Andere velgen, andere wielbouten!

Okki

Donateur
Nog ff een tip:

Ik heb Lm velgen met nieuwe juiste bouten. De oude stalen velgen gebruik ik voor de winterbanden.

In de auto heb ik echter altijd 5 bouten van de stalen velgen liggen voor het geval je de reserveband moet gebruiken die dus ook op een stalen velg ligt.
 

banane

Nieuw lid
hallo iedereen , ik heb vandaag setje 15" stalen velgen met winterbanden gekocht voor op mij?n oct II, heb normaal de 17" pegasus velgen zitten. Als ik deze wissel heb ik dan ook andere bouten nodig
 

EdK

Forumguru
Wel als we het eerste verhaal lezen dan zou je zeggen dat het raadzaam is
Maar even navragen bij je dealer / bandenleverancier kan ook geen kwaad natuurlijk
En voor de kosten hoef je het niet te laten
 

Hetzer

Forumguru
In principe passen de bouten van orginele lm (VAG) velgen , ook in de stalen velgen, maar om het zeker te weten rij even langs je dealer.
 
Welke bouten je nodig hebt heeft te maken met de type velg. Een velg kan aan de kant waar de bout de velg raak plat, conisch of bolconisch zijn.

Gebruik nooit en bolconische bout op een conische velg. Gaat namelijk echt los zitten.

Een stalen velg kun je meestal niet vast zetten met lm bouten, omdat deze plat zijn. Er wordt dan voor het reserve wiel een setje van vier conische bijgeleverd.

[MODERATORBREAK]Vriendelijk verzoek aan iedereen om niet de gehele voorgaande post te quoten. Dit is ons inziens onnodig. Volstaan kan worden met een direct antwoord. Als het een grote tekst is, volstaat het quoten van dat gedeelte waar het antwoord over gaat. Om een persoon te quoten kun je ook bijvoorbeeld als volgt verwijzen: @'username'. Bedankt voor jullie begrip.[/MODERATORBREAK]

Hier kun je meerdere bouten verkrijgen.
http://www.develgenspecialist.nl/website/index.php?cPath=50_52
 

Octavia_II

Actief lid
@Hetzer,

de dealer zet mijn originele Skoda stalen velgen vast met de bouten uit de originele skoda lichtmetalen velgen...

Groet,

Charlie
 
  • Leuk
Waarderingen: KWc

Spaced

Senior Member
Pfff, dit is wel een topic wat je even wil lezen voordat je e.e.a. gaat wisselen. Vrij cruciaal punt ook. Mijn winterbanden zijn vorige week gewisseld, toevallig moet ik morgen ook om even een schade te schouwen, dan vraag ik ook gelijk of ze de wielmoeren nog even willen na-draaien.

Ik heb zelf in ieder geval geen beschadigingen aan m'n velgen gevonden; ze zijn in ieder geval allemaal door een VAG dealer er op gezet, dus ik ga er van uit dat het wel goed zal zijn.
 

yprgwt

Lid
Bij Motozoom.nl kan je voor betrekkelijk weinig geld een behoorlijke momentsleutel kopen. Het bestel nummer is: 70003729 naam: Momentsleutel automatic LARGE 24-206 Nm, je kunt er ook een kleine uitvoering van kopen.

Ik gebruik deze al jaren bij het monteren van allerlei dingen aan zowel de auto als de motor.
De kleine uitvoering heb ik gekocht na het slopen van een boutje van de achterrem van mijn motor; deze moest vast gezet worden met 19Nm, dit is behoorlijk weinig (een wielbout van een auto is ongeveer 120Nm).
Ik dacht dat even met de losse hand te doen en had dus de kop van de bout in mijn ratel zitten.... Sinds die tijd wordt alles wat losgehaald wordt ook weer op moment vast gezet (cfm de werkplaatshandleidingen) en het valt mij op hoe "los" sommige bouten horen te zitten...
 

Newbee

Actief lid
de dealer zet mijn originele Skoda stalen velgen vast met de bouten uit de originele skoda lichtmetalen velgen...

Ik dacht afgelopen weekend ook de winterset eronder te leggen. Gelukkig had ik dit draadje eerder gelezen waardoor ik maar 1 wielbout los hoefde te draaien om te concluderen dat een bol-konische wielbout (van atria 16") niet op de stalen velg gaat passen.
Vandaag kreeg ik van mijn dealer dezelfde opmerking als Octavia II opmerkt. Nog sterker, volgens de importeur zou dit gebruikelijk zijn. :confused:

Komende vrijdag maar eens met een velg onder de arm naar de dealer.....
 

hemi24

Forumguru
@newbee: wat voor velgen heb jij dan, volgens mij zijn zoals Octavia II al aangaf de standaard stalen velgen van VAG ook voorzien van bolconische wielbouten.
 
E

Ex-lid 2926

Mijn O2 is standaard voorzien van 16 inch LM velgen. Ik heb een volwaardig reservewiel bestaande uit een stalen velg en band. Als ik een lekke band krijg moet ik toch echt het (stalen) reservewiel met de bouten uit de LM velgen vastzetten. Voor het reservewiel zijn geen andere bouten meegeleverd. Dan neem ik toch aan dat mijn bouten voor zowel de LM als de stalen velgen geschikt zijn.
 

hemi24

Forumguru
@ Harrie_D: inderdaad, gewoon uitwisselbaar..!

Maar wel een aandachtspunt voor de mensen die een reservewiel hebben en gebruik maken van winterwielen met afwijkende wielbouten: even een setje originele bouten in de kofferbak leggen voor het geval dat je het reservewiel moet gebruiken!
 

Adoks

Senior Member
Heel simpel gesteld: Originele Skoda lichtmetalen wielen kunnen met dezelfde bouten worden vastgezet als de stalen verlgen. Ingewikkelder is het niet.
 

Newbee

Actief lid
Tja, daar lijkt het wel op. Alleen vind ik de wielbout van de LM velg niet goed op de stalen velg passen. Er zit teveel speling tussen gat en bout waardoor ik twijfel of het wel past. De stalen velgen zijn door de dealer geleverd (185/60R15 84T Conti T800). Ik neem aan dat ze van VAG zijn, maar er staan niet echt merkjes op.

Enfin, morgen ff langs de dealer voor meer duidelijkheid. Ik laat het jullie hier wel weten.
 

EdK

Forumguru
Bij twijfel dus gewoon passende halen, kosten zijn het niet.
En ingehaald worden door een losgekomen wiel is een stuk duurder.
 

Newbee

Actief lid
Vanochtend even met een monteur gekeken en blijkt dat ik gewoon de originele wielbouten van de LM op de stalen wintervelg (origineel Skoda natuurlijk) kan gebruiken. Blijkt dat de bol-konische (standaard) wielbout van de LM-velg meer "op" de stalen wintervelg ligt. Vandaar mijn gevoel dat de wielbout bij de stalen velg zo los lijkt te zitten.

OK, nu dit opgelost is kan ik mijn winterbanden eindelijk plaatsen. Nu alleen nog even een momentsleutel ergens 'scoren'......
 

deusjevo

Forumguru
Spoedje

Heeft iemand de maat van de wielbouten paraat in z'n hoofd zitten?
In verband met evt. aankoop van Spikes Spider moet ik snel weten welke maat bevestigingsbout (17/19 of misschien 21 mm?) er op m'n 17" O2 (Pallas) velgen zitten maar vriendin is met de auto weg tot laat vanavond....:(
 
Voor de wielbouten van de standaard LM velgen (Proteus 17") die onder de O2 Scout zitten gebruik ik dop 17.
 
Bovenaan Onderaan