Columbus kapot door " te dikke" gekopieerde muziek cd??

mister9

Actief lid
Hallo,

Wij hebben een ocatavia met daarin een Columbus. Nu hield een week geleden de navigatie ermee op, en de media was ook niet meer bereikbaar. Navigatie bleef zeggen: " Navigatie DVD invoeren aub", de media bleef zeggen: "systeem wordt opgestart".

Auto naar de dealer gebracht. Wordt ik net gebeld. Krijg ik te horen dat dit komt doordat er een gekopieerde muziek cd inzit die te dik zou zijn???? De kosten voor een nieuw systeem zouden komen op kosten rijden omdat dit door de dealer niet vergoed zou worden.

Ik zei dus dat we nooit gekopieerde cd's gebruikte, en dat we pas verder zouden praten als de dealer me die cd kon laten zien. Dit mogen zij dan weer niet doen, en het systeem moet wordt verstuurd naar een reparatiecentrum wat 3 weken gaat duren...

Stel er zit toch een gekopieerde cd in. Kan zo'n systeem echt helemaal klappen hierdoor? Heb er echt nog nooit van gehoord...
Reageren Reageren met quote
 

Joske

Forumguru
er staat inderdaad wel in de handleiding (ale, van mijn Amundsen + toch, maar is vergelijkbaar) dat gekopieerde cd's niet geschikt zijn voor het systeem. Maar dat je daardoor schade krijgt?

En het verhaaltje van je dealer? Daar word ik helemaal :tegek: van! Het is toch je recht om dat te mogen zien.
 

mister9

Actief lid
er staat inderdaad wel in de handleiding (ale, van mijn Amundsen + toch, maar is vergelijkbaar) dat gekopieerde cd's niet geschikt zijn voor het systeem. Maar dat je daardoor schade krijgt?

En het verhaaltje van je dealer? Daar word ik helemaal :tegek: van! Het is toch je recht om dat te mogen zien.

De dealer zegt dat zij 'm niet open mogen / kunnen maken. Maar stel er zit een gekopieerde dvd in, kan ie niet gerepareerd worden ipv vervangen? Vervangen kost toch iets van 2500 euro ofzo?
 

Joske

Forumguru
dat bedoelt de dealer dan ook: repareren = naar gespecialiseerd bedrijf brengen die het toestel dan reviseren en dan plaatst de dealer dit terug.
Maar ik veronderstel toch dat jij weet, wat er in je Columbus zit? Dus of er al dan niet een dvd inzit? :)
 

Darkside

Forumguru
In (vrijwel) elke handleiding staat dat gekopieerde CDs/DVD's niet ondersteund worden.
Maar (vrijwel) elk navigatie systeem kan ook overweg met MP3's die je meestal toch op gekopieerde CD's moet zetten.
Het klopt dat gekopieerde CDs of DVD's een afwijking in dikte kan hebben. En dat dit stabiliteit problemen (de cd draait niet goed) op kan leveren.
Ik zelf heb het 1x meegemaakt met een gekopieerde DVD.
 

Blackokkie2

Forumguru
Maar hoe weet die dealer dan dat er een gekopieerde cd/dvd inzit, dan moet hij die eruit gehaald hebben, anders kan hij dat nooit gezien hebben. Want volgens zijn woorden mag hij die er niet uit halen om hem te laten zien.
 

Ronnie

Forumguru
Ik vermoed eerder dat de H.D. is overleden........
Het verhaal van de dealer is kortweg gel.l , volgens mij.
 

RayDelft

Forumguru
Ik vind het een gek verhaal. Ik neem aan dat Skoda of VAG zelf geen fabrikant is van de cd speler die erin zit, en dat het dus gewoon het loopwerk van een bekende electronicafabrikant is. Die hebben een zekere tollerantie qua dikteverschillen, verschillen die overigens gering zijn, en juist OMDAT de halve wereld met gekopieerde cd,s bezig is, is er een zekere marge.
Ik kan me theoretisch nog voorstellen dat een CD van een inferieur merk niet perfect rond is of andere afwijkingen vertoont waardoor de tracks niet goed kunnen worden gelezen en errors geeft. Maar kapot gaan? Daar geloof ik niks van. Dat zelfgemaakte CD,s niet worden ondersteund, zoals hier wordt opgemerkt, zal niet zijn omdat het loopwerk beschadigd raakt , maar omdat de kwaliteit van het lezen en afspelen niet gegarandeerd kan worden.
Read errors kunnen gemakkelijk ontstaan door de talrijke manieren waarop gebrand wordt en de kwaliteit van de brander. Ook de manier waarop de index wordt opgebouwd door de brander en de gbruikte software kan compatibiliteitsproblemen geven. Vandaar dat men er niet aan wil beginnen de werking ervan te garanderen en ze dus afraadt. Maar vanwege de kans op te dikke CD,s, ik geloof er niks van. Bovendien zijn er redenen om aan te nemen dat de CD spelers in een auto toleranter zijn dan die in je pc of speler thuis. Immers een auto hobbelt en beweegt voortdurend en dan moet zo,n speler het ook nog blijven doen. En dat doen ze. Ik veronderstel dat de CD speler in je pc of in een gewone speler het niet goed doen in een rijdende auto. Maar goed, ik ben geen electrotechnicus en heb evenmin de Columbus ontworpen.

Naschrift: Ik weet niet hoe het in de tekst staat van het boekje, maar niet ondersteunen betekent niet dat de aanspraak op garantie vervalt. Dan zou er iets moeten staan als: Indien u gekopieerde CD,s gebruikt vervalt de aanspraak op garantie. Dat is dus iets anders dan ondersteunen. Kijk even hoe de letterlijke tekst is. Als er niks over garantie staat, dan kan de dealer dat niet als argument gebruiken.
 
Laatst bewerkt:

hemi24

Forumguru
Gevoelsmatig heb ik altijd het idee dat originele DVD's/CD's dikker zijn dan gebrande exemplaren...

Aangezien de unit MP3/WMA ondersteund zijn gebrande CD's volgens mij per defenitie toegestaan, of mis ik iets?!?


Kortom: broodje @@p van wederom een dealer met "0" ervaring van dergelijke systemen.

Even een grijs (mod)-gebiedje, wat wellicht anderen na u een hoop kosten kan besparen: locatie van de dealer in kwestie?
 

Cordoba

Forumguru
Zoals al door anderen gezegd: opvallend dat de dealer de CD er niet uit mag halen, maar wel wel kan constateren dat er een te dikke CD-schijf in zit. Conclusie de dealer heeft blijkbaar het complete apparaat uit het dash gehaald, en bij het lokale ziekenhuis door de scanner gehaald om de dikte te checken.... Of toch iets anders?

Merk en type van de schijf (CD/DVD) is in mijn ervaring meestal bepalend voor de dikte van de schijf. Die wordt overigens bepaald door de drager (de plastic schijf), de lagen op zich zijn zo dun dat je die invloed kan verwaarlozen. Alleen als een schijf te dik is, kan ie een probleem in het systeem zijn, of er moet een afwijking in zitten (kromme schijf, of zwaartepunt uit het midden). Overigens heeft iedere spelen een systeem waarbij de afstand tussen laser/lezer en schijf netjes wordt geregeld.

(laser/lezer is geen schrijffout: je hebt het lasertje als lichtbron, en een lezer(ontvanger) om het signaal te lezen)


Overigens de perfecte test om een goed stabiel loopwerk in een mobiele toepassing (kan dus ook bijv. een discman zijn) te checken:
- zet het spelende apparaat met een klap neer (of als dat niet kan, geef er een tik op), minder goede apparaten raken van slag en stoppen (maar gaan niet kapot)
- draai het apparaat om de as van de CD (heen en weer dus) een slecht geregeld apparaat zal een jankend (vervormd) geluid voortbrengen, net als een ouderwets cassettebandje dat te zwaar loopt.

Bovenstaande testjes niet zelf bedacht, maar gezien bij ontwikkelafdeling voor mobiele CD-toepassingen, en prima methode om te zien welke loopwerken nu echt geschikt zijn voor mobiele toepassingen.
 

Joske

Forumguru
@Cordoba

wat doe jij nu toch in hemelsnaam in het dagelijkse leven? (heb het je al eens een keertje gevraagd maar toen kreeg ik niet veel respons ;) ) ben echt wel superbenieuwd..

(ik weet dat dit geheel offtopic is, maar ben gewoon te curieus :D )
 

Cordoba

Forumguru
@Joske: ik werk nu als technicus bij een grote zorginstelling, maar heb zo'n 20 jaar in de research gewerkt. Bij Philips Nat. Lab. aan ontwikkeling van videokoppen, en speciale lasersnijder daarvoor ontwikkeld. Ook gewerkt aan ontwikkeling van heel platte beeldschermen, waarbij de oude Frits Philips zelf kwam kijken, wat ik samen met een collega had ontwikkeld. En ook aan zogenaamde dunne lagen gewerkt, o.a. voor herschrijfbare CD's (ik heb het over begin jaren 90), maar die lagen zijn eigenlijk voor allerlei Philipsproducten gebruikt, om testen op te zetten, of echt als toepassing in het apparaat zelf, maar ook nog andere toepassingen, zo moest ik voor iedere chip-machine die ASML moest afleveren, aan een speciale afregel-hulpstuk werken. Ooit ook een laag voor meetapparatuur in een satelliet gemaakt, mijn laag was het enige item dat geen ISO-certificering had, maar toch goed bevonden om de ruimte in geschoten te worden.

Ook bij Universiteit Utrecht als technicus gewerkt, ik ben eigenlijk een beetje het schaap met de 5 poten als het over technische disciplines gaat. Ik ben van oorsprong vliegtuigbouwkundige, maar veel opleidingen in chemie en fysica gedaan, en hele brede ervaring. Er zijn ook nog zaken waar ik geen of minder verstand van heb, maar dat is leuk om je dan in te verdiepen, om er weer wat bij te leren.
 

Joske

Forumguru
Bedankt Gert, om dit met mij te willen delen..
Het verklaart alvast een heleboel ;). Ik vind het leuk te weten wat anderen doen, had het alleszins al gemerkt dat jouw technische bagage enorm is!
Als ik nog eens een probleempje heb met 1 van ons reactoren, weet ik je wel te vinden :)
 

dirkkroneman

Forumguru
Een CD/DVD die te dik is?? Whahaha.. Laat hem meteen ff uitleggen waarom hij er dan wel in zou kunnen en er niet meer uit kan? Zo'n onzin verhaal heb ik nog nooit gehoord.. Wat een humor zeg!
 

Fean

Forumguru
De dikte lijkt mij juist geen probleem, orginele cd/dvd's zijn zelfs dikker dan een gebakken cd. Vroeger was dit een probleem qua diktes met de Sony discman, maar tegenwoordig is dit absoluut niet meer. Daarbij wordt de afstand tussen schijf en laser automatisch goed gezet. Tenminste ik heb een disc-man gehad waarbij dit gebeurde..

Dikke onzin lijkt mij, vraag mij af welke dealer dit is? Veel klanten zeggen vaak "ja en amen" en de dealers bluffen zich er door wel heen. Ik zou zeggen.. bluf maar fijn terug..
 

Majefloti

Forumguru
Kan me voorstellen dat de dealer idd gaat klagen als blijkt dat een cd/dvd er verticaal in gepropt blijkt te zijn :mad:.
Maar dit verhaal verzin je niet, kom op dealers/leveranciers proactief oplossen i.p.v de bekende verhalen zoals "komt bijna nooit voor" of "nee, mijnheer dit hebben we nog nooit meegemaakt". Oplossen die Columbug!
 

Cordoba

Forumguru
De dikte lijkt mij juist geen probleem, orginele cd/dvd's zijn zelfs dikker dan een gebakken cd. Vroeger was dit een probleem qua diktes met de Sony discman, maar tegenwoordig is dit absoluut niet meer. Daarbij wordt de afstand tussen schijf en laser automatisch goed gezet. Tenminste ik heb een disc-man gehad waarbij dit gebeurde..

Dikke onzin lijkt mij, vraag mij af welke dealer dit is? Veel klanten zeggen vaak "ja en amen" en de dealers bluffen zich er door wel heen. Ik zou zeggen.. bluf maar fijn terug..


Ik had het in post #10 al (minder) duidelijk gezegd: iedere CD/DVD-speler heeft zo'n systeem. Dit systeem zorgt dat de afstand tussen CD en laser klopt, en zorgt ook de de laser mooi het spoor/track op de schijf volgt, netjes van binnen naar buiten. (CD en alle afgeleiden worden vanuit het midden uitgelezen naar de buitenrand, precies andersom als de ouderwetse grammofoonplaat).
 
@Joske: ik werk nu als technicus bij een grote zorginstelling, maar heb zo'n 20 jaar in de research gewerkt. Bij Philips Nat. Lab. aan ontwikkeling van videokoppen, en speciale lasersnijder daarvoor ontwikkeld. Ook gewerkt aan ontwikkeling van heel platte beeldschermen, waarbij de oude Frits Philips zelf kwam kijken, wat ik samen met een collega had ontwikkeld. En ook aan zogenaamde dunne lagen gewerkt, o.a. voor herschrijfbare CD's (ik heb het over begin jaren 90), maar die lagen zijn eigenlijk voor allerlei Philipsproducten gebruikt, om testen op te zetten, of echt als toepassing in het apparaat zelf, maar ook nog andere toepassingen, zo moest ik voor iedere chip-machine die ASML moest afleveren, aan een speciale afregel-hulpstuk werken. Ooit ook een laag voor meetapparatuur in een satelliet gemaakt, mijn laag was het enige item dat geen ISO-certificering had, maar toch goed bevonden om de ruimte in geschoten te worden.

Ook bij Universiteit Utrecht als technicus gewerkt, ik ben eigenlijk een beetje het schaap met de 5 poten als het over technische disciplines gaat. Ik ben van oorsprong vliegtuigbouwkundige, maar veel opleidingen in chemie en fysica gedaan, en hele brede ervaring. Er zijn ook nog zaken waar ik geen of minder verstand van heb, maar dat is leuk om je dan in te verdiepen, om er weer wat bij te leren.

Grappig, mijn schoonvader werkt ook op het Nat. Lab. inmiddels verhuist en H.T.C. Werkt er overigens pas 42 jaar.
 
Frank van der Kruis, zit ook nog bij de Philips bedrijfs Brandweer. Geen idee wat ie doet, is allemaal nogal geheimzinnig.....
 
Bovenaan Onderaan