Hallo allemaal,

Ik heb een Fabia Elegance uit 2008 en ben op zoek naar een nieuwe auto radio omdat de huidige geen bluetooth heeft.
Er zit nu een dubbel din in maar ik vraag me dus af of ik elke willekeurige dubbel din kan kopen en dat die er in past.
Of moet ik ergens op letten?

Ik sta ook eventueel open voor een enkel din met dubbeldin frame. Zit dat goed in elkaar of is dat niet aan te raden..?

Verder lijk ik een vrij specifieke eis te hebben; namelijk dat de verlichting van de radio dimbaar is. Hier nog tips over?

Als jullie meer info nodig hebben hoor ik het graag.
 

Cordoba

Forumguru
Als je er nu een aftermarket 2-dins apparaat in hebt zitten, moet een andere 2-din per definitie passen. Als er nu nog een Skoda radio in zit, moet er waarschijnlijk wat aangepast worden met de randjes rondom het frame.

Bij de Fabia I (t/m 2007) kon je een 1-din apparaat kwijt en daaronder een open opbergvakje van bijna 1 din, ik dacht dat dit bij de Fabia II ook kon, maar ben er niet zeker van.

Dimbare verlichting van de radio is volgens mij heel erg lastig te vinden, zeker voor aftermarket exemplaren, verlichting van de 'radio' in de juiste kleur of juiste kleur instelbaar is makkelijker te vinden.
 
Bedankt voor je reactie.

Er zit nu inderdaad nog een standaard Skoda radio in. Kan ik zo'n aangepast frame zelf kopen of moet dit bij een garage?

Radio's met verstelbare kleur heb ik inderdaad genoeg gezien. Het gaat me echter om het tegenlicht dat het geeft in het donker wat ik vervelend vind.
Wellicht dat dit opgelost kan worden met een juiste kleur instelling.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

eriktv

Forumguru
Aandachtspuntje nog: ik lees regelmatig over problemen met ontvangst bij aftermarket radio’s. Dat komt dan door de voeding van de antenne die via de radio loopt en daarom moet je, als je radio dat niet heeft, zgn fantoomvoeding zien te regelen. Weet zo even niet of dit ook bij jouw Fabia zo is, maar meld het maar even.
 
Mijn Fabia 1 heeft een aftermarket 1din radio, en deze heeft een fantoomvoeding. Nadeel daarvan is: zodra je via 12V sigaretten aansluiting een telefoon wilt laden, stoort de radio als een gek. Ik gebruik daarom tegenwoordig bijna altijd de internet radio van mijn telefoon (via de bluetooth).

Laatst in het nieuwe autoje van mn vrouw een dab+ radio ingebouwd, wat levert dat een pracht ontvangst op! Dat radiotje is overigens laatst met 50% in prijs gestegen, radios zijn op het moment kneiter duur! Dus als je nog kan wachten, kan je dat veel schelen.

Edit: een JVC KD-DB902BT. Kocht ik voor 144€, was op 7 juni 2021 219€, is nu uitverkocht
 

Cordoba

Forumguru
@Marijnbgn Die aangepaste afdekranden, kun je vaak ook bij allerlei shops kopen (bijv. een gespecialiseerde autoaudiozaak), en met een beetje mazzel kun je ze uit een sloopauto scoren. De problematische ontvangst die imothepje noemt, herken ik niet. De Sony die er in zat toen ik mijn Fabia I kocht, had inderdaad zo'n slechte ontvangst dat ik die al heel snel heb omgewisseld voor een toen 20 jaar oude Philips die veel beter geluid had, en later die vervangen door Alpine met instelbare kleuren en blue tooth.

Wat radio-ontvangst betreft is er een enorm verschil tussen een radio van Europese makelij, of een Aziatische radio: van oudsher heb je in Europa door alle landsgrenzen met allemaal eigen radiostations voor ieder land, een heel dicht bevolkte frequentieband, waardoor het belangrijk is dat een tuner echt specifiek een bepaalde frequentie ontvangt, en naastliggende frequenties goed onderdrukt. In Azie zijn die radiobanden 'dun bevolkt' en doet men dus geen moeite om naburige frequenties te onderdrukken.
 

Rallye

Forumguru
@Marijnbgn Je hebt dus geen dubbel din, maar een Skoda Stream of zo - die hebben geen dubbeldin-formaat (een fotootje doet overigens wonderen)? Dan moet je ook nog allerlei inbouwdingen hebben, zoals inderdaad die afdekranden.

@imothepje Al eens een andere lader geprobeerd?
 
@Rallye : dat is al even terug, maar heb er wel een aantal geprobeerd, van 5 euro tot 50 euro. Heb een vergelijkbaar verhaal gehoord van een vriend, zijn moeder rijd een Polo, dus dacht dat dit probleem bij het platform hoort
 

PizzaPieter

Forumguru
Radio-ontvangst en 12V sigarettenaansteker..... Niet alleen bij aftermarket, maar ook bij originele radio's. Bij mij niet bekend met DAB+, maar zeker wel met FM.

Een oplossing/verbetering is een fatsoenlijke telefoonoplader kopen voor in de 12V.

Bij de ene geen centje pijn, bij de andere duidelijk slechter ontvangst
 
@PizzaPieter , heb je een voorbeeld welke wel goed werkt? Ik hou mij nog steeds aanbevolen voor een goed werkende oplossing

Ik heb mijn fantoomvoeding ook al eens vervangen.
 

PizzaPieter

Forumguru
@PizzaPieter , heb je een voorbeeld welke wel goed werkt? Ik hou mij nog steeds aanbevolen voor een goed werkende oplossing

Ik heb mijn fantoomvoeding ook al eens vervangen.
Nope.
Ik had altijd van die kwartjes troep van Ali (ben sowieso gestopt met Ali vanwege duurzaamheid) en heb bij Halfords/Coolblue/Bol oid volgens mij een soort 'merk' gekocht.
 

Rallye

Forumguru
Misschien met minder aanpassingen, deze heeft de vorm van de Amundsen/Columbus zoals die later in de Skoda geleverd is. In jouw jaar echter volgens mij nog niet. Laat je goed adviseren!
 
Bovenaan Onderaan