Dacht dat zowel in zomer- als winterbanden roet zit ivm de zwarting.
Dus dat klopt niet?
Roet wordt toegepast voor de slijtvastheid.
Autobanden zijn er ook in naturel geweest, maar zwart werd wereldmode. De ideale band is die van uitsluitend rubber (naturel). Rijdt geweldig. Maar na honderd kilometer heb je nieuwe banden nodig, rubber slijt snel. Roet - is slecht verbrande aardolie - doet iets met rubber. Het gaat er een reactie mee aan waardoor een andere grondstof ontstaat, een sterke, op rubber lijkende substantie die autobanden onverwoestbaar maakt.
Autobandenrubber bestaat uit meer dan twintig chemicaliën, door elkaar geroerd met natuurlijke en synthetische rubbers, maar het roet is heel lang een onmisbare component geweest. Nadeel van roet in het rubber: de band is niet meer vooruit te branden. De rolweerstand is hoog, rijden kost meer energie. Daarom is een energiecrisis een zegen. Tijd voor uitvindingen.
De grote energiecrisis, een kwart eeuw geleden, schudde ook de bandenfabrikanten wakker. De rolweerstand van banden werd opeens duur. Het kostte brandstof. Er werd gezocht naar iets anders dan roet. Er was al ervaring opgedaan met krijt, dat het goed met rubber kon vinden, maar een minder sterke band opleverde. Gemalen glas en ijzervijlsel werden geprobeerd, en zand natuurlijk. Je kunt met je klompen aanvoelen dat zand ergens goed voor is. Een autoband met zand rijdt licht als een veertje. Gemalen zand, maar dan in een heel zuivere vorm; de verzamelnaam voor zuivere zandsoorten is silica. Geen schaarse grondstof, de planeet aarde is er zo ongeveer van gemaakt.
Autobanden worden nu van rubber met silica gemaakt (en nog twintig andere stoffen) en zijn daardoor niet meer vanzelf zwart. Dus kun je ze groen maken voor de gezelligheid. Maar mevrouw schrok zich dood toen ze haar boodschappenautootje op groene wielen zag. Michelin moest de productie van groene banden twee jaar geleden ijlings stoppen, niemand wou ermee voor gek rijden.
Vredestein deed het anders. Die bedacht een kokette streep op de zijkant van een zwarte autoband. ‘We wilden tegemoetkomen aan de wens van de mensen om de auto te verfraaien’, zegt Vredestein. De gele streep en de rode kunnen er mee door, vinden automobilisten, als de band verder maar zwart blijft, want dat hoort. Michelin doet het nu ook, voorzichtig, met gekleurde strepen opzij, op een stemmige zwarte ondergrond.