Gekraak bij schakelen in achteruit / koppeling vervangen

Topic in 'Superb II' gestart door SuperBmanTSI, 11-07-2019.

 1. SuperBmanTSI

  SuperBmanTSI Nieuw lid

  Beste forumleden,

  Ik lees al enige tijd mee en heb heel veel informatie kunnen gebruiken. Maar nu wil ik zelf ook een vraag stellen, aangezien ik hier via de zoekfunctie niet veel over heb kunnen vinden. Ik weet dat het wordt gewaardeerd om mij even voor te stellen, dus bij deze:

  Voorheen reed ik een lease-308 SW, maar de ruimte viel toch tegen. Met een kleine meid van 1 gaat er toch veel meer mee dan verwacht, met name op vakantie. Ook achterin viel de ruimte in de 308 gewoon tegen. Toen de mogelijkheid ontstond om de 308 SW om te ruilen voor een (in de bijtelling goedkope) elektrische leaseauto heb ik dit gedaan zodat we een grotere 2e auto konden aanschaffen. Vervolgens begon de zoektocht naar een ruime auto, waarbij voor mij enigszins verrassend de Superb als winnaar uit de bus kwam. In eerste instantie was dit een 1.4 TSI uit 2011, maar na enkele problemen deze toch ingeruild voor een 2015 1.6 TDI uit 2015 met 150.000 km. Een van de laatste Superb 2's dus. De auto bevalt echt heel goed, zoveel ruimte en comfort!

  Dan de 'problemen'. Na aanschaf bleek dat het schakelen naar 1 en vooral naar de achteruit wat moeizaam ging. Vooral schakelen naar de achteruit ging gepaard met gekraak. Gelukkig is de auto gekocht met 6 maanden garantie en na melden van de klacht is hier serieus mee omgegaan door de garage. Na diagnose bleek de koppeling niet meer helemaal fris, en is deze onder garantie compleet vervangen. Het vliegwiel bleek na inspectie nog in prima staat, en daarbij bleek het ook nog een vast vliegwiel zoals al was aangegeven door het onderdelen-programma.

  Echter, ook na vervanging van de koppeling kraakt de versnellingsbak bij het schakelen naar de achteruit. Dit gebeurt vooral bij warme motor. Nu vraag ik mij af: is dit een zogenaamde producteigenschap of is er iets anders aan de hand? En wat zou dat kunnen zijn?
   

 2. brepus13

  brepus13 Forumguru

  Mijn S2FL kraakt niet bij achteruit kiezen hoor... maar wat is kraken? Geluid is wel erg subjectief ben ik bang.
   
 3. hemi24

  hemi24 Forumguru

  Ik denk dat de vorige berijder meer een type was voor een automaat dan een handbak..!
   
 4. SuperBmanTSI

  SuperBmanTSI Nieuw lid

  Dank jullie voor de snelle reacties. Tsja, wat is kraken? Je hoort en voelt dat er een aantal tanden over elkaar schuren als je met warme motor in de achteruit schakelt. Het valt allemaal dus wel mee, want ik verwacht dat de auto hier oud mee kan worden. Maar dan nog: de koppeling is al vervangen, wat kan het dan nog zijn? De achteruit heeft nooit een synchromesh toch? En ik heb tenslotte nog garantie, dus nu is de tijd om dit aan te kaarten!
   
 5. hemi24

  hemi24 Forumguru

  Als de boel al verkracht is, doe je er weinig meer aan, behalve een grondige revisie.
   
 6. SuperBmanTSI

  SuperBmanTSI Nieuw lid

  Ik kan je volgen, maar wat zou er dan gereviseerd moeten worden? Koppeling is al vervangen, vliegwiel is vast en nog in goede staat. En de achteruitversnelling heeft toch geen synchromesh? Wie zou hier een antwoord op kunnen geven?
   
 7. hemi24

  hemi24 Forumguru

  Als je maar vaak genoeg de achteruit met grof geweld inschakeld krijg je vanzelf schade aan bijvoorbeeld de tandwielen of de schakelpennen...

  Dat er geen synchromesh op zit betekend niet dat er niks aan stuk zou kunnen gaan!

  Een koppeling vervangen bij 150k is voor een diesel aardig aan de vroege kant.
   
 8. VAG-man

  VAG-man Forumguru

  Ik weet niet hoe dit bij een S2 is, maar bij mijn vorige auto werd de gekozen versnellingen doormiddel van kabels aan gestuurd. Deze kabels kon je verstellen, waardoor het schakelen soepeler ging.

  Maar jou verhaal lijkt inderdaad eerder op een synchromesh probleem.
  Raar dat ze de koppeling verdachten, want dan zou het gekraak immers alle versnellingen betreffen.

  Ik zou eerst de versnellingsbakolie verversen en kijken wat dit doet.
   
  Peter-036 vindt dit leuk.

Deel deze pagina