Ervaring met vast vliegwiel ipv 2 massa vliegwiel

andrehj

Forumguru
Bij mij begint het 2 massa vliegwiel ook te rammelen. Ben dus ook aan de beurt om te vervangen.
Ik ga wel voor de Sachs enkelvliegwiel.
Waarom? De meeste twee-massa vliegwielen gaan zo'n 2 ton mee (klopt dat bij jou?). Dan zal de nieuwe dat ook doen. En rij jij over 2 ton nog in deze auto? Waarschijnlijk niet. Dan kun je dus beter een twee-massa vliegwiel laten monteren, want die zitten er niet voor niets in (ze zijn namelijk veel comfortabeler).
 

Wijnand850

Forumguru
Dan kun je dus beter een twee-massa vliegwiel laten monteren, want die zitten er niet voor niets in (ze zijn namelijk veel comfortabeler).

Onlangs is bij mijn O2C de koppeling ook vervangen inclusief het vliegwiel en heb toen bij de dealer een prijs laten maken voor een vast vliegwiel (met kans op trillingen) en voor een dubbelmassa. Verschil was twee tientjes (dubbelmassa was dan een Sachs exemplaar en geen "origineel Skoda", maar die "originele" is ook van Sachs. Reden genoeg voor mij om weer voor een dubbelmassa vliegwiel te gaan.
 
Ik heb inmiddels een Sachs enkelmassa vliegwiel erin zitten. Zo te merken rijdt het prima en geen trillingen.
Wel merk ik bij vol gas geven of gas terug nemen dat je dat merkt, voorheen niet. Dat zal het nadeel wel zijn van het enkelmassa vliegwiel.
 
  • Leuk
Waarderingen: CDK

Cordoba

Forumguru
Goedenavond,

Het vaste vliegwiel wordt ook alleen aangeraden voor de auto's met een 5 bak! Met 6 bak is het vaak nieuw 2 massa vliegwiel en versterkte koppeling ivm met tuning. Het moet op de auto's met 5 bak geen problemen of trillingen of andere rare dingen opleveren wat ik heb begrepen. De auto's met 6 bak zijn alleen met 2 massa vliegwiel echt lekker te rijden zoals u zelf aangaf.

Ook Vagtechniek heeft een vergelijkbaar verhaal als bovenstaand verhaal (dat waarschijnlijk afkomstig is van JB service, een vergelijkbare VAG-specialist). Als je wat breder kijkt dan alleen de Octavia, zul je beslist meer mensen vinden die een 2M-vliegwiel hebben vervangen door een vast vliegwiel.
 
Laatst bewerkt:
Veerheen werd de 1,9 tdi met 5 bak(02A) vanuit de fabriek geleverd met 1 massa vliegwiel, JB autoservice (Jos) heeft er al wel meer dan 1000 omgenbouwd ( 10 jaar tijd) van 2 massa vliegwiel naar 1 massa vliegwiel, je moet alleen wel de juiste plaat monteren.

Bij de 3 assige 6 bakken, kan het wel, maar krijg je stationair veel bakgeruis, wat voor dagelijks gebruik niet aan te raden is.
 
Bovenaan Onderaan