Lichte resonans van banden

madpilot

Senior Member
Dag allemaal,

Op asfalt ontstaat er een resonans door de banden, die niet alleen hoorbaar is maar ook voelbaar, voornamelijk als lichte trilling in de keuzehendel van de DSG. Het verplaatst zich dus blijkbaar door de hele aandrijflijn. Er zitten 18" Alaris velgen onder met de door Pon aangebrachte Continental Sport Contact banden. Ik heb dit probleem niet met winterbanden, die dezelfde maat hebben (worden op dezelfde velg gemonteerd). Ondanks dat het niet schokkend is, doet het wel een beetje afbreuk aan het rijgenot. Lijkt ook erger op ZOAB dan op ander soort asfalt (op de Autobahn leek het minder). De dealer komt met het verhaal dat 18" nou eenmaal gevoeliger is en dat auto's zo stil zijn tegenwoordig, dat je alles hoort. Maar het gaat mij vooral om de trilling. Zijn er meer mensen die dit hebben?
 

Cordoba

Forumguru
Heb je wat meer gegevens? Bijv. hoeveel km hebben de banden er op zitten? Gecheckt op gecupte banden? Iets lagere bandenspanning?
 

micky

Forumguru
al een keer laten balanceren met drukrol, Conti's zijn geen ideale banden vind ik, enorm vaak trillingsproblemen bij mij, ze gaan er altijd zsm onder vandaan bij mij, veel problemen met mijn A4 gehad, tot Pon en conti aan toe, altijd problemen met de zomerbanden en niet met de winterbanden...
 
  • Leuk
Waarderingen: CDK

madpilot

Senior Member
Heb je wat meer gegevens? Bijv. hoeveel km hebben de banden er op zitten? Gecheckt op gecupte banden? Iets lagere bandenspanning?

Denk een kilometertje of 10.000? De spanning was te hoog (door bandenboer) maar nu zitten ze op wat ze moeten zijn volgens het boekje. Toen leek het even minder maar het is weer terug. Aan het profiel is verder niets raars te zien. Denk dat ik er beter een keer mee naar de bandenspecialist kan gaan. Ook de leasemaatschappij al gevraagd of ze er iets aan willen doen.

@micky: er is geen trilling waarneembaar in het stuur, het is net alsof de banden de hele tijd over iets heen schrapen. Beetje lastig uit te leggen.
 

s-line

Forumguru
Voel eens over je banden met een vlakke hand tegen de rij richting in, best kans dat ze al gecupt zijn. Heb jou auto een vaste achteras of een onafhangkelijk?
 
18 inch Alaris hiero. Ook nergens last van... Behalve een stukje op de A12 tussen Nootdorp en Zoetermeer (nieuw wegdek). Heel vreemd, maar zal wel aan de nieuwe weg liggen....
 

madpilot

Senior Member
Bedankt allemaal voor de reacties. Sterkt me in het vermoeden dat het niet normaal is. Zal de tips meenemen bij het overleggen met de leasemaatschappij. Kennen jullie nog goede bandenboeren in de omgeving Amersfoort?
 

Cordoba

Forumguru
@madpilot: als je het begrip gecupte banden niet kent, even daarop googelen (volgens mij hier op het forum ook al eens uitgelegd, compleet met plaatje en discussie over de oorzaak ervan)
 

Joske

Forumguru
zoiets dus:

gecuptebanden.png


vast wel iets over op het forum te vinden zoals @Cordoba aangaf, heb het begrip zelf ook pas hier op het forum leren kennen ;)
 

madpilot

Senior Member
Ja, dat plaatje was ik ook al tegen gekomen. Zo erg als op die foto is het zeker niet maar zal het profiel eens goed bekijken. Ik houd jullie op de hoogte.
 

madpilot

Senior Member
Ik lees in het topic dat @Cordoba aanhaalt de naam Karelsen banden in Soest. Dat zit hier dichtbij, ga daar wel heen voor een diagnose :)
 

madpilot

Senior Member
@030: heb je een beter adres in de buurt? Ze zullen nog altijd meer weten dan de KwikShit, en als mijn probleem vaker voorkomt dan kunnen ze vast de diagnose wel stellen.
Over AOT, denk dat we elkaar wel gezien hebben, jij was denk ik met een maat op hetzelfde moment die RS6 aan het bekijken, en we maakten een opmerking over de spiegelkappen.
 

030

Forumguru
Ik was erg gecharmeerd van Karelsen, maar ga nu naar ABC in Bunschoten.

Hmm, dat laatste klinkt als erg herkenbaar idd! :)
 

rudolfi

Forumguru
Laat je Conti's maar vervangen door een ander merk. Heb hetzelfde problem gehad met 18 inch conti's.
Bij 8000 km was de rechtervoorband schoon af en ze waren hol uitgesleten.
Nu Michelins eronder en al bijna 10.000 geen gezeur.
 
  • Leuk
Waarderingen: CDK
Bovenaan Onderaan