Roomster een heerlijk saaie auto...

ippe

Nieuw lid
@AGTon
Nog gaver lijkt het me als ze een Roomster-achtig model uitbrengen als EV! En dan ook de prijs bescheiden houden.
Elektrisch rijden doe je op de kermis...
In de botsauto's :maakmegek:.

De Roomster heeft nu 221k en wachten tot iemand bij Skoda het licht ziet is niet bepaald een strak toekomst plan:banghead:.
 

Captain Hook

Forumguru
Dit keer, tijdens de jaarlijkse APK, een wat minder saai bedrag voor het onderhoud.

Van tevoren een afspraak gemaakt en duidelijk afgesproken wat er wel/niet zou moeten gebeuren.

Ik wist dat er weer een kleine onderhoudsbeurt (olie v.v. + filter v.v.) moest plaatsvinden. Plus de tweejaarlijkse wissel van de remvloeistof. Daarnaast was de koelcapaciteit van de airco inmiddels KwalitatiefUitermateTeleurstellend. Dus waarschijnlijk te weinig koelmiddel (op zich niet zo gek na zoveel jaar).

En de rekening was eigenlijk precies zoals verwacht. Altijd prettig als men dat vooraf helder en eerlijk communiceert.

Ik moest 19,95 voor de APK betalen. Waarbij de enige opmerking/werkzaamheden tijdens de APK het opnieuw afstellen van de koplamphoogte betrof.
95 euro voor de onderhoudsbeurt met olie/filter v.v. (Bosch filter, Castrol olie)
45 euro voor het verversen van remvloeistof
110 euro voor het legen en opnieuw vullen van de climatronic.
(en er is gecontroleerd of er niet ergens lekkage zat)
Ben ik wel blij dat dit nog een oude(re) airco installatie is, met het goedkope koelmiddel R134a. Tegenwoordig zit er bijna overal R1234yf in, da's weer een stuk duurder.

Vergelijk dat maar eens met de Skoda garage prijzen. ;)

Waar ik keurig op gewezen werd, was de toestand van de accu. Maar dat wist ik zelf ook al. Die zal ik binnenkort maar eens vernieuwen. Het originele exemplaar, af-fabriek, zit er nog steeds in. Sinds 2010 notabene. M.a.w. zo'n lange levensduur heb ik met een accu nog nooit meegemaakt. :rockon:
 

Captain Hook

Forumguru
In de tussentijd ff uitgezocht welke accu er nu precies gemonteerd zit in onze Roomster. Maar dat was nog een puzzel. ;)

Door de manier waarop 'ie ingebouwd is, kun je niet het type/merk/capaciteit aflezen. Want dat zit goed verstopt achter een omhulsel. En pas wanneer je 'm loskoppelt en de accu er uit haalt, krijg je dat te zien.

Maar via de 3-letterige VAG codes op de voertuigsticker (die zit ook in het onderhoudsboekje) en de online ETKA database kon ik het VAG typenummer en de daarvoor geschikte merken/types accu's terugvinden.
Wel opmerkelijk; wat volgens de codering (J1P) een 220A 44Ah accu is, is volgens ETKA eigenlijk een 52Ah 470A accu.
Afijn, zowel een geschikte Bosch S4 002 alsmede een Varta C22 gevonden.
En het bleek dat die Varta C22 binnen 2 dagen leverbaar was voor het schappelijke bedrag van 65 euro.

Ook nog een dingetje; de meeste accu's zijn leverbaar in zowel een links/rechts uitvoering. M.a.w. de +/- polen zitten dan net gespiegeld. Dus ook daar ff goed opletten welke uitvoering je nodig hebt.
Uiteraard wel ff opgemeten of de bak/houder, waarin de huidige accu staat, qua afmetingen geschikt is voor de vers bestelde accu. In principe zou er zelfs nog wat ruimte over zijn. Zo te zien is de inbouwruimte ook geschikt voor net iets grotere accu's. Waarschijnlijk zal er bij de diesel motoren een zwaardere (grotere) accu gebruikt worden.

Tegelijkertijd maar ff een tube LIQUI MOLY Batterie-Pol-Fett besteld. Voor die 3 euro extra zometeen gelijk ff netjes alle contacten weer schoonmaken en invetten.

BTW: ben ik blij dat ik geen start/stop geneuzel heb en/of een specifiek te coderen accu. :koffie:
 
Laatst bewerkt:

Captain Hook

Forumguru
Zo, de bak, gevuld met H2SO4 en PbO2 / Pb platen is vervangen.
Het elektrochemische fabriekje kan weer aan de slag om mijn Skoda van verse elektroontjes te voorzien.

En ik kon het weer duidelijk merken! De Skoda startte nog sneller dan anders, vertrok als een speer uit de startblokken en alle displays en lampjes branden nog feller dan voorheen.
Nee, alle gekheid op een stokje; ik merk eigenlijk geen verschil. :koffie:

De accu die er uit kwam (af-fabriek) bleek trouwens een Banner accu te zijn (Oostenrijks fabrikaat).
https://www.bannerbatterien.com/de/Unternehmen/The-Power-Company
Het was een 44Ah 220A model. Dus de oorspronkelijke codering was wel correct, maar als alternatieven (Varta, Bosch, e.d.) verwijst ETKA naar een wat zwaarder model (52Ah 470A).

Afijn die wat zwaardere Varta zit er nu in en het was werkelijk een heel simpel klusje.
De accu zit met een bout/klem vast; die haal je los. Vervolgens de min-pool losgehaald, daarna de plus-pool, accu eruit, nieuwe accu erin. De accuklemmen nog ff opgeruwd met wat fijn schuurpapier aan de binnenzijde, schoongemaakt, ingevet met akku-pool-vet (lekker roze spul), de boel weer vastgezet en de sleutel weer omgedraaid.
Spannend... hij doet het gewoon.
Alleen het digitale klokje in de Maxidot moest ik opnieuw instellen en de vastgelegde gemiddelden uit de BC stonden weer op nul. Maar voor de rest, de radio (met alle geheugeninstellingen), werkte alles meteen weer. Zelfs de elektrische ramen hoefde ik niet opnieuw in te leren qua eindstanden.

Het meeste tijd kostte eigenlijk dat dikke zwarte jasje van de oude accu afhalen en weer netjes ronde de nieuwe vormen. Blijkbaar is dat een soort isolatiemateriaal (tegen temperatuurswisselingen?).
Maar ook dat duurde amper een paar minuutjes.

In z'n geheel was ik nauwelijks een kwartiertje bezig. Inclusief pakken/opruimen van m'n gereedschap.

Eigenlijk onvoorstelbaar dat een accu, waar ik als consument 65 euro voor betaal, diezelfde wisseling bij de Skoda garage zowat 300 euro (!) moet kosten?!?
Ik zie, vooral bij deze auto, toch weinig super expertise, veel arbeidstijd, en/of specialistisch gereedschap dat benodigd moest zijn, wat de mogelijke exorbitante tarieven van een Skoda garage zou rechtvaardigen. :arghh:

Ben wel benieuwd of zo'n Varta accu net zo lang meegaat als die Banner die er in zat.
Dat was werkelijk topkwaliteit; heeft 11 jaar lang zonder mankeren gefunctioneerd. :thumbsup:
 
Laatst bewerkt:

Captain Hook

Forumguru
Onze Roomster heeft zich weer lekker saai gedragen, tijdens een weekje in Duitsland (Eifel). :cheer:
Afgezien van de dorst naar benzine tijdens rasante Autobahnritjes, toch gemiddeld ca. 1:14 gereden; van NL --> Eifel --> ter plekke wat heen & weer berg op, berg af, en weer --> NL.

Ik heb de olie gepeild vlak voor vertrek en vanochtend; kon geen verschil van niveau zien.
Geen rammelende distributieketting, noch tijdens warme start, noch tijdens koude start.
Ook de DQ-200 heeft zich voorbeeldig gedragen, weggetjes tot 21% stijging; no problemo. Ook merk je hoe adaptief de bak is i.c.m. de hellingshoeksensor. Want als je steil naar beneden gaat, schakelt 'ie niet op en probeert 'ie al zelf af te remmen in een lage(re) versnelling. Uiteraard is 21% daling wel fors, dan is de compressie van de motor niet voldoende en moet je wel wat bijremmen.

A1/A61 Autobahn bij snelheden tot ruim 180km/h; ging prima. (behalve het verbruik dan natuurlijk).

Ook nu bleek weer hoe praktisch deze auto is. Rugzakken d'rin, d'ruit, bergschoenen en allerlei losse spullen; altijd makkelijk zo'n ruime/vierkante kofferbakopening. En zelfs de bumperhoogte is bij de kofferbak zodanig dat, met een kleedje er overheen, het een prima bankje is om je gewone schoeisel te wisselen met de bergstappers. :jaja:

Nog iets opvallends:
In de Eifel kwamen we regelmatig een Skoda Roomster tegen. Allerlei uitvoeringen en kleurtjes. Terwijl hier in Nederland het een zeldzaamheid is, als je er eentje tegenkomt.
 
Laatst bewerkt:

JeSko

Forumguru
Duitsland is ook pakken groter, dus wellicht logisch dat je er meer roomsters ziet, zeker gezien Duitsland een echt Skoda land is, je zal er ook meer Octavia, Superb, Yeti etc etc zien. Wel tof om te zien dat je zoveel plezier hebt van de Roomster, ik herken wel dat tevreden zijn van een auto en dat willen delen met anderen, en zo'n Roomster lijkt mij inderdaad heel praktisch, je hebt toch zowat de dimensies van een VW Caddy, maar dan meer puur gericht op consumenten met een gezin. Beetje jammer dat Skoda zulke auto's niet meer produceert.
 

Captain Hook

Forumguru
Op zich een prima vakantie, en één van de laatste dagen beleefde onze saaie Roomster een wat minder saai moment...

Staat netjes in de parkeergarage in een Italiaans dorpje. Zie foto:

DSC_0678 copy.jpg


Let vooral op het 'bloedend hart' op de betonnen paal... dat gaf blijkbaar de stemming van onze Roomster aan.

Want er zat ook een briefje bij:

DSC_0676 copy.jpg


Een of 't andere Duitse muts (sorry voor de term), die had bij het achteruitparkeren d'r fietsenrek tegen onze saaie Roomster geduwd. :(
Ze was in ieder geval wel zo fair geweest een briefje achter te laten.
Volgende dag contact opgenomen en nu begin het verzekeringsgedoe...
 

Frup

Forumguru
@Captain Hook heel vervelend, maar wel erg netjes van die ‘Mutz’!
We hebben wel vaker kleine tot grote schades gehad, waarbij géén briefje was achtergelaten.
Zélf ook eens netjes een briefje achtergelaten, nadat ik een klein deukje in een kentekenplaat had veroorzaakt met mijn trekhaak. Ontving ik later een brief van een advocatenkantoor op hoge toon, waarin ik blablabla werd gesommeerd blablabla… en als ik in gebreke zou blijven … Vreselijk irritant. Ik heb de kentekenplaat vergoed. Maar Geen dankje kon er vanaf.
 

Tees

Forumguru
Heb t ook wel eens gehad, dat m'n dochter met haar fietsje tegen een auto was gebotst, paar kleine krasjes. Ook netjes briefje achtergelaten, eigenaar had nog gebeld maar vond het verder geen probleem en liet t erbij.

Andersom ook een keer een stevige deuk gehad, ook een fietser die vanaf de supermarkt tegenover me was gekomen met boodschappentassen om t stuur en haar evenwicht was kwijtgeraakt. Gelukkig ook netjes met de verzekering geregeld.

Maar zo'n brief op hoge poten als je keurig een briefje achterlaat is, zeker voor iets kleins, wel heel misplaatst...

Hopelijk wordt t bij jou soepel opgelost Erik, maar als iemand zo'n briefje achterlaat is dat meestal wel zo.
 

EdK

Forumguru
Een of 't andere Duitse muts
Wees blij dat het een duitse muts was en geen hollandse, nu word je schade vergoed via de verzekeringen en in tweede geval had je waarschijnlijk alles zelf kunnen regelen, want die blonde mutsen kunnen vaak niet eens schrijven ....... duhhhh

Zo ff lekker generaliseren ....
 

Captain Hook

Forumguru
Nou, vanochtend had onze Roomster er ineens geen zin meer in. :(
En dacht, laten we er maar een niet-zo-saaie dag van maken.

Ik rijd vanochtend weg, de auto start meteen en loopt prima soepeltjes. En ineens, een paar kilometer verderop, horten, stoten, heftig heen en weer schokken, en de hele kerstboom aan waarschuwingslampjes ging aan (ESP, EPC, motormanagement, "werkstatt!!" etc.).
Paar keer geprobeerd opnieuw te starten, maar hij wilde gewoon niet meer luisteren naar z'n baasje. :nono:

Kon nog net de garage op het lokale industrieterrein halen, al bokkend en stotend.

't Was nog voor achten, dus alleen de eigenaar van de lokale vakgarage was aanwezig. De beste man gaf al aan dat ze qua werk helemaal vol zaten de komende week en dat ze eigenlijk geen tijd hadden om reparaties te doen.

Afijn, zo lief mogelijk gevraagd (en dat is lastig voor ondergetekende ;)) of ze toch nog wat voor me konden doen.
Toen de 1ste monteur binnenkwam hebben ze gelijk de diagnose aangesloten en gekeken hoe of wat. Volgens de monteur lag het aan slecht werkende bougies (maar die zaten er nog niet zo lang in). En dat daardoor de hele rits aan waarschuwingen en foutmeldingen ontstond. Liep ook nog maar op 3 cilinders.
Terstond draaide 'ie al ff twee bougies los en liet zien dat er idd de nodige corrosiesporen rond het porceleinen gedeelte van de bougies zat.

Men wist niet of ze vandaag er aan toe zouden komen, maar ik kreeg wel gelijk een leenauto mee.
Gelukkig is die 'gratis' (slechts zelf aftanken). 't Was een spiksplinternieuwe Hyundai I10 met slechts 2500km op de teller.
BTW: wat een speelgoedautootje, zelfs in vergelijking met onze non-premium Roomster.
Dan ligt die oude Skoda toch als een blok op de weg in vergelijking met zo'n I10.

Einde v.d. dag kon ik onze Skoda toch weer ophalen.
De schade was echter wel hoger dan slechts 4 bougies wisselen.

Diagnose stellen, proefritje, waardes voor/na uitlezen, nieuwe bougiekabelset en een verse blokbobine.
De oude onderdelen hadden ze keurig neergelegd om te laten zien wat er mee mis was. En idd; twee contactpinnen van de blokbobine waren zwaar gecorrodeerd, en de bougiekabels waren ook niet zo fris meer.
Tja, misschien te verwachten na 12 jaar en bijna 140kkm?

Uiteindelijk moest ik toch ruim 400 euro afrekenen voor de hele handel.

Had het goedkoper gekund als ik het zelf gedaan had?
Zeker. Als ik zo naar de onderdelenprijzen kijk en zie dat een bobine, kabelsets en bougies als los onderdeel beduidend goedkoper zijn dan wanneer ze via deze garage geleverd zijn. Maar ik ontbeer de kennis en de tools om dit zelf ff snel te fixen.
En zelf hadden ze binnen een paar uur de kennis om de boel te fixen en de specifieke onderdelen te wisselen.

Maar dan had ik vandaag, en de komende dagen, geen rijdende Skoda tot mijn beschikking gehad. M.a.w. voor dat (on)gemak heb ik dus ook moeten betalen.
 
Laatst bewerkt:

Rosinfield

† In Memoriam
Dat zou je toch niet denken, dat je goedkoper uit bent als je het zelf doet!
Bij de dealer was je waarschijnlijk ook stukken goedkoper uitgeweest! Zonder gekheid, niet zo gek na zoveel jaar. En beter nu dan tijdens de vakantie in het buitenland
 

Tees

Forumguru
Soms heb je inderdaad eens pech. En een saaie Roomster wil ook wel eens uit dat band springen ;)

Probleem klinkt wel heel erg als wat ik van de zomer had met de IJsvogel, alleen was die minder ver heen dan dit. Bokte alleen bij zware belasting, maar het probleem was precies hetzelfde: corrosie op bougie, bobinepen en kabel. Ik heb toen (stap voor stap) ook alles vervangen, maar dat wel zelf gedaan. €159 aan materiaalkosten, en alles bij elkaar misschien 1.5 uur bezig geweest (al duurde de diagnose wat langer ;)). In die zin is die rekening van €400 zo gek nog niet hoor, materiaal is bij mijn eigen vakgarage meestal in de buurt van 2x de internetprijs, en dan komt er nog arbeidsloon bij plus diagnosekosten (samen zeker 1-1.5u).
 

Cordoba

Forumguru
Captain Hook, altijd vervelend als zo'n eigenwijze Skoda zonder overleg in staking gaat. Gezien de km-stand en leeftijd is het niet zo dat je dit zou moeten verwachten, maar ook niet iets om van achterover te slaan.

Wat de kosten betreft: behalve de onderdelen en uren, heb je uiteindelijk door de marges ook gewoon de leenauto betaald. Voor een garage die het druk had, en waar je blijkbaar een nieuwe klant was, hebben ze dat heel netjes opgepakt.
 

Captain Hook

Forumguru
Voor een garage die het druk had, en waar je blijkbaar een nieuwe klant was, hebben ze dat heel netjes opgepakt.
Oh, maar alle garages hebben het druk. En de Skoda garage kom ik al jaren niet meer. Die hebben me al meerdere keren gewoon laten staan en in de steek gelaten. En de prijzen die ze daar rekenen... voor die zogenaamde top-service en navenante expertise; ahum. :shutup:

En deze lokale vakgarage kom ik nu al een paar jaar. Tot nu toe altijd netjes en vooral eerlijk bejegend. En dat kan ik van A-Point en consorten nou niet bepaald zeggen...
 
Bovenaan Onderaan