Het grote auto-wassen topic

MaxN

Donateur
Belangrijke toevoeging is 2 (nieuwe)emmers, kan ook gewoon van de bouwmarkt.
Waar je het koopt moet je zelf weten.
Een grote is Carclean.com, maar er zijn uiteraard meer webshops of de lokale Automat-achtige winkel.
Velgenborstel is niet heel noodzakelijk, maar een aparte handschoen/spons voor de velgen zou ik wel aanraden.
 

Captain Hook

Forumguru
Gij zult uwen veredelde washandschoen bestellen bij de exclusieve shop die er voor zorg draagt dat dezen handschoen door elfjes is samengesteld en voorzien is van enen fluwelen laag die onder het volle maanlicht is gecontroleerd.

De velgenborstel dient te zijn gemaakt van zeldzaam hardhout met zachthouten omhulsel teneinde beschadigingen van het lichtmetaal te voorkomen. Daarnaast dient iedere borstelhaar individueel te zijn ingeplant door een specialist met een titanium pincet. Ook is iedere vezel afzonderlijk gecontroleerd op kwaliteit en andere fysieke eigenschappen.

Droogdoek? Foei! Gij zult een speciaal uitgezochte lamszeem gebruiken die afkomstig is van lammetjes die slechts zachte pluizenbollen hebben genuttigd.

Uiteraard dient de gebruikte tensiden oplossing een door de NASA goedgekeurde substantie te zijn. Slechts verkrijgbaar bij inschrijving en na validatie van uwen goede bedoelingen en kredietwaardigheid.

Gij vergeet de uit synthetische polymeren vervaardigde houder waar de reinigingsoplossing in dient te worden gebruikt. Uiteraard gemengd met exclusief gedemineraliseerd, UV-gesteriliseerd en door osmose filtering verkregen water.

Daarnaast dient een overdrukcabine om de auto geplaatst te worden teneinde omgevingscondities buiten te sluiten.

Al uwen moeite zal tevergeefs zijn indien u daarna zich in de boze buitenwereld begeeft en uwen vehikel blootstelt aan de elementen.

:D:D:D:D
...

Of je gaat naar de Action, koopt een autowashandschoen/spons, kunststof vatenkwast, een zeem en wat sop. Oh ja, en een flinke emmer voor 1 euro.
En als je sponsding vies is, koop je gewoon een nieuwe. Weet je zeker dat er niet te veel polijstzand in zit....
 
Laatst bewerkt:

ramniv

Senior Member
Ik heb ook geen idee of action spul goed is, ben ik wel benieuwd naar. Ik wil gewoon een keer mijn auto wassen, maar dan wel op een goede manier.
 

bobbl

Forumguru
Ik reed mijn auto altijd door de wasstraat, maar nu met mijn superb wil ik me er zelf eens aan wagen om de auto met de hand te wassen. Nu wil ik gewoon rustig een keer beginnen met alleen maar wassen. (geen klei enz.) Nu heb ik de topics redelijk doorgelezen en ook het topic "hoe was ik mijn auto". Nu vroeg ik mij af waar jullie deze spullen halen.
Als ik het goed begrepen heb, heb ik nodig:
- Washandschoen?
- Velgenborstel
- Droogdoek
- Shampoo

Waar kun je dit samen halen (en ook een beetje voor redelijke prijs)
Ik ga altijd naar Dutch Car Detailling in Rekken of online....
Misschien niet de goedkoopste, maar altijd goed advies en fijne spullen.
 

HarrieSkoda

Forumguru
Ik was mijn auto met de volgende spullen;

- 2 (grote) emmers van de bouwmarkt
- 3 washmitts (1 voor vanaf bovenzijde auto tot +/- halverwege de deur, 1 voor halverwege deur tot dorpels, 1 voor de velgen)
- shampoo Poorboys SS&S
- voor de leuk; Gyeon Wetcoat om het pareleffect op de auto te krijgen. Geweldig spul!
- Delirium droogdoek, en als ik lui ben naar de wasbox om af te spoelen met gedemineraliseerd water zodat de auto opdroogt zonder witte kalk druppels

Zoals je ziet hou ik het vrij simpel. Ik ben absoluut geen detailer, maar op deze manier houd ik de auto zeer netjes.

Interieur overigens met interieurdressing van Meguiars, na een grondige ronde met de stofzuiger.
 

Captain Hook

Forumguru
Voor, uit m'n hoofd, amper een paar euro:
microvezel-spons-chenille-2-in-1-dunlop.jpg

deze spons bij de Action. En nog diverse andere modellen voor heel weinig.
Werkt gewoon prima. En als ze erg vuil zijn, koop je desnoods een nieuwe, voor wederom heel weinig.

En veel schoon water gebruiken, kost amper 1 euro per DUIZEND liter!
 

HarrieSkoda

Forumguru
Nadeel van deze spons; eenzijdig te gebruiken.

Voordeel washmitt; dubbelzijdig te gebruiken.

Veel water gebruiken zeker waar.
Alleen de shampoo is wel wat duurder dan ‘n Euro per kuub :D.
 

Captain Hook

Forumguru
Da's waar, het schokkende bedrag van 95 cent voor een liter autoshampoo. :D

Velgen poetsen en schoonbaggeren gaat prima met een kunststof vatenkwast en een paar drupjes afwasmiddel. Werkt prima en kost ook geen vermogen.

En waarom zou het een voor- of nadeel zijn dat een spons aan 1 of 2 kanten te gebruiken is? Koop je er toch twee... Who cares...
Ze hebben zelfs van die sponzen met zachte en een wat grovere zijde (om al die insectenlijken van je ramen en kunststof delen te krijgen).
Of je gebruikt een oude panty over een spons als een soortement van dood eiwit restanten verwijderaar.

Heb nooit gesnapt waarom dat per se van die achterlijk dure gadgets in superfancy verpakking zouden moeten zijn?!? De verpakking smijt je meteen weg, en vuil worden c.q. verslijten doet het toch.

Zo was ik al >30 jaar auto's en na zoveel km's en zoveel jaar rijden krijg ik altijd te horen "goh, meneer, wat ziet 'ie er nog netjes en gaaf uit". Dus blijkbaar doe ik wel iets goed. ;)
 

MaxN

Donateur
Leuke shampoo vind ik de Bathe+ van Gyeon. Is voor de luie autowasser. Zorgt meteen voor hetzelfde effect als de genoemde Wetcoat.
En voordeel van een shampoo of andere (simpele) bescherming na het wassen is dat de auto weer makkelijker schoon te maken is. Even de hogedruk er op en meeste vuil is weer weg.
Voor inspiratie kun je het forum van Carclean eens bekijken. Staat veel info op. En zoals eerder benoemd hoeft het echt niet allemaal zoals daar beschreven wordt, maar je kunt er wel ideeën op doen.
 

HarrieSkoda

Forumguru
Dat zal wel goede shampoo zijn ja, ‘n Euro de liter. Bijkomend voordeel van de door mij genoemde shampoo is dat deze biologisch afbreekbaar is. Heb ik tenminste iets om aan te tonen dat ik milieubewust bezig ben, mocht er een controle plaatsvinden, aangezien auto wassen buiten op straat eigenlijk niet is toegestaan.

Een spons over je lak = een no go. Zeg maar niet dat je dit doet tegen een detailer. Dat voelt als vloeken in de kerk. Misschien handig om even na te gaan wat de voordelen zijn van een washmitt tov. een (simpele) spons.

... Dan kijk maar eens naar je auto, op een bepaalde manier, als het zonlicht erop staat. Waarschijnlijk zul je door jou manier van wassen, met de genoemde spullen, behoorlijke swirls in je lak zien. Hetzelfde als wat een (w)(kr)asstraat veroorzaakt.
 

Cordoba

Forumguru
Voordeel van een washmitt die je aan 2 zijden kunt gebruiken: je wast een gedeelte, draait de washmitt om zodat je een nieuw schoon vlak van de washmitt hebt om weer een stuk te wassen, en pas dan spoel je de vuile washmitt om in de spoelemmer. Dat scheelt je dus de helft in het aantal keren dat je in de spoelemmer moet om de mitt uit te spoelen. Ten opzichte van een spons is een goedkope 'dreadlock' mitt van bijvoorbeeld Action al een hele vooruitgang. Er zijn genoeg detailers die zo'n goedkope mitt gebruiken voor de dorpels en/of de velgen.
 

Captain Hook

Forumguru
Hoe heb ik zo stom kunnen zijn. Ik had het kunnen weten. :fool:
Stomme Captain Hook! Foei!

Alleen met hele dure en exclusieve dreadlocks mitts (nooit geweten dat het bestond) mag ik de auto aanraken.
Want duur = altijd beter. Ja, echt waar. :yeah:

Stel je voor zeg, en dan al die zandstormen, zout- en hagelbuien, industriële regens die er met 160km/h tegenaan geselen. Wow; dat m'n arme auto dat allemaal overleeft. Nog afgezien van de brandende zon, de nodige liters vogelschijt met allerlei bessenextracten, de kleverige sapjes uit allerlei bomen. Wow!

Ik durf haast niet meer te rijden met de auto. :maakmegek:

BTW: zo lang de meeste autorijders, harder rijden, 'sportiever' rijden, meer power (ik refereer hier slechts aan b.v. een kleine witte VAG auto of allerlei RS materiaal), herrie makende uitlaten, dikker rubber, en 0-100 getalletjes belangrijk vinden dan een fles al dan niet goedkope shampoo... Ahum... wie was er ook al weer goed bezig voor/tegen het milieu?
Ik bedoel maar... Houden we onszelf niet voor de gek?

Volgens mij is nog altijd de beste manier om iets te doen wat goed is voor onze wereld, is om het juist niet te doen. :pieker: Gewoon niet doen. (en dat geldt voor vrijwel alles). Maar ja, da's niet cool, da's niet sexy.
 
Laatst bewerkt:

HarrieSkoda

Forumguru
Daar gaat het niet om. Wij proberen mensen die hun auto ‘serieus’ willen gaan wassen met goede middelen, te adviseren. Daar vraagt hij immers ook om.

@ramniv kun je iets met deze info?

PS. Binnenkort paasacties bij Carclean.
 

Captain Hook

Forumguru
Wellicht dan ter verduidelijking; ik ben geen voor- noch tegenstander van handwassers en/of laten-wassers en/of krasstraten.
Heb wel een broertje dood aan al die opgeklopte marketing bs. Vooral het credo dat duur per se beter zou zijn.
Of dat de enige juiste/goede manier van wassen een specialistische werkwijze zou zijn en alleen kan plaatsvinden met bizar kostbare producten met fancy naampjes.

En dat vervolgens alle andere invloeden en gevolgen voor het gemak maar ff buiten beschouwing worden gelaten... :pieker:
 

MaxN

Donateur
Maar volgens mij geeft niemand hier aan dat het met de duurste spullen moet gebeuren. Die worden hier ook niet genoemd. Het is nog altijd aan de mensen zelf wat en waar ze het kopen. En of ze het met dure of goedkopen spullen willen doen.
Ik heb deels de goede(dure) producten, maar ook de goedkopere producten omdat ik er geen meerwaarde in zie om daarvoor de duurste te kopen.
 

s-line

Forumguru
Ik was ook al jaren mijn auto’s met de shampoo van de action( klaro) en merk persoonlijk eigenlijk geen verschil in glans of vuilafstotendheid met de voorheen door mij gebruikte mequiars shampoo. Ja alleen in mijn portemonnee 1€ de liter tegen 35€ de 5 liter...
 
Laatst bewerkt:

Rofffel

Forumguru
Ieder zijn ding maar laten we wel fair blijven: een (echte) detailer weet wel waar hij/zij het over heeft.
Ik behoor zelf tot de categorie en ben juist van het detailen gaan houden vanwege het feit dat bepaalde producten een bepaalde uitwerking geven waardoor het een sport wordt.
Daarbij zijn er ook zeker abnormaal prijzige producten die, naar verhouding, weinig meerwaarde bieden.
Desalniettemin zijn de gerenommeerde poetsspullen vaak veel zuiniger/effectiever te gebruiken waardoor het zijn meerprijs weer terug verdient met een beter resultaat.
Ik breng mijn auto bij iedere detailbeurt weer terug in nieuwstaat waardoor ik weer een half jaar ECHT kan genieten.
Een autoliefhebber laat zijn auto niet van binnen naar buiten slijten in mijn wonderenwereld. Mijn perceptie hoeft geen waarheid te zijn maar lijkt me wel representatief tov de overige autoliefhebbers.
 
Bovenaan Onderaan