Aardbeving Japan treft auto-industrie

Fabia

† In Memoriam
Hoewel Toyota zoals het er nu uitziet het zwaarst is getroffen door de ramp in Japan, zijn ook andere automakers getroffen. De ramp trekt een zware wissel op de industrie door het gehele land. Nissan en Honda werden eveneens gedwongen vestigingen te sluiten.
Door de aardbeving wordt ook de communicatie bemoeilijkt, dus een duidelijk plaatje is er vooralsnog niet. Toyota, dat van de Japanse fabrikanten het grootste aantal productiefaciliteiten in het noorden heeft, maakte eerder al bekend bezig te zijn met het inventariseren van de schade. Niet alleen moest het merk een aantal fabrieken sluiten, ook bij toeleveranciers Toyota Boshoku Corporation en Denso Corporation werd er schade geleden.
Ook Honda zag zich genoodzaakt twee fabrieken stil te leggen. In Suzuka is de productie inmiddels weer hervat, maar in de Sayama-vestiging ligt de productie vooralsnog helemaal stil, de werknemers daar zijn geëvacueerd. In het Research & Development Centre in de prefectuur Tochigi stortte een deel van het gebouw in, hierbij was een dode te betreuren.
Nissan, dat eveneens fabrieken ten noorden van Tokio heeft, moest bij vier vestigingen de deuren sluiten. In twee vestigingen brak kort na de aardbeving brand uit. Ondanks dit vielen er gelukkig slechts twee gewonden.



Suzuki en Mitsubishi niet getroffen
Navraag bij de importeurs leert dat Suzuki en Mitsubishi vooralsnog geen directe schade lijken te ondervinden van de ramp. Mitsubishi’s vestigingen liggen te ver zuidelijk om de effecten van de beving mee te krijgen. Een woordvoerder van Suzuki verklaarde nog geen concrete informatie te hebben, maar nog niks had vernomen over eventuele schade. Toch is het niet uit te sluiten dat de merken later alsnog hinder ondervinden

ANP15120557-1800.jpg

Bron: Autoweek
 
Ik heb een Fabia Greenline besteld. Een paar dagen later de Amundsen toegevoegd maar door de navigatie die in Japan gemaakt lijkt te worden is de levertijd met 5 weken verlengd. Dealer geeft aan dat dit komt door de aardbeving. Besteld begin april, vermoedelijke leverdatum begin september.
 

s-line

Forumguru
Hoi, wij in de autoschade zijn min of meer ook getroffen omdat er wereldwijd maar 1 fabriek staat die een bepaald pigment produceerd voor bepaalde speciale kleuren (xirallic)
en die pigmenten zijn nu niet meer te krijgen. De verwachte planning is dat het misschien pas eind september weer de productie kan gaan starten. Dus tot die tijd maar een beetje aanmodderen.
gr. michiel
 
Bovenaan Onderaan