Nieuwe host gezocht voor ons forum

Pasqual

Forumleiding
Administrator
Jullie hadden het misschien al opgemerkt dat de site onlangs niet- of slecht bereikbaar was.
Ik weet helaas nog steeds niet wat het probleem was, maar weet wel dat de server al een tijdje niet meer wordt geupdate omdat de OS zijn end-of-life heeft bereikt. De site draait op dit moment op een VPS bij Flexwebhosting. Bij deze club zitten we inmiddels al meer dan 10 jaar. Echter sinds de overname door Versio in 2021 zijn de prijzen alleen maar omhoog gegaan en de ondersteuning, betrouwbaarheid en kwaliteit achteruit.

Ik overweeg nu dus sterk om over te stappen naar een andere host. Mocht iemand van jullie een suggestie hebbben voor een goede betrouwbare partij, dan hoor ik het graag! Ook als je ervaring hebt met server onderhoud ;)
Reageren mag hieronder, maar uiteraard ook via PB.

Thanks!

Pasqual
 

Peter-036

Forumleiding
Moderator
Cloud 86 in Drachten? Zou een goede moeten zijn volgens de ranglijst die ik (nee, Google) vond.
 
Hoi @Pasqual

Kijk eens op: https://www.leaseweb.com/nl voor virtuele servers. Qua prijzen denk wel redelijk (en in NL), afhankelijk van de CPU, memory, harddisk usage die t forum nu gebruikt. Tegenwoordig bieden ze als gratis add-in ook snapshots. Ik heb er al jaren vpsjes draaien naar alle tevredenheid.

Waar ik zelf ook goede ervaringen mee heb is: https://www.netcup.eu/vserver/vps.php (Duitsland). Je hebt ook de mogelijkheid om snapshots te maken. Verder stabiel en gunstig geprijsd en low latency tijden qua bereik vanuit NL. Hetzner (Duitsland) heb ik ook goede ervaringen mee: https://www.hetzner.com/de/cloud . Hier ook weer de mogelijkheid om zelf snapshots te maken (tegen kleine vergoeding per GB opslag).

Voordeel van snapshots (tijdelijke backups) is dat mocht die grote upgrade van OS, database of forum stuk gaan om wat voor reden, je relatief makkelijk en snel weer terug kan naar het moment dat je de snapshot (backup) gemaakt hebt zonder heel veel gedoe.

Dit alles Is wel gebaseerd op een VPS met bijvoorbeeld een Debian, Ubuntu of Almalinux. Als je ook server management software wil dan zijn Directadmin of Cpanel betaalbare varianten die goed aangeschreven staan in de markt. Een Kale linux VPS/server met een webserver/php, database is natuurlijk ook dikke prima.

Voordeel van zelf doen is dat je zelf wat meer in control bent. Je kan ook kiezen bij bepaalde partijen voor een managed VPS/server, dan beheren ze de server software, backups en zorgen dat ie ook geupdate wordt. Is wel wat duurder, maar een keuze die er zeker is.

* Ik ken ook nog wel wat andere hosts die stabiel (misschien iets duurder zijn). Geef de specs maar door, dan zal ik ze delen hier!

Groetjes,
Jelle
 

Tees

Donateur
Ik zit, net als @leon-cupra, al aardig wat jaartjes bij Vimexx. Niet duur, brede range aan mogelijkheden qua pakketten, en heel goede service! Zelfs voor een goedkoop pakket als ik heb reageren ze altijd netjes en adequaat. En voor duurdere pakketten ook nog sneller (de laatste tijd zijn ze, zoals veel bedrijven, onderbemand, dus reactietijden zijn nu vaak een dag of 2 voor mijn serviceniveau).
 

Tees

Donateur
Poe hee, even opgezocht: bij Cloud86 is het goedkoopste (managed) VPS pakket €170 per maand, bij Vimexx is de goedkoopste 3x zo goedkoop. Wel met iets minder cores en RAM, maar een duurder pakket is nog steeds significant goedkoper. Vraag me dan w af waar t prijsverschil in zit :pieker:

Unmanaged is natuurlijk nog goedkoper, is het duurste pakket bij Vimexx €21 per maand. Hangt natuurlijk ook sterk af van wat er nodig is qua hardware voor t forum.
 

Pasqual

Forumleiding
Administrator
Er zit inderdaad een groot prijsverschil tussen managed en unmanaged. Voor ons zou deze gemanaged moeten worden.
Of hebben we hier een goede manager onder onze leden? :pieker:

@jelleh Leaseweb heb ik gecontact, maar die doen helaas alleen unmanaged.
 

Tees

Donateur
Niet dat ik me vrijwillig stel als manager (ik mis daar toch wel wat kennis voor om t goed te doen), maar een server van dit niveau is niet echt rocket science toch? Apache, PHP/MySQL en de forumsoftware, veel meer zal er toch niet nodig zijn?
Op m'n Raspberry Pi thuis draait ongeveer hetzelfde, eens in de zoveel tijd even apt-get upgrade draaien (en hopen dat alles goed gaat qua dependencies ;)), en verder draait het keurig stabiel.
 
@Pasqual Je zou nog eens bij snel.com kunnen kijken, die bieden ook snapshots en gemanagede vps diensten aan: https://www.snel.com/nl/managed-servers/cloud-vps/ voor een redelijke prijs in vergelijking met veel andere aanbieders als ik de prijzen zo bekijk,

of nog eens hier kunnen kijken: https://www.hostingwijzer.nl/hosting-reviews/ en: https://www.webhosters.nl/goedkope-webhosting/

Verschil tussen managed en unmanaged is wel groot idd qua prijs en ook qua specs, voor dat geld en verschil had ik t wel geweten :)

Persoonlijk zou ik lekker voor een server bij https://www.netcup.eu/vserver/arm-server/#details gaan en eventueel directadmin installeren: https://www.directadmin.com/pricing.php

of toch https://www.hetzner.com/de/cloud . Prijzen en hoge specs zijn in Duitsland een stuk beter dan in Nederland en stabiliteit/redundantie bij deze 2 partijen is top, zoals gezegd snelheid NL > Duitsland is ook top, doet niet onder voor NL, ondanks een paar milliseconden meer latency.

Dan ben je voor pak m beet € 12,- klaar en heb je een vps die echt wel wil brullen en welke weer van deze tijd is qua OSS met bijbehorende software updates de komende jaren.

Voordeel van een DirectAdmin achtig pakket is dat je ook meer grafische controle hebt over je mysql database met phpmyadmin bijvoorbeeld en vershillende php versies indien gewenst kan draaien, SSL controle, mail en domein beheer etc. Eigen CSF intrusion detection, zodat je spammers/abusers kan weren, makkelijk kunnen updaten als er eens en lek in de web-servers of php/mysql server installatie zit welke remote te exploiten is. Verder mooie overzichten qua cpu/memory/harddisk, statistieken qua server load, maar ook qua website usage. Te veel om op te noemen...

Je kan t ook weg laten en dan ben je voor je vps-servertje pak m beet € 7,-, in de maand kwijt, maar dan zal je eventueel wat tutorials door moeten gaan om zelf een webserver op te tuigen met database en php te installeren etc. en dan bestaande forum exporteren en inporteren op de nieuwe host. Allemaal geen rocket science . Zie eventueel ook: https://www.transip.nl/knowledgebase/2063-wat-is-een-lamp-stack/ maar voor die € 4,60 heb je echt wel een mooi managed pakketje en goede ondersteuning van de community.
En als je helemaal op safe wil spelen, dan is er ook nog de lite versie voor € 13,70 per maand, die je unlimited technical support geeft en ze kunnen ook nog de installatie voor je doen indien gewenst, maar je kan hier altijd nog naar upgraden als dat nodig is door je bestaande licentie te upgraden. Zie eventueel ook: https://www.directadmin.com/pricing.php

Ik wil deze (sommige gratis) open source control panels ook nog even benoemen, zie daarvoor eventueel: https://www.seekahost.com/best-hosting-control-panels/

Je kan van te voren alles op een subdomain.skodaforum.nl/test-domein.xx testen en als t lekker werkt je huidige productie overzetten. Dan kan je op je gemak testen en kleine aanpassingen doen als iets nog niet helemaal naar behoren werkt.

Het zijn ook maand-abonnementen, dus mocht het toch niet helemaal bevallen, val je er ook geen buil aan en kan je t zo opzeggen.

Mocht je hulp of assistentie willen, dan mag je me bericht sturen, geen enkel probleem!

Gr,
Jelle
 
Laatst bewerkt:

Alpha

Donateur
Ik ben eigenlijk allereerst benieuwd naar de eisen. Hoeveel bandbreedte verstoken we op een maand, hoeveel opslag hebben we nodig en hoe groot zijn de databases? We draaien Xenforo zie ik. Die bieden zelf ook een hosted variant aan: Xenforo Cloud. Is dat nog een optie?
 
  • Leuk
Waarderingen: Tees

johanl

Actief lid
Ik heb zelf een VPS bij Contabo, Duitse partij, goedkoop maar goed. Heb geloof ik 1 korte storing gehad de afgelopen 3-3.5 jaar.
 

Stuiver

Forumguru
ik huur kantoor in een datacentrum in het zuiden des lands, en heb rechtstreekse ingangen bij diverse partijen die dit kunnen verzorgen. Van zware professionals met dito service en kosten, tot kleine hostingfirmas die nog wel een server in het rack willen hangen ” als de stroom maar betaald wordt”.
Heb wel behoefte aan meer informatie voordat ik namen roep en inschattingen kan geven over kosten. Als jullie die info niet online willen zetten (logisch), dan is een PBtje de beste optie denk ik.
 

Peter-036

Forumleiding
Moderator
Het gaat om een kleine 40 duizend leden, die overigens lang niet allemaal actief zijn (dat is info die op dit forum vindbaar is).
De grootte van de database, evenals het aantal hits dagelijks............geen idee.
 
Bovenaan Onderaan