Xenon lampen zelf vervangen?

lawewing

Forumguru
Heren, Dames,

Mijn Octavia beschikt over een af-fabriek xenon systeem. De lampen zijn vermoedelijk nog de originele, in ieder geval meer dan 2 jaar oud. Nu wil ik de lampen (preventief) vervangen. Via Ebay heb ik al een setje Osram-lampen gekocht.

Mijn vraag is nu kan ik de lampen zelf vervangen, of moet ik hiervoor toch naar een specialist/de dealer?

Groeten,
Jurjen
 

turboturbo

Forumguru
Heb je het al geprobeerd zelf te doen, en lukt dat niet?
Misschien staat er iets over in de gebruiksaanwijzing, of je dat zelf kunt doen of niet.
 

delta

Actief lid
Is heel goed zelf te doen, ik heb ze een paar weken geleden zelf gedaan.
iets naar beneden staat nog een draadje met daarin een handleiding succes!!!!
 

lawewing

Forumguru
Heren, dank voor jullie reacties.

In de handleiding bij de Skoda staat niets over het vervangen van de xenonlampen, behalve dan dat je naar de dealer moet gaan.
Ik heb ongetwijfeld slecht gezocht, maar ik heb geen instructies op het forum gevonden. En voor alle duidelijkheid, ik zoek altijd eerst zelf voordat ik een vraag stel. Wat ik me nl met name afvroeg was of je de lampen niet opnieuw moet laten afstellen?
 

Jasper02

Banned
Valt me wel meer op dat er bepaalde dingen niet in het boekje staan. Ik zou het zuo zelfs doen, is niet zo moeilijk. Bij de dealer betaal je er goud geld voor. Welke lamp zit er in je wagen?
 

Monteurtje

Forumguru
@Jasper02. Hier gaat het om een Octavia II voor de facelift. En die is nog iets anders. Maar wel net zo eenvoudig.
 

Cyrus

Actief lid
@lawewing: het is vrij simpel om de Xenon-lampen te vervangen:
- haal de hele koplampunit er uit (borgmoer los, pin uitschuiven, steker los - zie instructieboekje)
- beugels over doorzichtige kap er af en de schroeven los
- steker van de Xenonlamp losnemen
- lamp losschroeven
- bevestigingsring van de oude lamp schuiven en op de nieuwe plaatsen
- inbouwen in omgekeerde volgorde

Per kant ongeveer een kwartiertje werk.
 
D

Deleted member 6398

Misschien een stomme vraag, maar waarom zou je xenon lampen preventief gaan vervangen?
 

Cyrus

Actief lid
Je merkt op een gegeven moment dat de lichtopbrengst minder wordt en soms gaan de lampen ook knipperen. Dan is het verstandig om ze alvast te vervangen, want langs de kant van de weg is het geen doen.

Sowieso zijn Xenonlampen niet bij het tankstation te krijgen, dus als je het er op aan wil laten komen totdat een lamp het begeeft, dan moet je al een reservesetje in de auto hebben liggen om langs de kant van de weg te kunnen vervangen.

Los daarvan: omdat de lichtopbrengst afneemt na een zeker aantal branduren, kun je het beste beide kanten tegelijk vervangen, als één kant het begeeft. Anders heb je een behoorlijk verschil tussen links en rechts. Dit effect is beduidend sterker dan bij normale halogeenlampen.
 
Is dit het fenomeen van knipperen van xenon wellicht hetzelfde als ik ervaar als je over oneffen wegdijk rijdt (putten) dat het licht lijkt te flikkeren? In dat zo is moet ik ook gaan denken aan preventief vervangen. Teller staat bijna op 60.000 maar de xenon is altijd aan.
 

Cyrus

Actief lid
Zou kunnen. Het gaat niet alleen om het aantal kilometers, maar ook om het aantal branduren. En dan kan het best zijn dat je "aan de beurt" bent.
 

Canon-Eye

Forumguru
als je over oneffen wegdijk rijdt (putten) dat het licht lijkt te flikkeren
Dat kan ook het effect van de auto-hoogteverstelling zijn (althans, als die aanwezig is en de putten/hobbels breed en groot genoeg zijn).

Mijn vorige (O2 BL combi) had dat nl.; overigens in ruim 3 jaar 134000 km gereden met xenons altijd aan, en geen vervanging nodig geweest.
 

Noord26

Forumguru
Na hoeveel uur ongeveer?

Het uren dat ze branden is niet zo bepalend. Ze lijden het meeste door het aanzetten. Dus als je veel coming-leaving home gebruikt op de lampen zullen ze minder lang mee gaan. Maar nog altijd een stuk langer als normale halogeen lampen.
 

Canon-Eye

Forumguru
Dus als je veel coming-leaving home gebruikt op de lampen zullen ze minder lang mee gaan.
Coming home zal niet uitmaken, aangezien de lampen na het afzetten van het contact gewoon aan blijven tot de ingestelde tijd is verstreken. Leaving home betekent 1x extra aanzetten, omdat ze tijdens het starten even uitgaan. Althans, als ik me goed herinner deden ze dat bij mijn O2C wel, overigens zonder dat ik daarvan iets heb gemerkt aan de levensduur (zie post #15).
 

Cyrus

Actief lid
Na hoeveel uur ongeveer?

In de regel gaat men er van uit dat Xenons na pakweg 80.000 - 100.000km qua lichtopbrengst flink gaan verminderen. Maar het hangt af van het gebruik: staan ze continu aan of schakel je ze veel in en uit (lichtautomaat versus veel tunnels en lange viaducten, coming home / leaving home, korte ritjes).
 

sunnyboy

Senior Member
Heb de Xenon lampen na bijna 8 jaar laten vervangen omdat 1 van de lampen iets rozig ging schijnen.
Wel een prijzige aangelegenheid als je geen "neppers" in je koplamp wilt hebben.
Heb overigens meer dan 140.000 km gereden.
 

Noord26

Forumguru
Er zit ook nog een hele berg verschil in prijs tussen wat de dealer per lamp rekent en waarvoor je ze zelf kunt kopen. De dealer zou €180-200,- per lamp willen voor Osram's incl monteren. Dezelfde lampen uiteindelijk per set voor €140,- gekocht. Tel uit de winst..
 
Bovenaan Onderaan