Gierende aircopomp

mwes

Nieuw lid
407.gif

Sinds kort hoor ik een gierend geluid als de airco is ingeschakeld.
Ik heb het systeem opnieuw laten vullen,maar het geluid blijft.
Als ik gas geef dan neemt het gieren in frequentie toe.
De pomp doet het nog wel.
Wie weet er raad
confused.gif


ps wie weeet er wat voor type/merk pomp er in de fabia BJ 2003 zit.
 

Thomash

Nieuw lid
Ik heb ook een Fabia Creation uit 2003 en vanaf het begin maakt hij al dat gierende geluid. Ik heb er al een keer naar laten kijken en het is een bekend probleem. Er is alleen niets aan te doen volgens Skoda. Nu, na drie jaar doet hij het nog steeds, hoewel het geluid bijzonder irritant is.

Groeten
 

mwes

Nieuw lid
Wat ik ook opvallend vond,is dat nu na 3 jaar er nog maar 130 gr ipv de 550 gr koudemiddel in het systeem zat.
Dit middel zorgt ook voor de smeering van de pomp.
De auto is altijd dealer onderhouden geweest.
 

Maarten

Forumguru
Morgen gaat mijn Skoda naar de garage voor een 'ratelende' airco. Ik zit nog in mijn eerste garantiejaar en neem geen genoegen met 'daar is niets aan te doen'.

Wat opvalt is dat de airco met het geven van gas meer of minder herrie gaat maken. de frequentie van het geluid veranderd. Als ik de Airco op 18 graden zet is het overigens bijna weg, maar als ik bijvoorbeeld 20 graden instel dan begint de 'herrie'. Vreselijk irritant!
 
Ook ik heb een brommende airco, doet het niet altijd maar wel met regelmaat, vlak na aanschaf (2e hands) al naar de dealer geweest. deze vertekde mij dat het gewoon de compressor icm de aanjager is die zijn werk doet...
typisch een geval van wachten totdat het kapot gaat (als dat gaat gebeuren) en dan bij de dealer stampij maken
 

Daniel

Lid
nee,hij is niet kapot ofzo,hier is trouwens al een draadje over (had je ff verder moeten zoeken) maar waarschijnlijk maakt hij geen herrie/bij geluid/op de toeren meespelen,als je hem helemaal op zijn koudst zet,probeer maar,en als je hem dan weer op b.v 20 graden zet dan begint ie weer binnen een halve minuut ongeveer.

tenminste dat is bij mij wel zo,en ik vind het ook HEEL iritand.
 

mwes

Nieuw lid
Beste Maarten_sfcep,

Ik ben benieuwd hoe de dealer het gaat oplossen,en wat eventueel het mankement is.
Laat het ons aub nog even weten .
 

Maarten

Forumguru
Helaas...
Het is hetzelfde als met kiespijn naar de tandarts. De dealer hoorde niets bijzonders dus heeft er niets aan kunnen doen.
Ik stapte in de auto en hoorde meteen dat vreemde geluid. Ik heb de dealer het laten horen en heb hem beloofd dat zodra ik het weer zou horen ik de auto weer zou komen brengen.

Ik ben niet echt tevreden.
 

Wallie

Lid
Ik hoor zelf absoluut geen extra geluid als ik de airco aan doe, dus gewoon blijven volhouden dat het niet zo hoort!
 

mwes

Nieuw lid
Het vreemde is dat het geluid weg gaat als je de temperatuur knop warmer of kouder draait.
Zou het in het regelventiel kunnen zitten?

Wordt er .......... van.
rockon.gif
 
Daar zeg je wat, gezien de diagnose die iedereen stelt dat het geluid even over is als je de temperatuur anders instelt moet het wel een regelventiel zijn.

Zodra de termostaat de juiste waarde heeft bereikt draait de aircocompressor loos totdat er weer bijgeregeld moet worden. Tijdens dit loos draaien wordt het regelventiel afgeknepen (lees dichtgedraaid) en komt er een overdruk op de compressor welke het (vreselijk) irritante geluid geeft.

Een goedkoper type regelsysteem, ventiel en compressor geeft een harder geluid dan een duurder
biggthumpdown.gif
en geluidsdempender
worshippy.gif
systeem. Ik herkende vanavond de klachten die iedereen (inclusief ikzelf
winkie.gif
) hiermee had icm hetzelfde probleem wat je hebt bij een hydraulische compressor (andere techniek maar zelfde systeem)
 

indiana

Nieuw lid
Heb een Skoda fabia creation 1.4 uit 2003, heb zelfde probleem een gierende aircopomp.
Ben al naar de garage geweest en die gaven aan dat het een bekent probleem was ,maar dat ze nog niet zo veel aan konden doen .
En nu zie ik dat bij jou de probleem is opgelost.

bedankt indiana
 
mijn combi tdi uit 2005 heeft dat gierende geluid ook.
Als je vervolgens even de airco uitzet en dan weer aan is het geluid even weg. Maar op een gegeven moment begint het weer.

Gezien ik 0,0 vertrouwen in de firma Pon heb aangaande probleemoplossing zie ik wel of de pomp het nog een jaar vol kan houden totdat de auto weg kan...
 

Niwla

Nieuw lid
Sinds afgelopen week heb ik ook last van. Ik heb nog geen contact gehad met de dealer, maar omdat ik nu weet dat het een "kwaaltje" is en er niks kapot draait laat ik het maar even zo tot ik aan de beurt toe ben.

Wel ben ik benieuwd naar de oplossing van Maarten_SFCEP
 

Fabia

† In Memoriam
Typisch Fabia kwaaltje, mijn vorige Fabia uit 2001 had er ook erg veel last van. Soms zette ik de airco maar uit om van dat gegier af te zijn. Succes met verhelpen van deze kwaal.
 

Ted

Forumguru
Die van mij giert zelfs als de airco uit staat. Ofschoon het alleen bij lage snelheden hoorbaar is. Overigens is het altijd aanwezig geweest en niet echt storend. Het type is een diesel combi creation 2003 met 125dkm op de teller. Verder koelt hij prima.

Succes, groeten Ted.
 

turboturbo

Forumguru
Nou moe :shamefullyembarrased: Zit ik een middagje te googlen om te kijken wat er zoal te vinden is over 'gierende' of 'gorgelende' of 'jankende' airco, kom ik dan uiteindelijk via google op dit oude draadje op m'n eigenste trouwe forum :wink:

Welnu, ik heb dus ook al sinds aanschaf van mijn Fabia I last van dit verschijnsel; inclusief het gekke verschijnsel dat het geluid weggaat en weg blijft, als de temperatuur knop op z'n koudst staat. Zodra die iets warmer wordt gezet (want handmatige airco), dus bijv. van 18C naar 20C (knop op 'kwart vóór') hoor je met intervallen dit jankende, gierende geluid (op het toerental van de motor, maakt niet uit of je stil staat of in rijdt en in welke versnelling)
Ook hoor je het geluid niet als je buiten de auto staat. Je kan het alleen binnenin horen, lijkt het wel.

Pas veel later na aanschaf van deze Fabia, begreep ik dat auto airco's ook onderhoud nodig hebben (dit is mijn eerste auto) en heb dat onlangs laten doen bij een airco specialist. Dat was hoognodig ook, want er zat nog maar 50 gram koudemiddel in :woot:

----

Het gekke is nu, dat dit verschijnsel niet verdwenen is. Ik hoor het geluid nog steeds (nog steeds alleen wanneer ik de temperatuur knop iets warmer zet ipv koudst)
Ik heb forumlid TheoStek dit verschijnsel voorgelegd (waarvoor dank voor zijn reactie), hij stelde dat de compressor mogelijk inwendige schade zou kunnen hebben gelopen (door de zeer geringe hoeveelheid koudemiddel en dus geringer smering)

Nu stuitte ik dus op dit - weliswaar oude - draadje en vraag me nu af of dit verschijnsel mogelijk normaal is. Helaas is de link uit de post van @Maarten hierboven dood. :arghh:

Ik ga dit verschijnsel / geluid ook aan mijn airco specialist laten horen binnenkort, ik post de uitkomst daarvan ook weer hier voor mogelijke toekomstige geïnteresseerden.

Verder dient deze bijdrage dan maar gelijk bij zoveel airco probleem draadjes: ter waarschuwing! :geek:
 

TheoStek

Forumguru
Deze nieuwe generatie compressors mogen geen merkbaar gierend geluid vertonen.

Koudemiddel transporteert de olie mee in het systeem en smeert/koelt de compressor, te weinig koudemiddel:(, te weinig smering voor de compressor, hierdoor wordt de olie niet ververst en zal de olie gaan verbranden, met het gevolg dat een burn-out niet lang op zich zal laten wachten.

De afbeelding van de compressor is van een Octavia, is gewoon een gat ingeslagen door de hitte die is ontstaan, doordat er geen of te weinig smering was.
 

Bijlagen

  • IMG_0012.JPG
    IMG_0012.JPG
    62,4 KB · Weergaven: 65

Cordoba

Forumguru
Bij de Octavia wordt de compressor aangedreven via de multiriem?
Ik heb het probleem bij mijn Fabia Creation nog niet ervaren, maar als ik de airco aan heb staat ie eigenlijk altijd op de koudste stand: ik gebruik eigenlijk de fan om de temperatuur te regelen, meer blazen -> meer koude naar binnen.
 
Bovenaan Onderaan