Premium benzine?

Topic in 'Citigo' gestart door Pete10, 07-10-2012.

Topicstatus:
Dit topic is gesloten voor reacties.
 1. Pete10

  Pete10 Nieuw lid

  In het verleden tankte ik premium diesel (m.i. groot verschil), maar met benzine heb ik nooit iets kunnen merken tussen normale en premium varianten van Shell, BP of Total. Ik neem aan dat hier ook alleen Euro95 tankers zijn, heeft iemand ervaring?
   

 2. Fabia

  Fabia † In Memoriam

  Check het forum ff want hierover loopt al een lang draadje.
   
 3. plaza

  plaza Forumguru

  draadjes

  Hallo Moderators,

  Skodaforum bestaat al een aantal jaren, en daardoor zijn al bijna alle onderwerpen aan de beurt geweest.

  Krijgen we hierdoor de melding : hier loopt al een draadje ...... steeds vaker in beeld ?
  :laugh:
   
 4. MarcoO2

  MarcoO2 Forumguru

  de zoekfunctie gebruiken helpt wel om een hoop overeenkomstige en dus overbodige topics te voorkomen ;)
   
 5. Pete10

  Pete10 Nieuw lid

  Ik vroeg me alleen af over er voor eco-motertjes enig verschil in zat. Via zoeken vond ik alleen een gesloten topic.
   
 6. Cordoba

  Cordoba Forumguru

  Bij Euro 98 is er in elk geval wel verschil, en Shell V-Power is daar absoluut geen premium.

  Je kunt ook gewoon je verbruik monitoren bijvoorbeeld via Spritverbrauch berechnen und Autokosten verwalten - Spritmonitor.de Mijn ervaring is dat ik steeds bij bepaalde pompen veel minder km's rij op een liter euro 95. Ik rij wel geen Eco-mobiel, maar ik denk dat het verschil vergelijkbaar is. De makro-pompen bijvoorbeeld hebben steevast een negatief effect op mijn verbruikcijfers, terwijl de lokale Tango eigenlijk steeds goed scoort.
   
 7. Chatslet

  Chatslet Forumguru

  Bij een Eco motor heeft premium bezine of RON 98 totaal geen zin. Dat heeft pas zin bij moteren met hoge compressie lees: Turbo of supercharger. Simpelweg omdat een hoger octaangetaal voor een hogere klopvastheid zorgt.
   
 8. Cordoba

  Cordoba Forumguru

  Sorry chatslet maar een beetje verhaal over de klok en de klepel. Overigens was mijn verhaal niet helemaal duidelijk, vandaar dat ik de zinnen iets heb aangepast.

  Octaangetal = klopvastheid, er zit niet een bepaald percentage octaan in benzine, maar vroeger werd de klopvastheid van benzine bepaald, door die te vergelijken met een mengsel met octaan, vandaar de naam octaangetal.

  Compressie heeft maar zijdelings met supercharger/turbo te maken. Overigens ging er in de 50-er en 60-er jaren ook al volop 'superbenzine' in de tank, dat is gewoon de huidige Euro 98, maar dan de loodhoudende versie. Dat had te maken met de compressie van motoren, en de compressie is de verhouding van het maximale volume in een cilinder ten opzichte van het minimale volume. (dus verhouding volume in een cilinder met zuiger in onderste resp. bovenste stand)
  Het is zelfs zo dat een motor met turbo of supercharger een lagere compressie moet hebben, dan een motor zonder. Als je de compressie niet aanpast, heb je kans op vóórtijdige ontbranding van het mengsel (doordat de klopvastheid onvoldoende is) en kan de motor 'achteruit' gaan lopen.
   
 9. MarcoO2

  MarcoO2 Forumguru

  Ik moet zeggen dat je verhaal nog niet duidelijk is Cordoba; althans, ik snap er geen biet van.
   
 10. Cordoba

  Cordoba Forumguru

  Wat is er precies niet duidelijk? (dan weet ik wat ik moet aanpassen/toelichten)

  Ik neem aan dat wel duidelijk is dat een 'hoger octaangetal' niet voor een 'hogere klopvastheid' zorgt, dit zijn namelijk twee benamingen voor precies hetzelfde.
   
 11. Wilko

  Wilko Senior Member

  @Chatslet: Bij de 2.0L FSI benzinemotor van de O2 wordt door de fabrikant ook aangeraden om er RON 98 in te doen.
  Die heeft noch een turbo noch een compressor. Dat geldt voor zover ik weet voor meer FSI motoren van VAG (dus zonder de T) waarbij door de fabrikant aangeraden wordt er RON98 in te doen.
   
Topicstatus:
Dit topic is gesloten voor reacties.

Deel deze pagina