Auto gaat niet rechtdoor op hoge snelheid/belasting

RBMaurice

Nieuw lid
Beste Skoda fans,

Mijn S3 1.6 TDI DSG-7 HB uit 2016 heeft sinds ik hem heb (iets meer dan een jaar) de vreemde eigenschap dat hij op hoge snelheid (110+)/5 personen in de auto op de snelweg eigenlijk nooit gewoon rechtdoor gaat op de snelweg. Als je het stuur loslaat gaat hij bijna altijd lichtjes naar rechts, zeg maar dat je in een paar seconden op de andere baan zit. Je moet dan echt actief tegen blijven sturen/stuur beetje naar links houden om de auto rechtdoor te laten gaan.

Nu is hij daar een aantal maal voor teruggeweest en uitgelijnd bij de dealer maar het is er nog steeds, wel een stuk minder dan eerder. De dealer zegt het niet te kunnen constateren maar zegt dat het waarschijnlijk de combinatie is van 18" wielen (schijnt gevoelig te zijn) en het wegdek wat scheef afloopt voor de afwatering. Het lijkt inderdaad zo te zijn dat als er een stukje weg is wat naar links af lijkt te lopen de auto ook naar links lijkt te willen. Ik vind het echter wel vreemd, want de Octavia 3, Golf 7, Mii en Yaris die ik hiervoor gehad heb/veel mee gereden hadden daar geen last van. Ik rijd behoorlijk wat kilometers waardoor ik soms ook even een flesje wil opendraaien of een broodje wil eten zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik direct naar de andere baan toe ga.

Herkent iemand dat de S3 heel erg gevoelig is voor de helling van het wegdek en/of de belasting van de auto?

Overigens sinds korte tijd ook een hele duidelijke rammel in de buurt van de rechtervoordeur en die alleen optreed als de auto koud is. Meestal kan ik vrij snel lokaliseren wat het is door zaken vast te houden/aan te drukken tot de rammel stopt maar het lijkt dieper te zitten. Iemand die dit herkent?
 

hemi24

Forumguru
Zou kunnen natuurlijk dat het de achteras is die niet helemaal goed staat, maar uitlijnen doe je tegenwoordig volgens mij altijd "vierkant", dus dat zou toch ook gecontroleerd moeten zijn.
Geen rapport bij gekregen?
 

Renkie

Forumguru
Hulpveren kunnen een idee zijn, ik vind standaard dat de S3 erg in de kont hangt met flinke belading. Ik heb er zelf MAD hulpveren onder en vind het rijgedrag echt een stuk beter nu.

Maar fatsoenlijk uitlijnen helpt ook. Als je de auto echt goed uitgelijnd wilt hebben moet je eens naar https://www.uitlijnspecialist.nl/ gaan.
 

RBMaurice

Nieuw lid
Zou kunnen natuurlijk dat het de achteras is die niet helemaal goed staat, maar uitlijnen doe je tegenwoordig volgens mij altijd "vierkant", dus dat zou toch ook gecontroleerd moeten zijn.
Geen rapport bij gekregen?
Het is onder garantie gedaan en geen rapport gekregen.

De auto heeft na proefrit en voor levering nieuwe voorbanden gekregen en kort daarna zijn de draagarmen van de achteras volgens mij gesmeerd omdat ze kraakten. Maakt het wel lastig om te bepalen of het er al die tijd al was. Maar zal inderdaad eens vragen of ze standaard rondom uitgelijnd worden.

Die rammel kunnen wat leidingen zijn in een koker, da's al vaker voorbij gekomen.
Je schrijft dat de auto opnieuw is uitgelijnd, mar geldt dat ook voor de achteras?
Welke koker zou dat mogen zijn en waar zit die verstopt?
 

Antera

Donateur
even voor de orde. Wegens lopen allemaal schuin af naar rechts. Dit kan ervoor zorgen dat de auto makkelijker naar rechts loopt. En als er veel gewicht rechts zit of juist links dan word de camber anders waardoor de auto de andere kant op word gedrukt.

Banden wisselen heeft weinig zin want de auto loopt normaal wel prima recht. Je kan de sporing wat negatiever laten zetten wat ervoor zorgt dat de auto wat meer geforceerd word recht te blijven rijden
 
Bovenaan Onderaan