DiVini76: Superb hatchback '17

DiVini76

Forumguru
Om mijn 'Even voorstellen'-topic alleen bij het oorspronkelijk voorstellen te houden, toch maar even een apart topic over mijn S3 hatchback aangemaakt. Bij deze dus...

Na bijna 4 jaar en 55.000 probleemloze km's erbij is de O3 met 197.650 km op de klok ingeruild voor zijn opvolger:
een Superb hatchback 1.4 TSI ACT Style Business van eind 2017 en 91.000 km op de klok.

Ik heb redelijk wat tijd gezocht voor een opvolger. Het zou wederom een Octavia combi moeten worden, maar dan van minimaal 2017 en rond de ton op de klok. DSG en minimaal een 1.4 stond ook op de lijst. Maar die ene die ik zocht (en misschien niet bestond?) kwam maar niet voorbij op de diverse zoeksites.

Toch ook maar eens bij een Superb hatchback kijken binnen het budget: ook niet direct iets wat er voor mij uitsprong.
Uiteindelijk de wens voor een DSG laten gaan en ineens kwam een erg mooie Superb in beeld en alle opties die ik zocht (en meer) zaten erop. Bovendien stond deze Superb ook nog eens vlak bij ons in de buurt, dus direct gaan kijken en een proefrit gemaakt, om te voelen en ervaren hoe een S3 ons zou bevallen t.o.v. een O3.

Ik kan er kort over zijn: hij beviel geweldig!! Een heerlijk relaxed rijdende wagen, met een kofferbak die nog ruimer is dan die van de O3 en een prachtig klinkende Canton-installatie. We waren er dus ook snel uit toen we een goede inruilprijs voor onze Octavia kregen.

Op 27 december mochten we onze nieuwe bolide op gaan halen, om er vervolgens direct een nieuwe set winterbanden op te laten leggen en de dag erna een midweek mee naar Winterberg te gaan. Een mooie rit om de S3 nog beter te leren kennen en het absoluut zeer goed bevallen!

Het Columbus-systeem had in het begin wat kuren; wegvallen opgeslagen DAB-zenders en navigatie-issues.
Dit was gelukkig redelijk eenvoudig op te lossen d.m.v. een versie-update van 0836 naar 1433.


Hierbij wat foto's van de site van de garage voordat we hem kochten.
Op 18 inch Modus-velgen waar nu nieuwe winterbanden op liggen:

IMG_6728.JPEG


IMG_6711.JPEG


IMG_6687.JPEG



Oorspronkelijk wilde ik een set 18 inch Alaris-velgen die ik 's zomers op de Octavia gebruikte als zomerset op de Superb gaan gebruiken, maar dit paste qua ET-waarde totaal niet. Aan de spoorverbreders wilde ik niet en bovendien was ik ondertussen de prachtige 19 inch Phoenix-velgen al tegen gekomen, die moesten het worden!
Na wat zoekwerk een mooie set op Marktplaats gevonden en sinds vorige week maken deze de Superb (in mijn ogen) helemaal af :love: :

20230322_170950.jpg


IMG-20230322-WA0026.jpg

IMG-20230322-WA0018.jpg

Verder niets te wensen? Jawel: de combinatie S3 met handbak t.o.v. de O3 met DSG (zoals al in een apart topic omschreven ) en hierdoor merkbaar wat felheid en koppel tekort te komen in de S3. Dit wordt gelukkig volgende week opgelost met een Stage 1 chiptuning bij VAGtechniek en dan gaat de Superb van 150 naar 180 pk en van 250 nm naar 320 Nm.:yeehaa:
Kan niet wachten het verschil in koppel te gaan ervaren!
 
Laatst bewerkt:

JeSko

Forumguru
Dit is echt een mooie auto, de S3 in HB uitvoering was wel een kleine droom van me toen ik mijn S2 nog had, maar helaas ver buiten budget in TSI en ook niet echt een auto die nuttig is voor mijn gebruik, daarna maar gesetteld voor een oud grasmachine :D zoals deze erbij staat is heel net, zelf zou ik hem zo ook rijden maar dan plat tegen de grond, heel mooie wagen! :thumbsup:
 

DiVini76

Forumguru
Bedankt @JeSko !
Verlagen zoals de Octavia (Eibach) is bij de S3 niet nodig, hij staat er voor mij prima bij zoals hij nu is.
 
Laatst bewerkt:

Wolf75

Senior Member
Die Phoenix velgen ben ik stiekem wel een beetje jaloers op. Jou winterset heb ik nu als zomerset. Misstaat ook niet, maar net iets minder dik dan de Phoenix.
Ik ben al bij VAG- techniek geweest voor mijn DSG te chippen. De motor laat ik origineel. 20230214_183910.jpg
 

DiVini76

Forumguru
Die Phoenix velgen ben ik stiekem wel een beetje jaloers op. Jou winterset heb ik nu als zomerset. Misstaat ook niet, maar net iets minder dik dan de Phoenix.
Ik ben al bij VAG- techniek geweest voor mijn DSG te chippen. De motor laat ik origineel. Bekijk bijlage 102675
De Modus velgen ben ik ook zeer tevreden over. Ze maken hem wat sportiever, de Phoenix velgen wat chiquer. Ze staan beide erg goed vind ik.

Als de Modus er ook in 19 inch was geweest, weet ik nog niet of ik voor de Phoenix of Modus was gegaan.
 

Wolf75

Senior Member
@DaVini76 als ze beide in 19 inch waren was de keuze voor mij ook wat moeilijker geworden. 19 inch ziet er gewoon net wat dikker uit dan 18 inch. Merk je veel verschil in comfort tussen de 18 en 19?
 

Wolf75

Senior Member
@DaVini76 waarom 3 bar? Is dat om lichter te sturen. Ik ben van mijn 17 inch Continental winterbanden naar 18 inch Pirelli's gegaan. Het viel me wel meteen op dat ze meteen een stuk zwaarder stuurde. Kan ook aan de Pirelli's liggen.
 

DiVini76

Forumguru
Zomerbanden zijn ook Pirelli's, 235/40.
Breder als wat ik gewend was, dus dat hoor en merk je wel.

Op 3 bar gezet, omdat dit voorgeschreven staat bij max belading voor de 19 inch.
De 18 inch heb ik altijd op 2,5 bar en nu bij nog plattere banden maar op 3 bar gezet.
 

Wolf75

Senior Member
De breedte van de band is bij 18 en 19 inch beide 235mm, dat zou dus niet uit moeten maken wat zwaarder sturen betreft. Alleen de hoogte van de band verschilt wat het verschil in druk ook verklaart. Ik rij de Pirelli's kaal en ga dan voor een ander merk met de hoop dat hij lichter stuurt.
 

DiVini76

Forumguru
Afgelopen 2 weken meer dan 3.500 km gereden door Oostenrijk en Italië, bergen en snelwegen, met 4 personen en volle belading.
Erg netjes verbruik, al zeg ik het zelf...

20230814_144842.jpg
 

EdjeB

Actief lid
Hoe is de chiptuning jou bevallen? Ik mag morgen dus mijn S3 ophalen in ruil voor mijn 2003 Astra HB 1.6'je. Voortuitgang is er dus sws met mijn nieuwe 1.4 act. Ben benieuwd of het verschil merkbaar is, maar ook of er nog verder nadelen aan kleven.
 

DiVini76

Forumguru
@EdjeB , lees mijn onderstaande topic hierover maar eens.
Ik heb er net nog een update op geplaatst nav jouw vraag hier:

Niet over twijfelen en laten doen die chiptuning! Of je het nu voor zuiniger rijden (bij zelfde rijstijl uiteraard) doet, of voor extra vermogen, maar zorg dat je het wel bij een van de op dit forum vaker geopperde en gerenommeerde specialisten laat doen; bijvoorbeeld VAG Techniek, JD Engineering of Hartog tuning.

Succes er mee en ben benieuwd of en wat je gaat doen. :thumbsup:
 
Bovenaan Onderaan