Auto lichtschakelaar inbouwen.

Vlox

Lid
Hallo allemaal!

Is er misschien iemand die mij kan helpen met het volgende?
De Skoda Fabia van mijn vriendin heeft een auto lichtschakelaar met CH/LH functie. Ik daarin tegen niet. Nu vroeg ik mij af of dit achteraf in te bouwen is? Ik vermoed de juiste OEM schakelaar aanschaffen en vervolgens de optie aanzetten in vagcom? Als het goed is beschikt mijn Fabia over een lichtsensor aangezien ik een automatisch dimmende binnenspiegel heb.

Ik heb het forum doorzocht, maar kon er niks over vinden. Als het wel al ergens beschreven staat sorry!
 

Duijzer

Donateur
De automatische dimmende binnenspiegel werkt volgens mij met een sensor in de spiegel zelf, dat is een andere sensor als je lichtsensor. Ik kan me vergissen, maar zo werkt het in mijn O3 wel. Als je een lichtsensor hebt, zit die in de unit achter de binnenspiegel, tegen de voorruit.
Via VAGCOM kun je het wel aan zetten, maar ik weet niet of het dan zo gaat werken. Wellicht dat één van de VAGCOM experts daar een antwoord op kan geven.
 

brepus13

Forumguru
Als het al mogelijk is met originele onderdelen kan ik me voorstellen dat het een kostbare optie is ivm de sensor onder je voorruit. Ik heb wel eens Ali lichtknopjes voorbij zien komen waar een lichtsensor aan vast zit. Hier zou het wel mee kunnen wellicht. Even zoeken op Ali.
 

EdK

Forumguru
In theorie kun je de schakelaar van je vriendin eruit halen en er eens bij jou insteken om te kijken of dit al resultaat geeft.
Maar meen me te herinneren dat dit bij de Fabia 2 toendertijd wel mogelijk was , maar dan moest er een draad bijgetrokken worden..
Je zou eens kunnen zoeken met de zoekfunctie van het forum, of in de kennisbank eens kijken.
Mbt functies aan en uit zetten met VCDS op de Fab 3 zou je eens contact op kunnen nemen met @Antera
 

Huibert

Forumguru
Bij oom Ali is een lichtschakelaar te koop met sensor, kwestie van omwisselen en de sensor op een nette plek wegwerken.
 

Michelv.

Forumguru
Als je er 1tje bij Ali koopt zou ik gaan voor degene waarbij alles te tweaken is met een app, en zeker niet 1tje waarbij je moet tweaken met de schakelaar zelf(dat is mij namelijk niet gelukt en heb dus later 1tje met Bluetooth/app gekocht)
 

jesse_s93

Donateur
Ik heb dit ooit een keer geprobeerd door een automatische lichtshakelaar tijdelijk te plaatsen vanuit een Rapid in een Fabia III, ook met automatische dimmende binnenspiegel. Enkele settings aangepast middels OBD11 en toen gekeken of het werkte. In de auto stand ging de verlichting aan en bleef aan. Het was helaas een wat bewolkte dag, dus toen niet kunnen testen of hij bij voldoende licht uit zou gaan. Ik kreeg geen foutmeldingen. M'n vader vond het echter overbodig en derhalve geen schakelaar aangeschaft.

Ten aanzien van de stekkers van Ali. In de VW UP hebben we een lichtschakelaar van Ali zitten met BT. Werkt tot op heden prima. Bij het activeren van CH altijd bij uitstappen wel de melding dat de lichten aan staan. Daarnaast moet je letten op de aansluiting. De schakelaar uit bovenstaande link is voor de oudere generatie auto's. De Fabia III heeft uit mijn hoofd een kleinere stekker.
 

brepus13

Forumguru
Mijn linkje was slechts een voorbeeld voor een F2. Heb het zelf nooit getest of gebruikt maar had er over gelezen op het forum.
 

Antera

Donateur
Helaas is CH/LH niet simpel een schakelaar alleen wegens ontbreken lichtsensor. Wel kan CH geactiveerd worden met de software. LH dan weer niet en dit alles zonder andere hardware
 

Skoda_plezier

Actief lid
Allen, Ik lees zo dit topic, en meld me ook aan met een teleurstelling.
Bij ALi een schakelaar besteld. Wel even opletten, want de slots op de stekkers kunnen (heel) anders zijn. Maar goed, na eindelijk de juiste stekker (met juiste slot) ontvangen te hebben, deze geïnstalleerd en inderdaad bleef de verlichting continue branden. Bij een VAG-hacker/specialist geweest om de juiste vinkjes aan te laten zetten, maar toen werd duidelijk dat er geen licht sensor in de spiegel-kolom zit. M.a.w. Dit gaat niet werken.
Op Ali verder gezocht en de BT-bestuurbare schakelaars hebben voor mij allemaal de verkeerde aansluiting/slots.
Dus tot er een andere schakelaar is, of een externe sensor die op de schakelaar-slots past, lijkt het erop dat dit niet gaat lukken, helaas!!
 

Skoda_plezier

Actief lid
Helaas is CH/LH niet simpel een schakelaar alleen wegens ontbreken lichtsensor. Wel kan CH geactiveerd worden met de software. LH dan weer niet en dit alles zonder andere hardware
Sorry: wat is LH en CH??
En per saldo: als er geen licht sensor is zou het dan uiteindelijk wel of niet moeten lukken om de lichten automatisch aan te laten gaan?
 

jesse_s93

Donateur
@Skoda_plezier. Zit er climatronic in de Fabia? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk op je dashboard in het midden (vlakbij het raam) een lichtsensor zitten. Als je een draad vanaf deze sensor naar de schakelaar en de BCM trekt, zou het alsnog mogelijk moet zijn. Heb je geen climatronic, dan zul je ook nog de sensor in het dashboard aan moet schaffen.

Linkje: https://wirer.sk/easy_light/
 
Laatst bewerkt:

Skoda_plezier

Actief lid
Thanks voor de info. Linkje gevolgd, maar dat is waarschijnlijk in het Pools (niet mijn sterkste kant) Er zit wel een plaatje op het dashboard bij de ruit, maar of er een licht sensor inzit kan ik niet beoordelen.
Ook nog even in het Service menu gekeken: daar kan ik geen CH/LH instellingen vinden. Ik heb wel airco maar of dat een climatronic is durf ik niet te zeggen. Sorry: wat is BCM
 

EdK

Forumguru
Lichtsensor en regensensor zitten in principe allemaal achter de achteruitkijkspeigel op het raam.
Sensor in dashboard is als ik goed heb een temp sensor of alarmsensor, maar 100% zeker ben ik daar niet van.
 

Skoda_plezier

Actief lid
Toch even een protestje zetten. Als je die Poolse documentatie een beetje probeert te volgen (Translate.google..) dan zie je toch dat ze de sensor achter de voorruit gebruiken en niet bij de spiegel zitten te klussen. Dat pleit dus tegen jouw melding dat die sensor “in principe” bij de spiegel zou moeten zitten.

Grootste probleem dat mij tegenhoudt is het feit dat zijn hele dashboard uit elkaar ligt voor alleen maar een beetje luxe.
En nadat de bedrading allemaal is aangesloten, moet er alsnog in de BCM gehackt worden.
Ik weet het nog niet zo, of ik dit wel ga doen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

jesse_s93

Donateur
Klopt @Skoda_plezier, zo is het inderdaad. Op het dashboard zit in het geval van climatronic een lichtsensor. Daar zitten vier pinnetjes op. Twee voor de lichtschakelaar en twee voor de climatronic. Heb je een regensensor, dan zit de lichtsensor bij de regensensor ingebouwd. Dan zit hij achter de spiegel.

Climatronic is automatische klimaatregeling, climatic is de handmatig bedienbare airco. BCM was de afkorting body control module, de computer die allerlei zaken in de auto regelt.
 
Bovenaan Onderaan