Verbruik Citigo...

Topic in 'Citigo' gestart door bunnys, 27-06-2015.

 1. Citigo zwart

  Citigo zwart Nieuw lid

  Ik rijd 1 op 20 met de Citigo, zonder allerlei aanpassingen, wel rustige rijder.
  Leuk woord trouwens” pukkeltje”, moet ook nog weleens uitleggen aan anderen hoe ruim de Citigo eigenlijk is, meeste mensen hebben dat niet direct in de gaten.
  Auto is nu 5 jaar oud en moet nog zeker 5 jaar mee.
   
  Laatst aangepast: 02-09-2020
  SteGo en Citigo_vRS vinden dit leuk.

 2. Okki

  Okki Forumguru Donateur

  Was dat niet de bijnaam voor een Fiat 500?
   
 3. Desperado

  Desperado Forumguru Donateur

  Nee, dat was een rugzakje.
   
  Peter-036 vindt dit leuk.
 4. Me Zelf

  Me Zelf Forumguru

  Nog meer off-topic: mijn vrouw noemt mijn Citigo "het koekblik". Niet met veel liefde uitgesproken...
   
 5. BigCheese

  BigCheese Forumguru Donateur

  Ik moet zeggen dat de Citigo van mijn vrouw erg fijn rijdt voor zo'n formaat. Ik heb geen idee over het gebruik maar heb laatst wel het gas helemaal open gehad op de Autobahn. Na enig aandringen kreeg ik hem op 170 op de teller, zonder gekke trillingen of onveilig gevoel. Auto zit gewoon goed in elkaar wat mij betreft. En dat is ook wel wat waard.
   
  SteGo vindt dit leuk.
 6. Blackciti

  Blackciti Senior Member

  Tjonge, wat een conversaties over het al dan niet zuinige verbruik van de Citigo.

  Eén ding is absoluut waar: wanneer je hem hebt laten chippen is hij sowieso zuiniger dan voorheen, maar dan uitsluitend met dezelfde stand van het gaspedaal van voor de software-update.
  Die van mij rijdt met zijn update toch wel zo'n 1 op 20, maar dan enkel tijdens lange snelwegritten als de motor de optimale bedrijfstemperatuur heeft. Bij lange ritten, vooral op de Autobanen bij onze Oosterburen, kun je redelijk gemakkelijk één snelheid aanhouden, waardoor het gaspedaal redelijk in dezelfde stand blijft. Veel verbruik komt altijd door een beweeglijke rechtervoet.

  Veel mensen vergeten namelijk ook dat een automotor bij korte ritten zo goed als nooit de optimale bedrijfstemperatuur haalt hierdoor zal ook het verbruik nooit optimaal worden. En 90 graden op de koelwatertemperatuurmeter wil nog niet zeggen dat de motorolie op de juiste temperatuur is. Dat duurt vaak 5 tot 10 minuten langer dan het bereiken van de 90gr koelwatertemperatuur.

  Overigens: iedereen fijne feestdagen en een goed en vooral gezond 2021. :cheers:
   
 7. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Daar is iets op bedacht: de cruisecontrol... :pardon:

  Ik ben al sinds late jaren '80 een enthousiast cruisecontrol gebruiker, destijds een VDO Tempostat die in 3 opvolgende auto's dienst heeft gedaan totdat ik aan een auto toe was met af fabriek ingebouwde CC. Ervaring leerde toen al dat het verbruik merkbaar daalde door de constante snelheid, en niet alleen op de snelweg. Bovendien is het een goed hulpmiddel om onwillekeurige snelheidsovertredingen te voorkomen, ook binnen de bebouwde kom op wegen die uitnodigen om sneller te gaan.
  Kortom: nooit meer zonder.
   
  Laatst aangepast: 26-12-2020
  Tees en Peter-036 vinden dit leuk.
 8. Blackciti

  Blackciti Senior Member

  @Canon-Eye:
  Mijn Citigo is niet gezegend met een CC. Achteraf inbouwen is waarschijnlijk erg duur waardoor de kosten niet opwegen tegenover het gemak dat je er van kunt hebben.
  Maar wanneer je een eenvoudige CC hebt zit je op de NLse wegen altijd te klooien omdat je om de haverklap moet afremmen voor, of een vrachtwagen, of een andere langzamere auto. Dan moet je daarna weer gas geven om de CC weer in te schakelen. Het is wat dat betreft veel te druk op het NLse wegennet met haar Micky Mouse afmetingen.

  Overigens is niet alleen een CC een goed middel om snelheidsovertredingen te voorkomen: je rechtervoet en je ogen goed de kost geven helpt ook enorm tegen post vanuit Leeuwarden.
   
 9. EdK

  EdK Forumguru

  Dat valt nog wel mee hoor !
  Als je je dealer het vraagt dan kan het niet, maar VAG Techniek bouwt ze in no time in voor je.
  https://www.vagtechniek.nl/garage/prijslijst/cruise-control/up/
   
  Peter-036, Tees en hemi24 vinden dit leuk.
 10. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Jouw ervaring strookt in het geheel niet met mijn (meer dan 30-jarige) ervaring met zeer intensief gebruik van ee gewone CC (niet eens de adaptieve versie, die is mij te bemoeizuchtig) op alle soorten wegen binnen en buiten de bebouwde kom, met handbakken en DSG's.

  Een beetje behoorlijk afstand houden helpt (doe ik van nature altijd al) en het vergt wat verder vooruitkijken, dan kan ik - zeker met de huidige versie waarbij ik kan zien wat de ingestelde snelheid is - bijna alles regelen met een beetje hoger of lager instellen, of tijdig erafgooien en weer "resumen".

  Van de vandaag gereden 2x 100 km heb ik mijn voet niet meer dan 10 à 15% van de afstand op het gaspedaal gehad, de rest is geregeld met het CC hendeltje. Na het afremmen voor een bocht trek ik het halverwege die bocht al naar resume, dan begint hij voorzichtig wat gas te geven. Maar hij gaat pas echt trekken als het stuur weer bijna recht staat. Blijkbaar heeft het signaal van de stuurhoeksensor ook invloed.
  Kortom, als je er eenmaal mee hebt leren omgaan kun je er veel gemak van hebben.
   
  Laatst aangepast: 27-12-2020
  Kees62, SteGo en Peter-036 vinden dit leuk.
 11. bert44

  bert44 Senior Member

  Op trajectcontroles ideaal
  Precies 100 op de gps en klik nooit een boete gehad
  Als je dan ook nog achter een dikke auto rijdt is verbruik iets met een 2 voor de komma :yeah:
   
 12. Blackciti

  Blackciti Senior Member

  EdK vindt dit leuk.
 13. Kees62

  Kees62 Lid

  Nou, de tweede keer getankt, nu zeker dat de tank helemaal vol zat.
  Ik moet zeggen blij verrast, bijna 800 km (794,1 precies) op één tank.1 op 23,26

  moet ik er wel bij zeggen dat ik er mijn best op heb gedaan. toevallig bijna aleen snelwegen en als een oud wijf gereden ;)
  upload_2021-5-10_8-45-27.png
   
 14. Kees62

  Kees62 Lid


  waar kan ik de huidige ingestelde snelheid vinden ?? , ik mis deze inderdaad....
   
  Last edited by a moderator: 11-05-2021
 15. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  @Kees62 ik zie niet zo goed wat je punt is aangezien je geen reactie op het citaat toevoegt. :pieker:
  Maar laat ik dan - afgaande op het vetgemaakte deel - voor de volledigheid aanvullen dat ik de huidige auto (met zichtbare CC-instelling) nog geen 3 jaar in gebruik heb en de daaraan voorafgaande 3 decennia een verstokt gebruiker ben geweest van het meest simpele type cruisecontrol: instellen, hoger/lager, tijdelijk uit en resume en dat alles met alleen de snelheidsmeter (en sinds medio 2008 de gsp-snelheid) als referentie. En ook daarvoor gold en geldt dat het een kwestie is van ermee leren omgaan en anticiperen, dan heb je nooit een probleem met het "geklooi" dat @Blackciti beschreef.
   
  Erik_NL vindt dit leuk.
 16. Kees62

  Kees62 Lid

  ikdacht dat ik het duidelijk verwoord had, niet dus. wat ik aanhaalde was "dan kan ik - zeker met de huidige versie waarbij ik kan zien wat de ingestelde snelheid is"

  mijn vraag was dan ook (of zo bedoeld :-) ): waar kan ik de ingestelde CC snelheid zien?? ik heb alleen een gemiddelde en actuele snelheid, geen ingestelde zoals op mijn vorige auto's.
  Overigens hoef je mij niet enthousiast te maken over CC, daar rijd ik ook al een heel aantal jaren tot volle tevredenheid mee :-)
   
 17. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  @Kees62 In de MFD tussen de tellers, links onderaan op de plek waar bij volledig uitgeschakelde cruisecontrol de totaalkilometerstand staat (die o.a. ook zichtbaar wordt als het contact uitgeschakeld wordt), zie ik de ingestelde snelheid die met het in mijn auto aanwezige aparte CC-hendeltje in stappen van 1 of 10 km/u kan worden bijgeregeld.
   
 18. Cordoba

  Cordoba Forumguru

  Ik weet niet of je bij een Citigo wel de ingestelde CC-snelheid kan zien. Overigens niet zo van belang als je gewoon op de snelheidsmeter kijkt. Wat overigens ook helpt om zuinig te rijden op drukke wegen: de CC iets lager instellen als de max. snelheid, bij kruisingen en rotondes hoopt het verkeer voor je weer even op, en met die ietsje lagere snelheid rij je het gaatje dan vanzelf weer dicht, waardoor je meer op snelheid kan blijven.
   
 19. DommelBelgium

  DommelBelgium Forumguru

  Inderdaad, niet in elke uitvoering en elk model wordt de ingestelde CC-snelheid weergegeven !
   
 20. hemi24

  hemi24 Forumguru

  Misschien is het bij de modellen na de facelift anders, maar bij de eerste modellen kun je de ingestelde snelheid van de CC niet zien…
   

Deel deze pagina