Tips voor gereedschap zelf sleutelen

Vanenkelen

Forumguru
Zoals de titel al zegt.

Wil mijn huis-tuin-en-keuken gereedschapset wat gaan uitbreiden met goed (value for money) sleutelgereedschap voor de auto.

Een goede doppenset heb ik bijvoorbeeld nog niet en ook een set goede torx-bits ontbreekt. Daarnaast zag ik @Jee13 afgelopen weekend druk bezig met een flexibele schroevendraaier (bithouder), superhandig!

Dus graag jullie tips en advies wat je zeker zou moeten hebben om een beetje uit de voeten te kunnen. Ik ben geen professional dus het hoeft niet het allerbeste te zijn, maar ik ben wel bereid om net wat meer uit te geven om te voorkomen dat een bitje na 1x dol draait. De goede middenmoot voor een amateur dus.

Zat al een beetje te googlen en dan zie je al weer veel maten (1/4, 1/2, 3/8 bij doppensets), zodat ik me dan af ga vragen wat ik nou zou moeten hebben.

Wat hebben jullie zoal, ben benieuwd.

Om maar met een voorbeeldje te starten, is dit bijvoorbeeld iets?
 

Noord26

Forumguru
Ik zweer zelf bij oa bitjes van Wiha. Dat is een zeer goed merk en dan pak ik daar de instap klasse van. Pasvormen zijn perfect en dat is het belangrijkste. Voor €15,- heb je meteen de belangrijkste bitjes meteen te pakken incl bezorging aan huis. En de meest voor komende zitten dubbel of 3-voudig daarin aanwezig. Dus Torx T20 zit er geloof ik uit het hoofd 3-maal in.

http://www.toolstation.nl/shop/p59493

Beter als de setjes van oa het bekende Makita of Bosch. Die slijten gewoon een stuk sneller in de standaard uitvoeringen. Vind de instap klasse van Wiha vergelijkbaar met de duurdere setjes van oa Makita/Bosch. Dat zijn meer marketing termen die ze willen toepassen op hun duurdere uitvoeringen met bepaalde coatingen in mijn optiek.

Dus mijn algemene advies is om de instapklassen te bekijken van de echte merk specialisten op bepaalde gebieden. Dan heb je altijd iets goeds te pakken en mocht er iets mee zijn, heb je ook vrijwel altijd goede service achter de hand.
 
Laatst bewerkt:

ertromp

Forumguru
Bruder Mannesmann is inderdaad een goed merk voor de doe het zelfer. Dat merk heeft ook voor de professionele sleuter het e.e.a. maar kost dan ook vaak minimaal het dubbele.
 

Cordoba

Forumguru
Voor sommige situaties heb je weinig keus, maar in veel gevallen kun je wel kiezen met welk soort gereedschap je sleutelt. Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan het werken met bitjes: het is altijd zoeken naar het juiste bitje, en soms ben je in een onmogelijk hoekje bezig en valt je bitje uit de houder ergens tussen in een onbereikbaar hoekje. Daarom heb ik voor de meest gangbare maten (goede) torx-schroevendraaiers, en ik heb een torxsetje in de vorm van een ouderwetse inbussleutel (van het merk Proxxon). Zo hoef ik dus maar heel zelden een bitje te gebruiken.

Voor de wat grotere maten (en krachten) heb je aan 1/4" doppen niet zo veel, overigens zijn er ook adapters om een dop met een sleutel (of ratel) van een andere maat te gebruiken, en vaak zitten die gewoon in de sets.

Mijn advies: kijk eerst hoe vaak je iets nodig hebt, voor je besluit om (onnodig) duur gereedschap te kopen. Voor veel zaken voldoen allerlei sets uit aanbiedingen van Aldi, Lidl enz. en voor meer speciale gereedschappen: ga naar een goede automaterialenzaak, of een goede DHZ (dus geen Karwei/Gamma/Praxis enz. waar men vaak niet eens het bestaan weet van veeltanddoppen, laat staan dat men weet dat dit iets anders is dan Torx).

Als je gewoon steeds de interessante aanbiedingen van Lidl/Aldi meepakt, en als je iets speciaals nodig hebt voor een klus, dat gaat halen, dan heb je toch al vrij snel een zeer uitgebreide gereedschapsset.

voorbeeldje van de Torxset die ik voor een tientje uit een aanbiedingenbak heb gevist:
826163_BB_00_FB.EPS.jpg

(bij Conrad staat ie voor 14,99 op de site)
 
Laatst bewerkt:

Vanenkelen

Forumguru
Thx alvast... ;). Binnenkort ook jarig, dus dan kan het verlanglijstje ook mooi aangevuld worden.

Een goede set normale bits heb ik al dus dat setje van wiha is nogal dubbelop om alleen maar voor de Torxen te bestellen, maar ik ga eens verder zoeken of ze alleen torx sets verkopen.

Wat is dat toolstation eigenlijk goedkoop zeg... vergeleken met de bouwmarkt... Maar ze verkopen dus wel goed spul? Ik ken de merken niet echt.

Maken die maten 1/4, 1/2, 3/8e nog iets uit. Welke gebruik je het meest / zijn het handigste voor klussen aan de auto?

Edit: was al aan het tikken toen @Cordoba reageerde, dus beter voor 1/2 gaan als je ook af en toe kracht wil kunnen zetten?
 

EdK

Forumguru
https://www.prof-tools.nl/ ben zeer gecharmeerd van deze toko die zo af en toe mooie aanbiedingen heeft
Al vele malen goed kwaliteits gereedschap gekocht en levering gaat snel en netjes
Ook als je vragen hebt en een mail stuurt heb je snel een goed en eerlijk antwoord van hun.
 

EdK

Forumguru
Daartegen heeft ALDI af en toe een steek - ringratel set voor een 40 eurie
En ook daar heb ik er tijd terug één van aangeschaft en gebruik ik naar volle tevredenheid zakelijk
Maar dit heeft ook deels te maken daar ik redelijk vaak op steigers werk en je dan niet een dure gedore steekring te water wil laten vallen.

Maar ondanks dat is het voor huis en tuin gebruik zeker geen slechte set
 

Vanenkelen

Forumguru
Als je gewoon steeds de interessante aanbiedingen van Lidl/Aldi meepakt, en als je iets speciaals nodig hebt voor een klus, dat gaat halen, dan heb je toch al vrij snel een zeer uitgebreide gereedschapsset.
Wil idd ook gewoon mijn verlanglijst een beetje aanvullen. Als ik dat lijstje heb kan ik inderdaad aanbiedingen in de gaten houden, of als mensen vragen of ik iets te wensen heb voor verjaardag, sinterklaas of kerst dan heb ik weer wat te melden...
 

Cordoba

Forumguru
@EdK Ik heb naast mijn gewone steeksleutelset en ringsleutelset, vorig jaar ook zo'n ratelringsleutelset gekocht bij Aldi?? en die was iets van 12 euro of in die buurt, en superhandig als je weinig ruimte hebt om te sleutelen.
 

EdK

Forumguru
Wel dan weet ik niet of we over dezelfde set spreken hoor @Cordoba
Ik spreek over een set van steek ring ratel 8 tm 19
geleverd in een zwart plastic koffertje
 

Cordoba

Forumguru
Ik denk dat het een iets andere set is Ed. Mijn setje zijn 4 of 5 ringsleutels (dus 8-10 maten) van pakweg 8 t/m 15, in een platte metalen doos, maar ook de prijs is anders
 

Vanenkelen

Forumguru
Mooi compleet setje @Antera, doppenset 1/2 en 1/4 inch, lange doppen, korte doppen, ratels en een hele sloot aan bits (inclusief torx). En dat voor een alleszins respectabele prijs. Die komt bovenaan mijn lijstje! En aangezien jij er al 13 jaar mee sleutelt zal het met de kwaliteit ook wel goed zitten.

Daarnaast ga ik nog op zoek naar een flexibele bithouder. Bij Conrad hebben ze twee interessante modellen, die er allebei wel goed uitzien.

Daarnaast ga ik nog een telescopische magneetpen op de kop tikken, erg handig voor als er eens een bitje of dop ergens in valt en al voor een paar euro te vinden online.

Momentsleutel komt wat verder onder op mijn lijstje. Ik heb een grote (van de Lidl) voor mijn wielen en ben eigenlijk tot nu toe nog geen klusjes tegengekomen waar ik een kleinere (tot 50NM) voor nodig zou hebben.

Met dit setje ga ik dan vanzelf wel zien, zoals @Cordoba ook al zei, wat ik nog meer nodig heb, of wat eventueel toch handiger is om dedicated te gebruiken, dus torx schroevendraaiers ipv bits.

Maar voor de amateurklusser lijkt me dit een mooie startset die voor +/-100 euro goed samen te stellen is.

Dank voor alle input zover!
 

smutzkanone

Forumguru
die mannesmann set heb ik ook al ruim 15 jaar.
Zeer intensief ge/mis bruikt en nog steeds goed.
Inbus 7 zit er niet in,dus als je je remklauwen eraf wilt halen moet je die nog kopen.
zelfde geld voor de dop om de stoelen eruit te halen.Voor de rest kun je met die set zowat je hele skoda demonteren.
 
Bovenaan Onderaan