Er zijn om te beginnen niet heel veel fabrieken die loodaccu’s produceren. Er zijn meer merken in omloop dan dat er fabrikanten zijn. Sommige kun je als je ze naast elkaar zet duidelijk zien dat het een en hetzelfde fabrikant is.
Autos niet voorzien van een start stop systeem hebben voldoende aan een start accu; danwel de Natte accu of in engelse benaming een Flooded Battery genoemd. Een eenvoudige natte accu kan slechts voor korte duur een beperkte hoeveelheid start stroom leveren. daarom vind je vaak in oudere diesel auto’s vaak een AGM type vanwege de hogere koude start stroom. Vaak wel 2x zo hoog bij dezelfde capaciteit met een FB accu. Tegenwoordig zijn natte accus wel beter; voorbeeldje is de calcium/calcium (ca/ca) accu ipv antimoon. ca/ca heeft ern lagere weerstand en kan dus makkelijker vermogen afgeven en opnemen daarbij is calcium in tegenstelling tot anitmoon geen water verbruiker. Meeste gesloten accus zullen daarom dan ook calcium accus zijn.
AGM accus bestaan al sinds 1970 ofzo. Is al een zeer oude techniek welke tot hede ten dage zeer goed is. In oude auto’s zonder start stop ststeem geeft de dynamo altijd een constante spanning en stroom. Dit vinden reguliere start accus erg prettig en daar gedijen ze dan ook het best bij en veelal voor lange tijd.
Ivm de start stop systemen gecombineerd met teruglever energie bij het afremmen én de wisselende laadstroom/spanning vanwege het aan/los koppelen van de dynamo moeten accus in dergelijke autos daar wel tegen kunnen. Een AGM type is dan eigenlijk de beste keuze, die kan door zijn constructie het meeste lijen van de 3 maar deze is duurder in productie/aanschaf en de middenweg is dan de EFB. > enhanced flooded battery. Deze accu is in basis een gewone FB accu maar is op diverse punten versterkt/verbeterd om om te kunnen gaan met de wisselnde laadstroom alsmede, want daar houden de reguliere start accus absoluut niet van; een relatief hoog stroom verbruik zonder dat er geladen word. Maar qua levensduur zit deze een beetje tussen een FB en AGM in. Start accus mogen bijvoorbeeld niet lager worden ontladen dan 80% van hun capaciteit. Je hebt dus maar 20% van de capaciteit beschikbaar, alles daaronder resulteert in kortere levensduur van de accu. Als je een FB accu in een start stop systeem zet en bijvoorbeeld bij een verkeerslicht staat met alle electrische systemen aan zoals achterruit/stoel verwarming en je verlichting dan is het snel klaar met de FB accu.
De EFB is een verbeterde versie van de FB en kan omgaan met de wisselende laadstroom en mag verder worden ontladen dan een FB accu.
AGM accus daarintegen worden ook vaak deep cycle accus genoemd; deze mogen wel voor 80% worden ontladen zonder dat er interne accu schade optreed. Agm staat voor absorbing glass material; het is het glasvlies tussen de platen welke het accu zuur, of beter benoemd; het elektrolyt als een soort spons vast houd. Dat heeft een paar voordelen; een ervan is dat de accus non-spilable; niet-lekkend zijn. Een agm accu kun je schuin monteren en deze zal dan niet gaan lekken. Iets wat je bij een FB/EFB niet hoeft te proberen. Dit brengt mij meteen op het volgende punt; een AGM accu is geen Gel accu. Deze twee termen worden door verkoop websites vaak, tevaak, met elkaar verward.
Gel is dus het elektrolyt in een gelei vorm waar bij agm het zuur vast gehouden word door het glasvlies in vloeibare vorm. Door de spons werking van het vlies blijft het elektrolyt op zijn plek
Een gel accu is tevens niet echt geschikt als start accu. Vaak denkt men dat het beter is om een reguliere accu bij defect te gaan vervangen voor gel maar dat is niet het geval. Gel accus zijn meer geschikt voor landurige constante ontlading, daar waar natte accus dus niet tegen kunnen. Daarbij hebben gel accus een relatief hoge interne weerstand. Daarom vind je gel accus ook vaak terug in scootmobiels, campers/caravans maar ook in alarm systemen als backup voeding.0
Deze twee technieken dus niet door elkaar heen halen. Totáál anders.
De echte koploper in de AGM accus is Optima; deze hebben 6 spiralen ipv vertikale plaat-cellen waardoor er nog meer koude start stroom beschikbaar is. Heeft niet alleen met de vorm te maken maar speelt wel een grote rol.
Als laatste nog even over de termen (S)MF ((sealed) maintenance free / (gesloten) onderhouds vrij) of SLA (sealed lead acid / gesloten lood zuur) of VRLA (valve regulated lead acid / druk gereguleerde lood zuur) ; dat is allemaal 1 pot nat; laat je niet van de wijs brengen door deze termen. Is allemaal een dichte accu welke je niet zelf mag/kan/hoeft bij te vullen of te onderhouden. Enige kleine kanttekening bij VRLA is dat deze naast de reguliere onderhoud vrije eigenschap een drukventiel hebben.
Tot zover even mijn uit het blote hoofd kennis over lood accus welke ik de afgelopen jaren heb verzameld
