Verlichtingsdefinities (om te vergelijken met LEDs bv)

Captain Hook

Forumguru
Eindelijk gevonden!

Vele mensen zijn er mee bezig, LED verlichting in/aan hun auto. (ik ook :grin:)

Zolang het om stadslichtjes of kentekenplaatverlichting gaat is de daadwerkelijke lichtopbrengst niet zo heel belangrijk. Maar wil je uiteindelijk je mistlampen of je dimlicht gaan vervangen door LEDs, dan wordt het ineens wel belangrijk hoeveel licht die LEDs nu eigenlijk leveren.
(nog even afgezien van CAN-bus geneuzel en geknutsel met belastingsweerstanden)

In onderstaand document vind je de o.a. de lichtsterkte- en maat-definities van vrijwel alle autolampen:
http://live.unece.org/fileadmin/DAM/trans/main/wp29/wp29regs/r037r5e.pdf
En daar zie je dat bijvoorbeeld een H7 halogeen 1500 lumen zou moeten leveren. Nu zijn er sinds kort power LEDs op de markt, maar die komen nog maar aan de 300 lumen. M.a.w. EEN VIJFDE van de vereiste hoeveelheid licht. Dat lijkt me gewoon veels te weinig voor serieus en veilig gebruik.

Wel jammer dat dit nog geen serieuze optie is, om ook je HB4's of H7's al te vervangen door LEDs... :koffie:
 

Cordoba

Forumguru
Aantal lumen is nog maar een deel van de eisen.

Daarnaast heb je nog de volgende zaken:
- spectrum van de lichtbron (verhouding tussen de verschillende kleuren): reflectoren zijn niet bij alle golflengtes (kleuren) even effectief, en ook de brekingshoek is afhankelijk van de golflengte. Een andere kleur kan dus betekenen dat je de reflectoren langzaam opstookt, en dat het licht onder een andere hoek uit de lampen komt.
- exacte plaats van de lichtbron ten opzichte van de fitting, door een ander type lamp te monteren zal de afstand van de lichtbron naar lamplenzen, lampglazen en eventuele lampreflectoren veranderen en dus ook de invalshoek zal onjuist zijn: gevolg onjuiste richting van de lichtbundel uit de lamp (of soms blijft licht zelfs binnen de lampunit).
- behalve de exacte plaats van de lichtbron, is ook de richting van het licht uit de bron van belang: bij sommige lichtbronnen straalt het licht vanuit de bron egaal alle kanten op, bij andere lichtbronnen straalt het licht juist gebundeld naar voren, of zelfs egaal rondom - maar niet naar voren. Dat dit groot effect heeft op het lichtbeeld lijkt me duidelijk.

Kortom goede verlichting krijg je alleen als je de juiste combinatie van licht-unit en lichtbron hebt, legio mogelijkheden om de fout in te gaan, maar weinig combinaties die echt goed zijn.

Edit: je link levert wel behoorlijk wat info, maar voor volledige info moet je ook weer allerlei definities gaan uitzoeken. Zoals bijvoorbeeld welke golflengtes vallen binnen de gebruikte kleuren (en wegen de verschillende golflengtes binnen een kleur allemaal even zwaar).

Behalve twijfel over onder welke kleur bepaalde golflenges vallen, heb je soms ook voor het oog enorm verschil in helderheid tussen bijvoorbeeld verschillende kleuren rood (heeft te maken met de gevoeligheid van het menselijk voor de verschillende golflengtes). Ook waar er wel golflengtes genoemd worden in de link, zijn die soms natuurkundig onjuist. Een voorbeeld: men heeft het over UV, ofwel 400 nm golfllengte. 400 nm golflengte is blauw, UV-A (zonnebank-lampen) loopt tot een golflengte van 380 nm. UV-B en UV-C hebben nog kortere golflengtes.
 
Bovenaan Onderaan