Advies gevraagd compo set

Bakkertje

Forumguru
@intruder1400 een versterker levert geen ohms. Ohm is de waarde van de impedantie (de weerstand) van een luidspreker. De standaard voor car hifi is 4 ohm. Zou je twee luidsprekers parallel aansluiten dan hebben ze samen een impedantie van 2 ohm. De formule voor het uitrekenen van het afgegeven vermogen (P) is P=I^2xR (vermogen is stroom in het kwadraat x de weerstand).

In mijn vorige auto's heb ik en monoblok van audison gebruikt die 140 Watt levert aan 4 ohm, oplopend tot 400 watt bij 1 ohm (bijna kortsluiting).
Meer op: https://www.amp-performance.de/en/1326-Audison-LR-1140-XR.html

Maar vermogens is altijd een lastig verhaal zeker bij audio, er zijn vele manieren om het te meten, bij verschillende voedingsspanningen. Dus het zegt allemaal niet zo gek veel.
 

intruder1400

Actief lid
@Jewepe: thanks voor de tips. Op diverse manieren komt Focal steeds weer naar voren. Nog wel een vraag over wat je aangeeft. Je hebt gezien dat ik al een versterker tussen headunit en de speakers heb liggen? Ik twijfel omdat je spreekt over een (zwaardere) versterker. Bedoel jij dan de headunit of de versterker die ik er nu in heb liggen? Met andere woorden: gaat jouw zorg op vervorming ook op bij deze versterker die ik er nu in heb liggen?

Verder heb ik gekeken naar de Focal die jij aanwijst. Volgens mij bedoel je IS 165 VW? De IC is coaxiaal. Denk jij dat de IS 165 VW past? Dat zou heel mooi zijn. Ik mis daar echter wel scheidingsfilters bij (of zitten die op een of andere manier ingebouwd bij de woorfer?).

@Jurpl: de versterker stuurt de standaard speakers in de 4 deuren en de sub achter aan. De versterker is ingeregeld door middel van gedownloade settings voor mijn type auto. Er heeft geen handmatige instelling plaatsgevonden. De versterker ligt achterin waarvoor een kabelboom naar achteren is getrokken en voor is ook een soort kabelboom/tussenstuk geplaatst. Ik weet dat zelf niet precies, heb ik laten doen.

Ik wil inderdaad de achterspeakers afsluiten. Ik heb in een eerdere setup (zonder DSP) de uitgangen gebrugd. Ik vroeg me af of en hoe dat hier kan. Klopt het dat dat met mijn versterker niet kan? Maar dat de manier om dit te bereiken alleen gaat zoals jij aangeeft?
En heeft dat ook een naam (net als 'bruggen') zodat ik naar een tutorial op zoek kan? Dit gaat namelijk ver voorbij mijn technische kennis en ik moet dan uitzoeken met welke kabels ik aan de slag moet. :-)
 

Jurpl

Nieuw lid
Intruder ik raad je echt aan om je er nog wat meer in te verdiepen, met de hardware die je al hebt kan je een veel betere Setup krijgen dan je nu hebt.
Met je huidige versterker heb je helemaal geen hardware cross-overs nodig, je DSP kan dit allemaal doen. Je versterker kan nu al 5 kanalen actief aansturen daarmee kan je prachtige resultaten krijgen.

Waarschijnlijk zijn nu kanaal 1 en 2 de voordeuren, kanaal 3 en 4 de achterdeuren en kanaal 5 de sub, je kan vrij eenvoudig de kabels welke nu naar de achterdeuren gaan onderbreken en deze naar de nieuwe tweeters bekabelen. Dan het stekkertje van de oude tweeters loshalen.

Daarna je DSP inregelen, dit s een zeer goede tutorial:
http://www.kirchner-elektronik.de/~kirchner/AutoDSPeng.pdf

Ik kan je wel wat basis tips geven.

Als je nu alleen de speakers voor vervangt haal je bij lange na niet de potentie die je set heeft...
 

intruder1400

Actief lid
Wat een goede tip! Ga ik doen. Thanks.

Mij kwam de gedachte al voorbij of die filter wel nodig was bij directe aansturing van elke speaker. Ik begin er geloof ik al iets van te snappen.

Begint de zoektocht wel opnieuw nu. Ik ga voor een set-up zoals jij beschrijft: alleen front aangesloten en woofers en tweeter allemaal apart aangestuurd.

Stap 0. Verder verdiepen in caraudio
Stap 1. Speakers kopen (want ik wil hoe dan ook nieuwe)
Stap 2: deuren ontdreunen en speakers installeren.
Stap 3: versterker instellen.

Voor wat betreft stap 1. Zijn de composets die ik van bijvoorbeeld Focal op het oog heb interessant, of zijn er ook sets zonder cross-over filters? (Ik neem aan dat zo'n filter de prijs op drijft).
 

NardineenSuperb

Nieuw lid
Op de site van Focal is voor elke set de specs te vinden. Volgens mij leveren zij bij elke compo set een dedicated scheidingsfilter. Kwaliteit van dat filter maakt veel uit, lijkt me…

Ik heb de IS niet geluisterd, wel de 165 as3, direct vergeleken met de PS. Verschil was er zeker, maar as3 was zeker niet slecht!
Uiteindelijk voor de PS gekozen door groter detail, maar daar is de prijs ook naar. De IS is een erg mooie set en z'n geld zeker waard.

Ik begrijp van de site van Focal dat de IS een ingebouwd scheidingsfilter heeft. Connecties zijn standaard, dus inbouwen zou eenvoudig moeten zijn…
 

Jurpl

Nieuw lid
Naar welke Focal set kijk je nu specifiek? Ik zie ze met filters in de kabels deze kan je dan gelukkig niet gebruiken :)

Kijk even goed naar de plaatsing van je speakers, als de mid woofers laag in de deur zitten (zoals bij de superb) wil je zoveel mogelijk vanuit de tweeters laten komen (on axis) omdat je het vanuit de deur positie gewoon niet goed krijgt.
Het nadeel daarvan is dat je tweeters veel middentonen moeten weergeven dat is eigenlijk niet zo mooi maar beter (vind ik, geluid blijft subjectief :D dan de onmogelijke plek in de deur (waar je benen voorzitten etc.).

Kies je voor een tweeter met een lage Fs (resonantie frequentie) dan kunnen deze tweeters vrij laag gaan zonder vervorming, bijvoorbeeld de voce van audison heeft een Fs van 1Khz de cross-over frequentie is over het algemeen 2 x de Fs in dit geval 2Khz, je tweeter zal dan vanaf 2Khz > 20Khz gaan weergeven hoeveel hij weergeeft beneden de 2Khz bepaal je door welke filter en hoeveel Db verzwakking per octaaf je toepast.

Je Midwoofer zal dan +- 90Hz tm 1,2Khz gaan doen (de ontbrekende 800Hz is een overlap gedeelte van de tweeter en de midwoofer welke weer bepaald wordt door het type filter wat je gebruikt).

Andere tweeters hebben bijv een Fs van 1,8Khz deze kunnen pas van 3,6Khz gecrossed worden.

De echte High end setups halen allemaal de midwoofer weg uit de onderkant van de deur maar dat is voor mij in ieder geval geen doen :)

Ik raad je aan om eerst een gedegen plan op te zetten alle specificaties goed te bestuderen en dan pas tot aanschaf over te gaan
 

intruder1400

Actief lid
Ik raad je aan om eerst een gedegen plan op te zetten alle specificaties goed te bestuderen en dan pas tot aanschaf over te gaan
Dat lijkt me een goed plan. Het punt is dat ik er onvoldoende verstand van heb om precies te weten waarnaar ik moet kijken. Budget rond de 200 euro. Losse tweeters en woofers of juist een composet. Maar waar begin ik?

Als hier iemand een goede suggesties heeft: graag!
 

NardineenSuperb

Nieuw lid
Nu maken we het verhaal wel heel ingewikkeld voor je zo… :sterretjes:

Dan maar terug naar de basis: zoek een goeie car audio specialist, luisteren en aanschaffen maar? :pieker:
 

intruder1400

Actief lid
Ja inderdaad, het wordt wat ingewikkeld voor me. Probleem is dat ik te veel hobby's heb, drie kinderen en dus te weinig tijd om er helemaal in te duiken. (hoewel ik het wel zou willen) Betekent ook dat ik op basis van de reviews op internet info uit dit forum ga beslissen, ik ga dus niet vooraf luisteren.

Gelukkig ben ik dankzij jullie al een eind:
Setup: tweeters en woofers alleen voor en elk apart aangestuurd door de versterker (moet ik nog uitzoeken hoe ik dat aansluit, komt later)
Deuren: ontdreunen (genoeg info over te vinden)
Versterker handmatig instellen: dat wordt een hoofdstuk apart, maar moet te doen zijn.
Speakers aanschaffen: mogelijk dat door een verkeerde instelling de OEM-speakers nu niet super klinken, maar ik wil sowieso nieuwe speakers. Daarop ga ik me nu eerst richten.

Ik heb tot nu toe deze speakers op het oog, zijn zowel 2 als 4 Ohm te krijgen. (Audison 4Ohm of de Audison 2Ohm). Mijn keuze baseer ik tot nu toe op basis van:
- goede recensies op internet
- caraudioshop biedt deze set aan voor de octavia 3, bj2014, incl passende ring (hoef dus niet uit te zoeken of en hoe het past)
- past binnen budget

Een vraag die voor voor mij nog niet beantwoord is:
In de specs van mijn versterker staat dat het uitgangsvermogen hoger is bij speakers met een weerstand van 2 Ohm (namelijk 50 watt ipv 35 bij 4Ohm). Ik ben dan geneigd te denken dat dit ten goede van de kwaliteit van het geluid komt. Klopt die gedachte? In dat geval ligt deze keuze voor de hand: Audison 2Ohm.
 

Jurpl

Nieuw lid
Hoe lager de impedantie van de speaker hoe lastiger het wordt voor de versterker om deze aan te sturen, alles hangt dus af van de kwaliteit van de versterker of deze net zo goed blijft presteren als er speakers met een lage impedantie worden aangesloten.

In Principe zijn de 4 x 35Watt ruim voldoende voor in een auto, ik weet echter niet of er RMS, Peak of een andere exotische meet methode is gebruikt vanuit audiotec-fischer. In de specs staat de 2Ohm gespecificeerd en zou dus moeten kunnen, je hebt dan wat meer volume ter beschikking dan met 4Ohm speakers, je versterker moet echter wel " harder werken".

In de ideale wereld verdubbeld een versterker zijn vermogen met het halveren van de impedantie van de speakers. Deze versterkers bestaan maar zijn heel groot en heel duur :).
 

intruder1400

Actief lid
Inmiddels ben ik weer wat stappen verder:
Spullen zijn aangeschaft: Focal speakers, ontdreunings- en isolatiemateriaal, speakerringen, verloopstekker. Nu wachten op warmer weer.

Voor wat betreft de wijze van aansluiten kom ik terug op wat ik eerder aangaf (alle speakers en woofers front apart aangestuurd). Ik realiseer me dat ik dan niet het maximale uit de versterker/DSP haal, maar ik heb gewoon onvoldoende verstand van het instellen van de DSP. Daarnaast zullen er draden getrokken moeten worden naar de speakers. Ik wil me in eerste instantie richten op het aansluiten zoals dat nu is gebeurd: de versterker stuurt per uitgang (4 in totaal) een composet aan (4 deuren totaal) en daarnaast een subwoofer.
Mocht het resultaat me onvoldoende bevallen, dan kan ik altijd nog kiezen voor de betere setup waarmee ik er meer uithaal. Waarschijnlijk laat ik dit dan doen.

Voordat ik aan de slag ga, wil ik eerst nog een vraag beantwoord hebben: is het met de versterker die ik nu heb, ook mogelijk om het uitgangsvermogen van alle vier de uitgangen te gebruiken voor alleen de 2 composets voor? Bij een eerdere versterker (vroeger) had ik dit gedaan door te 'bruggen'. Is dit ook mogelijk bij deze versterker? En zo ja, ga ik er dan op vooruit qua geluid?

Het zou me erg helpen als ik deze vraag beantwoord krijg. Thanks!
 

Bakkertje

Forumguru
Ik heb even snel in de manual gekeken (gevonden op: https://www.audiotec-fischer.de/media/pdf/cb/54/4e/BA_PP-62DSP.pdf) maar daar staat niets in over het aansluiten van de luidsprekers (of ik lees er overheen natuurlijk)
Onderstaande komt uit deze manual:
upload_2018-2-28_15-35-14.png
Even aangenomen dat het ook echt zo in elkaar steekt dan prik je de versterker tussen de originele radio en de kabelboom in de auto. De versterker heeft dan nog een aparte aansluiting voor een subwoofer waarvoor het vermogen uit de 4 kanalen wordt gehaald.

maar dat is de uitkomst van 2 minuten handleiding bekijken, ik kan het zomaar mis hebben.
 

intruder1400

Actief lid
Volgens mij (voor zover ik het kan beoordelen) klopt dit. De versterker is er op deze wijze tussen gezet. 'Klik-klik-en-klaar'.

Betekent wel dat elke uitgang gebruikt wordt voor een deur en dus de speakers en woofers voor niet los van elkaar actief aangestuurd worden.

Ik geloof dat ik de vraag over het 'bruggen' maar even laat gaan. Betekent volgens mij met kabels en stekkers aan de slag. Mocht ik de apparatuur bij het weg doen van deze auto uit willen bouwen, dan zit ik.... 'hoe zat het ook al weer...'
Eerst maar speakers vervangen in de huidige setup en de deuren bekleden.
 

intruder1400

Actief lid
Schiet me nog wel een andere vraag te binnen. De leverancier van de versterker heeft een mooie uitgebreide tutorial / magazine uitgebracht over hoe de dsp in te stellen. Echter, daarin wordt gebruik gemaakt van een meetmicrofoon. Ik heb even gekeken, maar dat past niet echt in het budget.

Is een goede meetmicrofoon een vereiste of kom ik een heel eind met het invullen van de specificaties en de rest op gehoor instellen?
 

Bakkertje

Forumguru
Ik heb ook gelezen dat er per model auto software te downloaden is die je in de module kunt laden (erg gaaf bytheweg!).
Dus ik vermoed dat je met die software voor jouw auto al aardig goed zit.
Hoewel die software waarschijnlijk uitgaat van de standaard af-fabriek luidsprekers en niet de focal speakers die je op het oog hebt.

Tweeter en woofer zijn niet apart aan te sturen, maar dat hoeft ook helemaal niet.

Ik weet niet wat voor een aansluiting er aan die microfoon zit, maar ik moest direct aan de audyssey setup microfoon van mijn woonkamer receiver denken, daar zit gewoon een 3.5 mm aansluiting aan.
Zo een: https://nl.aliexpress.com/item/AUDY...01b87a3&transAbTest=ae803_3&priceBeautifyAB=0
 

intruder1400

Actief lid
Ja is deed aan, ik heb die setup speciaal voor mijn auto ook ingeladen. In verband met andere speakers vermoed ik ook dat ik nog wel eea moet aanpassen.

Je herinnert mij er aan dat ik ook nog zo'n microfoon van mijn homecinema set heb liggen. De microfoon die de fabrikant gebruikt in haar tumorcellen is er een van rond de 200 euro. Heb daar even op gezocht (meetmicrofoon) en dat start zo rond de 100 euro. Je. Zou zeggen dat daar dus nogal een. Verschil in zit. Iemand ervaring hiermee? Is een meetmicrofoon noodzakelijk?
 

Bakkertje

Forumguru
Mijn ervaring met het automatisch kalibreren is dat het vast allemaal met technisch zal kloppen maar dat ik het niet mooi vind klinken en uiteindelijk zelf toch naar smaak alles afstel.
Dat zal in jouw auto niet anders zijn gok ik zomaar.

Als ik aan een dergelijk project zou beginnen zou ik de waarden van de auto inlezen en dan gaan finetunen naar smaak.

Hoe dan ook een gaaf project!
 

intruder1400

Actief lid
Thanks! Ga ik dat eerst doen. Kan ik altijd later nog met een microfoon aan de slag (of het instellen uitbesteden).
 
Bovenaan Onderaan