Antivries ruitenwisservloeistof, jullie ervaringen?

TimT

Forumguru
Goedemorgen allemaal!

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met antivries ruitenwisservloeistof. Ik heb al gezocht op het forum maar kon zo geen topic vinden.

Zelf ben ik namelijk een fanatiek gebruiker, zeker in de winter. Ik heb meerdere merken gebruikt maar nog niet een echte topper gevonden. Vaak vind ik het vervelend dat er strepen achterblijven op de ruit.

Welke aanbevelingen kunnen jullie doen? Ik ga overigens ook op wintersport dus tot -20 is wel het minimale. Tevens is prijs ook interessant om mee te nemen, op een rit van 1000 kilometer naar de bestemming kan er namelijk wel een litertje of 4 doorgaan als het weer tegen zit.

Alvast dank!
 

brepus13

Forumguru
Ik gebruik in de hele winter amper 4 liter denk ik, en dat is dan ook nog eens het goedkoopste spul uit een een action of supermarkt. :pieker:
 

Captain Hook

Forumguru
@TimT Dat onderwerp is al zo vaak besproken, de afgelopen jaren...

https://www.skodaforum.nl/forum/i/welke-winter-ruitensproeiervloeistof-gebruiken-jullie.34892/
etc.

En regelmatig topics over aanbiedingen van het winterse sapje voor je ramen:
https://www.skodaforum.nl/forum/i/ruitensproeier-antivries-60°c-bij-de-lidl.20573/#post-325723
etc.

Of je rijdt naar de dealer en laat daar dat hele speciale, alleen-geschikt-voor-jouw-Skoda, kostbare mengsel door een superspecialist onder geconditioneerde omstandigheden bijvullen. :D
Want het vereist natuurlijk wel specialistische kennis en ervaring om hierover een deskundige uitspraak te doen. :koffie:

En strepen? Tja, meestal is er in de winter zo'n gore troep aan opstuivende blubber; daar valt nauwelijks tegen op te wissen/spoelen. 't Is net als met de gewone was; eigenlijk zou je eerst moeten voorspoelen, weken, wassen met een reinigingsmiddel, naspoelen met schoon water en drogen.
Maar ja, dat gaat zo lastig met een rijdende auto door de prut. ;)

En idd; van NL naar Oostenrijk in winterse omstandigheden met sneeuw, regen, en in het Alpenland ook nog wat blubbersneeuw van de lokale weggetjes; dat kost liters aan wisvloeistof. Of je hebt de mazzel dat je met droog weer, op een compleet schone Autobahn, geen enkele keer hoeft te wissen. 't Kan verkeren...
 
Laatst bewerkt:

Renkie

Forumguru
Ik heb eerder wel wat getest, maar mij viel het erg tegen dat heel veel merken (ook van de dealer) vaak direct weer bevriezen op de ruit als het echt koud is.

Ik mix daarom zelf. Koop 5 liter jerrycans van Sonax (standaard tot -60) en maar het zo dat het tot -20/-25 kan, nooit gezeik gehad.
Voorbeeld link:
https://www.banden-giga.nl/oils/pro...:s&Country=ANL&ID=sea_rda_nl_Froogle_Shopping

Als je meer koopt kun je het in de aanbieding voor minder dan 10 euro per 5 liter halen, en daar kun je dan door te mixen weer extra liters mee maken.

En die -20 halen we hier niet, maar ik ga ook wel eens richting Zweden rond kerst en daar komt dat wat vaker voor. Al heb ik ook wel ooit -25 gehad in Zuid Duitsland, was ik toch mooi de enige op de hele parkeerplaats waar de auto nog startte EN de ruitensproeiervloeistof niet stijf bevroren was :)
 

EdK

Forumguru
Zoals al eens eerder gemeld, Lidl en Aldi hebben om de zoveel tijd een aanbieding met geconcentreerde vloeistof
Zijn flacons van 5 liter en kun je zelf aanlengen met water naar de concentratie die je wil hebben
En hiermee zijn ze de goedkoopste, en waar je het ook om doet , ze houden de ramen lekker schoon

Alleen je moet wel even zorgen dat je een lege flacon hebt liggen zodat je jouw sterkte hierin kunt aanmaken en kunt uitschenken in de wagen..
 

eriktv

Forumguru
Ik heb net in Duitsland een fles voor -60 gescoord. Koudste wat ik met de Superb heb meegemaakt is -25 maar ik sproei nooit genoeg om vóór de wintersport de tank van 5,5L leeg te krijgen :). Hoop hem dus half leeg te krijgen voor die tijd.

Zou je de tank ook leeg kunnen maken? (En nee ik ga niet hier op de oprit een kwartier lang staan sproeien :deuk:).

Tip @TimT : ik neem altijd nog een 0,5L flesje vloeistof en een rol keukenpapier mee. Handig om tijdens een stop je voorraam, maar ook je zijraampjes en spiegels schoon te maken.
 

TimT

Forumguru
Die -60 flessen heb ik ook eens gehad, Dat waren de beste die ik gehad heb.

Dat schoonmaken heb ik ook eens op de wintersportbestemming gedaan, na opdrogen bleek er helemaal een waas over heen te zitten.. Gelukkig altijd voldoende doeken enz. bij me tijdens deze ritten.
 

CDK

Forumguru
Concentraat van de Lidl is en blijft naar mijn mening de beste. Ik leng niet aan met water, gooi het er puur in. Tevens heb ik een klein drukspuitje van Gloria waar ik (ook met concentraat) de de voorruit en de zijruiten van de Fabia mee inspuit. Krabben doe ik nooit.
De Kodiaq heeft voorruitverwarming en de zijruiten laat ik een keer openen en weer sluiten en dan zijn ze meestal al weer grotendeels ijsvrij.
 

ertromp

Forumguru
Inderdaad de -60 vloeistof van Lidl is top
Ook voor je koplamsproeirs want rijwind in wintersportgebieden koelt enorm die sproeiers af
 
  • Leuk
Waarderingen: CDK

Luckei

Lid
Persoonlijk ben ik geen fan van de vloeistof van de Lidl meer, enige jaren mee gereden tijdens winter(sport). Ik vind dat er altijd een wat vettige waas overblijft en vond prestaties matig (wel voldoende).

Na wat gegoogle in het Duits kwam Sonax AntiFrost und KlarSicht Konzentrat 5 Liter als beste uit de reviews die ik las.
Direct dus 5 liter van gekocht, met als nadeel dat het dus niet in NL slecht verkrijgbaar is en dat het makkelijk €15+ kost voor dus 5 liter concentraat. Ook is het niet zo geconcentreerd als die van de Lidl. Sonax gaat tot -30 volgens de verpakking, Lidl tot -60 (puur concentraat?)... Hoe nodig je dat hebt mag je zelf bedenken.

Helaas had ik nog een fles Lidl spul dus die moest vorige winter eerst op. Inmiddels vind ik het bijna tijd voor de Sonax...
 

EdK

Forumguru
Zou je de tank ook leeg kunnen maken?
Onder je wagen kruipen en de slang ff lostrekken......
één keer gehad met een Peu expert, bijvullen en natte voeten krijgen en tankie nog niet vol....
Yep slangklem was verrot en daardoor slang eraf...
Maar die 5 liter is echt wel binnen 10 min opgesproeit hoor
 

TimT

Forumguru
Concentraat van de Lidl is en blijft naar mijn mening de beste. Ik leng niet aan met water, gooi het er puur in. Tevens heb ik een klein drukspuitje van Gloria waar ik (ook met concentraat) de de voorruit en de zijruiten van de Fabia mee inspuit. Krabben doe ik nooit.
De Kodiaq heeft voorruitverwarming en de zijruiten laat ik een keer openen en weer sluiten en dan zijn ze meestal al weer grotendeels ijsvrij.

Volgens mij is dit op het moment niet te krijgen? Zag niks op de site.

Die van de action ben ik niet ontevreden over, echter geeft die wel strepen.. Leuk dat jullie meedenken trouwens!
 
  • Leuk
Waarderingen: CDK

Frup

Forumguru
Ik gebruikte altijd Hema concentraat. Maar die hebben ze niet meer, alleen kant en klaar.
Eén keer gehad dat bij wind en kou in de Alpen het voorruit helemaal dicht zat. Nu heb ik een fles concentraat van Halfords om te proberen. Ook wel eens goedkoop bouwmarktspul geprobeerd. Met als resultaat een waasje, dat vooral ‘s avonds slecht zicht oplevert. Niet te zuinig mengen trouwens.
Tip: Als je toch bezig bent, en je rijdt diesel, denk dan ook aan antivlokmiddel. Tenzij je lokaal winterdiesel hebt getankt. Ik koop daar meestal twee flesjes bij een tankstation. Je wil geen vlokken in je tank (ik spreek uitvervaring).
 
Voor nederlands gebruik, lees tot -5, gebruik ik al ruim 25 jaren een 1/1 mix van kraanwater en spiritus.

Geen vette waas, flesje spiritus kost 129 cent. Nadeel is dat sommige mensen de geur wat minder vinden.
 

Niels83

Forumguru
ik heb gewoon die van de lidl. prima. als ik wegmoet met bevroren ruiten spray ik dit er ook op. krabben hoef ik eigenlijk nooit meer.
 

BJF

Senior Member
Mijn auto heeft ook (bevroren) ruiten op plekken waar de ruitensproeier niet komt.
 

Renkie

Forumguru
Tevens heb ik een klein drukspuitje van Gloria waar ik (ook met concentraat) de de voorruit en de zijruiten van de Fabia mee inspuit. Krabben doe ik nooit.

Ik vond dit trouwens een handige tip. Direct even een plantenspuit gehaald om klaar te zetten (mocht het nog gaan vriezen deze winter :tongue:)
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: CDK

Octi

Lid
Spiritus werkt top omdat het ook ontvet, dus geen strepen. Verder bevriest het niet in de leidingen ( afhankelijk van verhouding)
 
Bovenaan Onderaan