Zwarte streep op voorruit

Vandaag heb ik een zwarte streep in het midden van de voorruit ontdekt, loopt vanaf de zwarte punt van de binnenspiegel tot iets verder dan de helft van de ruit recht naar beneden. Volgens de dealer hebben alle fabias van dit moment deze streep, wat voor functie het had kon men niet zeggen. Hebben jullie deze streep ook? En is er iemand die de functie hiervan weet?
 

erik2907

Actief lid
Het zou te maken kunnen hebben met een GPS antenne ontvanger voor het Admunsen Navigatie Systeem
 

Captain Hook

Forumguru
Het is gewoon de antenne. Miniem dun draadje. Zit zelfs op demo auto's zonder navi (ook de Roomster). Menig bestuurder hangt meer bungelende troep aan de binnenspiegel, dat meer het zicht beneemt. :smirk:
Het staat zelfs in de folder: "Radio Swing is gekoppeld aan een dubbele antenne..."

Wel weer typisch hoe goed de dealer op de hoogte is van de modellen die ze zelf verkopen... not. :biggthumpdown:
 

GO66

Lid
Heeft inderdaad met de radio te maken, volgens mij met RDS, weet ook niet precies.
Ik rijd sinds 1 juli met de auto en merk absoluut helemaal niets van het draadje, alleen in de eerste twee dagen, toen viel het mij op dat het er zit!
 
Het is zoals Captain cook al zei een antenne.

De swing radio heeft een dubbele antenne, 1 ervan zit in de ruit. Is dus niet enkel voor de RDS maar voor radio te ontvangen dus. Voordeel hiervan is dat je een veel zuiverder ontvangst hebt omdat beide signalen die opgevangen worden met mekaar worden vergeleken en via de radio gekoppeld worden tot een zuiver signaal (maar dat is meer iets voor de techneuten hoe dit juist gebeurd) Feit is dat je ook meer zenders kan ontvangen en dat je signaal minder snel wegvalt als er een stoor factor opdaagt.

Dat lijntje is echt niet storend, als je er natuurlijk op gaat letten. Heb vroeger een ford escort gehad met voorruitontdooiing, mij heeft dat ook nooit gestoord, daar keek ik mooi door...

Ohja... mijn dealer wist mij dit wel allemaal mooi te vertellen. Mijn dealer stuurde gisteren zelfs een mailtje om te vragen hoe de wagen ons bevalt en indien we nog vragen hadden we hem altijd mochten contacteren. Mooi van hem
 
Bedankt voor jullie informatie. Het lijntje is inderdaad niet storend, wilde gewoon even weten of meerdere mensen dit ontdekt hadden en waar het voor was. Ik zal vanavond mijn dealer op de hoogte brengen. Ik kan wel begrijpen dat zij niet alles weten, vaak veranderd er nog wel het een en ander en zij hebben ook zoveel modellen en uitvoeringen te verkopen. Mijn GL was de derde die ze afleverde, wat overigens keurig gebeurde. Ben erg te spreken over deze garage tot nu toe en ik heb er vertrouwen in dat dit ook wel blijft. Vergelijkbaar met mijn oude fiat dealer. Als ik dit vertrouwen niet had gehad was ik nooit overgestapt van Fiat naar Skoda.
 

LenK

Forumguru
De swing radio heeft een dubbele antenne, 1 ervan zit in de ruit. Is dus niet enkel voor de RDS maar voor radio te ontvangen dus. Voordeel hiervan is dat je een veel zuiverder ontvangst hebt omdat beide signalen die opgevangen worden met mekaar worden vergeleken en via de radio gekoppeld worden tot een zuiver signaal (maar dat is meer iets voor de techneuten hoe dit juist gebeurd)
Lijkt me sterk. De radio signalen zijn analoog. Met 2 antennes krijg een een faseverschil in het signaal dat van de ene en de andere antenne komt (het signaal van de ene antenne ligt vóór in tijd tov het andere).
Zou imho eerder leiden tot verslechtering van de ontvangst.

Vroeger bij analoge TV merkte je zo'n fase verschil op door een ghost image (een 2e beeld er doorheen).
 

Snoopy

Lid
Dit zal wel een "Diversity Antenna System" zijn.
Hierbij wordt continue gecontroleerd welke antenne het beste signaal geeft, en dan wordt daarop overgeschakeld.
 

andrehj

Forumguru
Waarom mogen wij van Pon geen voorruitverwarming?

En 's winters lach je iedereen uit. Bij mij mag er zo voorruit verwarming in :)
Van mij ook. En in de rest van Europa kun je Skoda's dan ook gewoon met voorruitverwarming kopen, maar blijkbaar heeft de fa. Pon in al haar wijsheid besloten dat Nederlanders dat soort zaken niet nodig hebben (hetzelfde geldt overigens voor af-fabriek standverwarming, maar dat kan dan iig nog achteraf worden ingebouwd).
 

paulus474

Senior Member
En wat als je voorruit vervangen moet worden (i.v.m. ruitschade door steenslag bijvoorbeeld)? Dan ben je mooi je 2e antenne kwijt? :(
 

Captain Hook

Forumguru
Als je ruit vervangen wordt, komt er toch gewoon weer eenzelfde type ruit in? Dat gebeurt ook met getinte ruiten, regensensoren, gekleurde band in de ruit, etc.
Dus als jij een ruit met ingegoten antenne hebt, dan zal er gewoon weer een ruit met ingegoten antenne voor terug komen hoor.

Alleen ff opletten dat het ruitenvervangbedrijf wel de goede levert...
 

Skoda-rijder

Nieuw lid
Misschien bedoelen ze dat de antenne niet noodzakelijk is. Er zit immers nog een antenne op de auto.
Strikt gezien kun je dus de voorruit vervangen door een exemplaar zonder antenne. Het enige is dat het signaal in sommige situaties wat afneemt, maar dat die nog altijd goed te noemen is.

Heb zelf ook van de dealer vernomen dat de antenne dient voor een optimaal ontvangst. Bv. wanneer je voor een stoplicht staat te wachten, en wanneer het signaal wat minder schijnt te zijn.
 
Vervanging voorruit

Mijn collega 'Heer Bommel' ook forumlid, heeft onlangs zijn ruit van de Fabia GL laten vervangen wegens een ster en mooi dat er geen nieuwe ruit in komt met een antenne omdat deze niet leverbaar zijn. Volgens de dealer maakt het niet uit in de ontvangst. De vraag blijft natuurlijk waarom dan die antenne af fabriek als het niet uit maakt?
Tikkeltje vreemd en makkelijk.
Vind je die 'streep' echt storend dan ben je er na een flinke ster vanaf.
 

Captain Hook

Forumguru
Gewoon niet mee accoord gaan!
Je betaalt immers verzekeringspremie om ervoor te zorgen dat je auto correct wordt hersteld (inclusief de daarbij behorende opties) als er iets kapot gaat.
En als je je ruit nou laat herstellen bij de Skoda dealer, wat dan?
 
Bovenaan Onderaan