Hetzer
Forumguru
Nieuwe A-1 , in september op de markt..
en vreemd genoeg word hij standaard geleverd met de 1.2 tsi motor die minder vermogen (66kw) heeft dan het blok (77kw) in de Yeti, de O-2 ,Golf en de Polo
Audi introduceert de Audi A1
De Audi A1 springt in het oog door zijn markante vormgeving en hij beschikt over zeer efficiënte motoren in combinatie met een dynamisch afgestemd onderstel. Bovendien is de Audi A1 leverbaar met diverse hoogwaardige technologische features, waaronder een zeer vooruitstrevend infotainmentsysteem. Net als bij andere Audi-modellen is de afwerkingskwaliteit van hoog niveau. De levering van de Audi A1 start in september.
De Audi A1 is een markante verschijning. Hij is 3,95 meter lang, 1,42 meter hoog en 1,74 meter breed. De wielbasis bedraagt een riante 2,47 m. De krachtige proporties worden extra aangezet door de stevige schouderlijn, de dakbogen met hun contrasterende kleur (optie) en de zeer schuin geplaatste C-stijl. De Audi A1 is in alles een echte Audi. Hij beschikt bijvoorbeeld over de typerende single frame grille en koplampen waarin dagrijverlichting is opgenomen (LED- dagrijverlichting op uitvoeringen met Xenon plus-verlichting). Ook de ‘tornadolijn’ die over de zijkant van de auto schuin omhoog loopt, draagt bij aan een geheel eigen, krachtig voorkomen. Dit wordt nog eens geaccentueerd door de grote wielen (maximaal 18 inch) en de vrijstaande buitenspiegels. De achterlichten zijn in de achterklep geïntegreerd. Door hun specifieke vormgeving onderstrepen ze de breedte van de Audi A1 nog eens extra. Ook deze achterlichten kunnen worden geleverd met LED-technologie. De Audi A1 is leverbaar met keus uit tien exterieurkleuren.
Solide en aerodynamisch
De carrosserie van de nieuwe Audi A1 bestaat voor tweederde uit lichte staalsoorten die door een speciaal verhittings- en koelproces extreem sterk zijn. Het koetswerk van de Audi A1 weegt in totaal slechts 221 kilo en is daarbij zeer torsiestijf. Zodoende staat deze carrosserie aan de basis van sportieve rijeigenschappen en een hoog veiligheidsniveau. De standaard veiligheidsuitrusting is daarbij omvangrijk met onder meer twee frontairbags, zijairbags, hoofdairbags, integrale hoofdsteunen, ISOFIX-bevestigingspunten voor kinderzitjes en een systeem dat het niet dragen van de veiligheidsgordels signaleert. Dat ook tot in detail over veiligheid is nagedacht, bewijzen de bumpers: de layout hiervan is zodanig dat kostbare componenten (radiator, airco-unit) bij lichte aanrijdingen (bij parkeersnelheid bijvoorbeeld) buiten schot blijven.
De Audi A1 heeft een Cw-waarde van slechts 0,32. De gunstige stroomlijn zit hem niet alleen in de vloeiende en met aandacht voor detail afgewerkte carrosserie, maar ook in de zogenaamde aero-bodem, een vrijwel volledige en vlakke afwerking van de onderzijde van de auto. De aerodynamische vormgeving draagt evenals de hoge mate van stijfheid van de carrosserie bij aan een laag geluidsniveau. Bovendien past Audi een lichtgewicht geluiddempingspakket toe. Daardoor is ook het ‘akoestische comfort’ van hoog niveau.
De kracht en de efficiency van directe inspuiting
Alle voor de Audi A1 beschikbare motoren beschikken over directe brandstofinspuiting in combinatie met turbotechnologie. Dit sluit aan bij de downsizing-strategie die Audi hanteert: turbotechnologie komt daarbij in plaats van een grote cilinderinhoud. De basismotor voor de Audi A1 is een 1,2-liter TFSI-motor die opvalt door een laag gewicht en een geringe interne weerstand. Het maximale vermogen van deze motor bedraagt 63 kW /86 pk. Het maximale koppel van 160 Nm is al beschikbaar vanaf 1.500 t/min. Met deze motor is de Audi A1 goed voor een topsnelheid van 179 km/h en een sprint van 0-100 km/h in 12,1 seconden. Het gemiddelde verbruik blijft steken bij 5,1 l/100 km. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van slechts 119 g/km.
De 1.4 TFSI-motor watergekoelde turbo levert 90 kW/122 pk en een koppel van maar liefst 200 Nm (tussen 1.500 - 4.000 t/min.). In combinatie met de standaard handgeschakelde zesversnellingsbak leidt dit tot een ‘0-100’ in 9,2 seconden, een topsnelheid van 200 km/h en een gemiddeld verbruik van 5,4 l/100 km. Met de optionele zeventraps S tronic-transmisie met dubbele koppeling duurt de sprint van 0-100 9,1 seconden en bedraagt het gemiddelde verbruik slechts 5,1 l/100 km.
De Audi A1 is ook leverbaar met de moderne 1.6 TDI dieselmotor. Deze is er in twee vermogensvarianten. De 66 kW/90 pk sterke versie (230 Nm tussen 1.500-2.500 t/min.) wordt geleverd met een handgeschakelde vijfbak en is goed voor een topsnelheid van 179 km/h, een sprint van 0-100 km/h in 12,2 seconden en een verbruik van slechts 3,8 l/100 km (CO2: 99 g/km). De uitvoering met 77 kW/105 pk en een koppel van 250 Nm (ook tussen 1.500 - 2.500 t/min. volbrengt de ‘0-100’ in 10,8 seconden en gaat desgewenst door tot een topsnelheid van 187 km/h. Dit alles bij een gemiddeld verbruik van 3,9 l/100 km.
Alle modellen zijn uitgevoerd met recuperatie (het omzetten van remenergie in elektriciteit) en een comfortabel werkend start-stop-systeem dat de motor automatisch uitschakelt zodra de auto tot stilstand komt (bijvoorbeeld bij een verkeerslicht). Het start-stop-systeem wordt ook toegepast in combinatie met de zeventraps S tronic-transmissie. Deze lichte (70 kg) versnellingsbak dankt zijn hoge mate van efficiency aan de toepassing van een dubbele koppeling die (razendsnel) schakelen zonder verlies van aandrijfkracht mogelijk maakt. De S tronic-transmissie is handmatig te schakelen via paddles aan het stuur, maar kent ook twee volautomatische programma’s. De D-modus staat daarbij voor brandstofbesparend rijden, S voor maximale sportiviteit.
Optimale rijdynamiek
De Audi A1 valt op door zijn uitgekiende gewichtsverdeling. Met een totaalgewicht vanaf slechts 1.045 kg is de Audi A1 een van de lichtste auto’s in zijn klasse. Afhankelijk van de uitvoering komt slechts 61-63% van dit totaalgewicht op de vooras terecht. In combinatie met de McPherson-voorwielophanging en de torsie-as achter leidt dit tot een zeer dynamisch en stabiel weggedrag op binnenwegen en maximaal comfort op de snelweg.
Het communicatieve karakter van de Audi A1 is ook te danken aan de stuurinrichting die dankzij een sportieve overbrenging zeer direct reageert. De draaicirkel bedraagt slechts 10,6 meter.
Het onderstel is eveneens geënt op sportiviteit. Dat geldt al helemaal voor de uitvoeringen met sportonderstel waarbij vering en demping extra dynamisch zijn.
Alle Audi A1-modellen hebben standaard ESP met sportmodus en elektronisch sperdifferentieel. Dit draagt bij aan een verregaand neutraal weggedrag doordat het onderstuur in de kiem wordt gesmoord en de grip verbetert. Daarmee levert dit systeem een belangrijke bijdrage aan het hoge veiligheidsniveau van de Audi A1. Het remsysteem van de Audi A1 omvat in alle uitvoeringen geventileerde schijven vóór en massieve schijven achter. Afhankelijk van de uitvoering wordt de Audi A1 geleverd met 15 inch stalen wielen of 16 inch lichtmetalen velgen. Als optie zijn 17 of 18 inch wielen beschikbaar.
Interieur: sportief, fris en hoogwaardig
Het interieur van de Audi A1 is sportief, fris en zeer hoogwaardig afgewerkt. Het dasboard valt op door elegante rondingen en de vorm van de ventilatieopeningen doet denken aan die van de uitstroomopeningen van straalmotoren. De middenconsole, die lijkt te zweven, kenmerkt zich op zijn beurt door de vormgeving in de stijl van het achterdek van een jacht. In die middenconsole zijn de bedieningsknoppen van de airconditioning en de geluidsinstallatie verwerkt. Ook de bedieningselementen van de optionele Audi MMI (Multi Media Interface) worden hier ondergebracht. Een groot beeldscherm is standaard in combinatie met bepaalde meeruitvoeringen (vanaf radio concert). Dit makkelijk afleesbare display komt na een druk op de knop automatisch vanuit het dashboard tevoorschijn.
De ronde instrumenten zijn uitgevoerd in ‘chrono-optiek’ met zwarte wijzerplaten, rode wijzers en witte cijfers – de afleesbaarheid is optimaal. De instrumenten hebben witte verlichting en de bedieningsknoppen lichten ’s nachts rood op. De Audi A1 is leverbaar met LED-interieurverlichting waarbij binnenverlichting, leeslampjes, voetenruimteverlichting en make-upverlichting alle gebruik maken van LED-technologie. Bij het optionele Bose Sound System worden de contouren van de basluidsprekers zelfs indirect door LED’s uitgelicht. Als optie is een bestuursinformatiesysteem voor de bestuurder leverbaar. Hiermee wordt informatie van audio- en navigatiesysteem weergegeven op een display tussen de instrumenten. Dit bestuurdersinformatiesysteem is, mede dankzij een favorietentoets waaraan een functie naar keuze kan worden toegewezen, intuïtief te bedienen.
Het in het bestuurdersinformatie geïntegreerde efficiencyprogramma informeert over verbruik en geeft adviezen voor een efficiënte rijstijl. Zo geeft de schakelindicator het optimale schakelmoment aan en een andere functie laat zien welke ‘grootverbruikers’ (airconditioning, achterruitverwarming) ingeschakeld zijn en wat hun invloed op het verbruik is.
.
en vreemd genoeg word hij standaard geleverd met de 1.2 tsi motor die minder vermogen (66kw) heeft dan het blok (77kw) in de Yeti, de O-2 ,Golf en de Polo
Audi introduceert de Audi A1
De Audi A1 springt in het oog door zijn markante vormgeving en hij beschikt over zeer efficiënte motoren in combinatie met een dynamisch afgestemd onderstel. Bovendien is de Audi A1 leverbaar met diverse hoogwaardige technologische features, waaronder een zeer vooruitstrevend infotainmentsysteem. Net als bij andere Audi-modellen is de afwerkingskwaliteit van hoog niveau. De levering van de Audi A1 start in september.
De Audi A1 is een markante verschijning. Hij is 3,95 meter lang, 1,42 meter hoog en 1,74 meter breed. De wielbasis bedraagt een riante 2,47 m. De krachtige proporties worden extra aangezet door de stevige schouderlijn, de dakbogen met hun contrasterende kleur (optie) en de zeer schuin geplaatste C-stijl. De Audi A1 is in alles een echte Audi. Hij beschikt bijvoorbeeld over de typerende single frame grille en koplampen waarin dagrijverlichting is opgenomen (LED- dagrijverlichting op uitvoeringen met Xenon plus-verlichting). Ook de ‘tornadolijn’ die over de zijkant van de auto schuin omhoog loopt, draagt bij aan een geheel eigen, krachtig voorkomen. Dit wordt nog eens geaccentueerd door de grote wielen (maximaal 18 inch) en de vrijstaande buitenspiegels. De achterlichten zijn in de achterklep geïntegreerd. Door hun specifieke vormgeving onderstrepen ze de breedte van de Audi A1 nog eens extra. Ook deze achterlichten kunnen worden geleverd met LED-technologie. De Audi A1 is leverbaar met keus uit tien exterieurkleuren.
Solide en aerodynamisch
De carrosserie van de nieuwe Audi A1 bestaat voor tweederde uit lichte staalsoorten die door een speciaal verhittings- en koelproces extreem sterk zijn. Het koetswerk van de Audi A1 weegt in totaal slechts 221 kilo en is daarbij zeer torsiestijf. Zodoende staat deze carrosserie aan de basis van sportieve rijeigenschappen en een hoog veiligheidsniveau. De standaard veiligheidsuitrusting is daarbij omvangrijk met onder meer twee frontairbags, zijairbags, hoofdairbags, integrale hoofdsteunen, ISOFIX-bevestigingspunten voor kinderzitjes en een systeem dat het niet dragen van de veiligheidsgordels signaleert. Dat ook tot in detail over veiligheid is nagedacht, bewijzen de bumpers: de layout hiervan is zodanig dat kostbare componenten (radiator, airco-unit) bij lichte aanrijdingen (bij parkeersnelheid bijvoorbeeld) buiten schot blijven.
De Audi A1 heeft een Cw-waarde van slechts 0,32. De gunstige stroomlijn zit hem niet alleen in de vloeiende en met aandacht voor detail afgewerkte carrosserie, maar ook in de zogenaamde aero-bodem, een vrijwel volledige en vlakke afwerking van de onderzijde van de auto. De aerodynamische vormgeving draagt evenals de hoge mate van stijfheid van de carrosserie bij aan een laag geluidsniveau. Bovendien past Audi een lichtgewicht geluiddempingspakket toe. Daardoor is ook het ‘akoestische comfort’ van hoog niveau.
De kracht en de efficiency van directe inspuiting
Alle voor de Audi A1 beschikbare motoren beschikken over directe brandstofinspuiting in combinatie met turbotechnologie. Dit sluit aan bij de downsizing-strategie die Audi hanteert: turbotechnologie komt daarbij in plaats van een grote cilinderinhoud. De basismotor voor de Audi A1 is een 1,2-liter TFSI-motor die opvalt door een laag gewicht en een geringe interne weerstand. Het maximale vermogen van deze motor bedraagt 63 kW /86 pk. Het maximale koppel van 160 Nm is al beschikbaar vanaf 1.500 t/min. Met deze motor is de Audi A1 goed voor een topsnelheid van 179 km/h en een sprint van 0-100 km/h in 12,1 seconden. Het gemiddelde verbruik blijft steken bij 5,1 l/100 km. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van slechts 119 g/km.
De 1.4 TFSI-motor watergekoelde turbo levert 90 kW/122 pk en een koppel van maar liefst 200 Nm (tussen 1.500 - 4.000 t/min.). In combinatie met de standaard handgeschakelde zesversnellingsbak leidt dit tot een ‘0-100’ in 9,2 seconden, een topsnelheid van 200 km/h en een gemiddeld verbruik van 5,4 l/100 km. Met de optionele zeventraps S tronic-transmisie met dubbele koppeling duurt de sprint van 0-100 9,1 seconden en bedraagt het gemiddelde verbruik slechts 5,1 l/100 km.
De Audi A1 is ook leverbaar met de moderne 1.6 TDI dieselmotor. Deze is er in twee vermogensvarianten. De 66 kW/90 pk sterke versie (230 Nm tussen 1.500-2.500 t/min.) wordt geleverd met een handgeschakelde vijfbak en is goed voor een topsnelheid van 179 km/h, een sprint van 0-100 km/h in 12,2 seconden en een verbruik van slechts 3,8 l/100 km (CO2: 99 g/km). De uitvoering met 77 kW/105 pk en een koppel van 250 Nm (ook tussen 1.500 - 2.500 t/min. volbrengt de ‘0-100’ in 10,8 seconden en gaat desgewenst door tot een topsnelheid van 187 km/h. Dit alles bij een gemiddeld verbruik van 3,9 l/100 km.
Alle modellen zijn uitgevoerd met recuperatie (het omzetten van remenergie in elektriciteit) en een comfortabel werkend start-stop-systeem dat de motor automatisch uitschakelt zodra de auto tot stilstand komt (bijvoorbeeld bij een verkeerslicht). Het start-stop-systeem wordt ook toegepast in combinatie met de zeventraps S tronic-transmissie. Deze lichte (70 kg) versnellingsbak dankt zijn hoge mate van efficiency aan de toepassing van een dubbele koppeling die (razendsnel) schakelen zonder verlies van aandrijfkracht mogelijk maakt. De S tronic-transmissie is handmatig te schakelen via paddles aan het stuur, maar kent ook twee volautomatische programma’s. De D-modus staat daarbij voor brandstofbesparend rijden, S voor maximale sportiviteit.
Optimale rijdynamiek
De Audi A1 valt op door zijn uitgekiende gewichtsverdeling. Met een totaalgewicht vanaf slechts 1.045 kg is de Audi A1 een van de lichtste auto’s in zijn klasse. Afhankelijk van de uitvoering komt slechts 61-63% van dit totaalgewicht op de vooras terecht. In combinatie met de McPherson-voorwielophanging en de torsie-as achter leidt dit tot een zeer dynamisch en stabiel weggedrag op binnenwegen en maximaal comfort op de snelweg.
Het communicatieve karakter van de Audi A1 is ook te danken aan de stuurinrichting die dankzij een sportieve overbrenging zeer direct reageert. De draaicirkel bedraagt slechts 10,6 meter.
Het onderstel is eveneens geënt op sportiviteit. Dat geldt al helemaal voor de uitvoeringen met sportonderstel waarbij vering en demping extra dynamisch zijn.
Alle Audi A1-modellen hebben standaard ESP met sportmodus en elektronisch sperdifferentieel. Dit draagt bij aan een verregaand neutraal weggedrag doordat het onderstuur in de kiem wordt gesmoord en de grip verbetert. Daarmee levert dit systeem een belangrijke bijdrage aan het hoge veiligheidsniveau van de Audi A1. Het remsysteem van de Audi A1 omvat in alle uitvoeringen geventileerde schijven vóór en massieve schijven achter. Afhankelijk van de uitvoering wordt de Audi A1 geleverd met 15 inch stalen wielen of 16 inch lichtmetalen velgen. Als optie zijn 17 of 18 inch wielen beschikbaar.
Interieur: sportief, fris en hoogwaardig
Het interieur van de Audi A1 is sportief, fris en zeer hoogwaardig afgewerkt. Het dasboard valt op door elegante rondingen en de vorm van de ventilatieopeningen doet denken aan die van de uitstroomopeningen van straalmotoren. De middenconsole, die lijkt te zweven, kenmerkt zich op zijn beurt door de vormgeving in de stijl van het achterdek van een jacht. In die middenconsole zijn de bedieningsknoppen van de airconditioning en de geluidsinstallatie verwerkt. Ook de bedieningselementen van de optionele Audi MMI (Multi Media Interface) worden hier ondergebracht. Een groot beeldscherm is standaard in combinatie met bepaalde meeruitvoeringen (vanaf radio concert). Dit makkelijk afleesbare display komt na een druk op de knop automatisch vanuit het dashboard tevoorschijn.
De ronde instrumenten zijn uitgevoerd in ‘chrono-optiek’ met zwarte wijzerplaten, rode wijzers en witte cijfers – de afleesbaarheid is optimaal. De instrumenten hebben witte verlichting en de bedieningsknoppen lichten ’s nachts rood op. De Audi A1 is leverbaar met LED-interieurverlichting waarbij binnenverlichting, leeslampjes, voetenruimteverlichting en make-upverlichting alle gebruik maken van LED-technologie. Bij het optionele Bose Sound System worden de contouren van de basluidsprekers zelfs indirect door LED’s uitgelicht. Als optie is een bestuursinformatiesysteem voor de bestuurder leverbaar. Hiermee wordt informatie van audio- en navigatiesysteem weergegeven op een display tussen de instrumenten. Dit bestuurdersinformatiesysteem is, mede dankzij een favorietentoets waaraan een functie naar keuze kan worden toegewezen, intuïtief te bedienen.
Het in het bestuurdersinformatie geïntegreerde efficiencyprogramma informeert over verbruik en geeft adviezen voor een efficiënte rijstijl. Zo geeft de schakelindicator het optimale schakelmoment aan en een andere functie laat zien welke ‘grootverbruikers’ (airconditioning, achterruitverwarming) ingeschakeld zijn en wat hun invloed op het verbruik is.
.