijmengen of 102 tanken
. Ik heb er voor gekozen de voorontsteking iets minder te laten zetten.
 

louigi58

Senior Member
Bij slechtere benzine 95 of zelfs 91 kan de pingelsensor je voorontsteking 10 graden terugregelen, wat uiteraard ten koste gaat van je vermogen.
 

VEEJAY

Forumguru
Ik zie nog steeds geen verklaring, waarom kan mijn auto van 91 to 102 Octaan hebben en merkbaar meer vermogen levert al naar gelang het Ron getal.

Dit in tegenstelling tot een getunede auto die geen profijt zou hebben van 102 omdat het op 98 is afgesteld. Hoop dat iemand dit kan verklaren.
 
  • Leuk
Waarderingen: CDK

VEEJAY

Forumguru
Even reactie uitlokken:

Refereert aan Post#90 van @Race Eend, ik hoop dat de S6 motor met 748PK niet geploft is op 102 octaan.. :).

Kun je het octaan verhaal ophelderen Mark?
 

louigi58

Senior Member
@Corné klopt tenzij je tbv mooier koppelverloop max voorontsteking iets beperkt hebt, zodat er met bv 98 niet meer gaat pingelen en de vooronsteking alsnog teruggeregeld wordt.
 
  • Leuk
Waarderingen: CDK

lugolux78

Forumguru
Kun je de 102 octaan bij ieder auto tanken? Onze 2e auto (Peugeot 206sw) is gewend aan 95/98 maar zou graag eens 102 willen tanken. Kan het kwaad? Auto is uiteraard al wat ouder (2004).
Advies? (kan het ook wel op FB van Competition102 vragen)
 

CDK

Forumguru
Zou geen kwaad moeten kunnen @lugolux78, maar ik zou het zelf niet doen, volgens mij is het momenteel €1,86 per liter, dus kosten baten analyse uitvoeren zou ik zeggen ;)
 

Octavia32

Forumguru
Nou dan is het denk ik gouw gebeurd met de 102 variant, want BP ultimate heb ik 2 dagen geleden nog getankt voor 1,649 (ruim 0,20 cent de liter) die meerwaarde krijg je echt niet terug in het rij gedrag.... Dat weet ik zeker.
 

CDK

Forumguru
De prijs is nu inderdaad al 3 x verhoogd en de andere brandstoffen zijn gedaald, de verschillen worden momenteel steeds groter helaas.
 

CDK

Forumguru
Vanavond een zeer leuk telefoon gesprek gehad met de eigenaar van Competition 102 naar aanleiding van enkele posts van mij op Facebook :) ik had me nogal kritisch uitgelaten..... ;)
Er werd mij overigens wel verzocht om de posts niet aan te passen en zeker niet te verwijderen, want het was mijn mening en dat waardeerde hij en daar belde hij me niet voor zei hij. Hij heeft me wel uitgelegd hoe het komt dat momenteel de prijs zo hoog is, ik heb beloofd daar geen uitspraken over te doen behalve dat 1 van de ingrediënten momenteel extreem duur is, de reden daarvan mogen jullie natuurlijk wel naar gissen, maar doe ik geen uitspraken over. Ze zijn er in elk geval druk mee bezig om die prijs te laten zakken, het is geen opzettelijk spelletje om onze beurs leeg te kloppen.
Ik ben zelfs uitgenodigd om mij inzage te geven zodat het gesprek kracht bij gezet kon worden en er bewijs geleverd kon worden voor de naar verhouding hoge prijs.
Leuk die interactie op mijn opmerkingen! :thumbsup:
 
Laatst bewerkt:

Pendragon

Forumguru
Social media heeft grote invloed, ik kan hier ook over meepraten. Bijvoorbeeld bij verzekeringen. Heeft al een keer flink geholpen, maar mooi dat ze zo sportief waren om je te bellen. Ik geloof ook wel in hun goed wil en dat ze passie hebben zoals wij dat hebben voor onze auto.
 
  • Leuk
Waarderingen: CDK
Bovenaan Onderaan