Pook tiptronic vervangen

Flying Puke

Nieuw lid
Hoi,

De ontgrendelingsknop van de pook van mijn tiptronic bak bleef soms 'hangen'/vastzitten waardoor de selector van de automaat niet meer uit de P- of N-stand te krijgen was. Na veel gerommel (en gevloek :mad:) lukte het dan weer om 'm in te drukken. De knop zat heel los in de pook, he leek wel of er iets is afgebroken of i.i.g. al heel erg versleten was. De knop is inmiddels geheel uit de pook losgekomen en ik krijg 'm er niet meer in vast.

Volgens de automatenspecialist kan de pook niet gerepareerd worden, maar kan deze worden vervangen voor het luttele bedrag van € 332,- excl. BTW in.
De dealer heeft me al iets blijer gemaakt door aan te geven dat alleen de pookknop (van € 165,- excl. montage) vernieuwd hoeft te worden. Vind ik nog steeds (te) veel geld het vervangen van een plastic knop met een chroomlaagje die inkoop hooguit een paar euro heeft gekost.

Ik wil er eigenlijk een gebruikte pookknop van een Audi in monteren . Kan dit en zo ja welke pook is geschikt?
Ik heb ook al via diverse kanalen op het WWW een (volgens mij) imitatie pookknop gevonden van +/- € 80,-. Deze is echter met houtinleg en ik heb verder geen houtinleg in mijn dashboard, dus dat detoneert enigszins. Iemand ervaring met deze optie?

Groet,

Onne
 
Laatst bewerkt:
H

hsinke02

Ik heb geen ervaring met deze optie. Alleen wel hetzelfde probleem. Ik ben benieuwd of je de pook hebt losgekregen en hoe je dit hebt gedaan. De pookknop zelf heb ik al wel gevonden via de dealer. Kost bij mij alleen € 350,00 incl. BTW.
Ik hoor het graag.
 

Joske

Forumguru
@hsinke02

mits een motorcode, bouwjaar en type Škoda wil ik gerust eens in Elsawin kijken hoe je dergelijke zaken moet vervangen. Een beetje meer uitleg van wat er juist los moet en dan kijk ik wel eens of er iets terug te vinden is.
 

Cordoba

Forumguru
Het gaat hier om DSG-poken? Dan misschien eens informeren bij TVS engineering/DSG-dokter, goede kans dat ze betere prijzen hebben, en weten in hoeverre andere poken passen.
 

Flying Puke

Nieuw lid
Hoi,

Ik heb dit probleem inmiddels opgelost en ben erg tevreden.

De pook heb ik hier gekocht:

http://orientalparts.com/Walnut-wood-pattern-V6-tiptronic-gear-knob-B5-B55-P2196002.aspx

I.v.m. de prijs toch maar voor het houtdesign gekozen (en gelijk een kleine upgrade van 4 pits naar een 6 pitter :D). Deze pookknop kan je ook op Ebay.com (dus niet op Ebay.nl) vinden. gebruik dezelfde zoekinfo als onderstaand voor google) .

En de link naar de aanwijzingen met 'hoe het moet' (de pookknop vervangen dan):


Er stond op Youtube ook een filmpje van ca. 15 minuten, maar deze kan ik niet meer vinden).

En kijk ook eens op google met de volgende zoekwoorden:

shift knob vw b5 tiptronic

Met een beetje handigheid kan je eigenlijk iedere tiptronic pookknop in je Supi (of Octi) krijgen. Hieronder nog een link naar andere (soms redelijk smakeloze) oplossingen (hoewel die van mij ook niet echt de meest smaakvolle is. Er zou nu eigenlijk ook nog een hout-inlegsetje á € 150,- tot € 200,- in moeten). Op Ebay o.a. ook Porsche knoppen gezien die er (na enige verbouwing) in moeten kunnen.

http://www.supremepowerparts.com/11/0/0/5198/2005.5_Audi_A4_FWD_2.0T.html

En nog een Skoda forum-pagina (in het Duits) die ik heb gevonden. Vooral over Audi's en VW's is er genoeg op Engelse (vooral Amerikaanse) en Duitse sites te vinden. Info over Skoda's met TT5 is niet zo dik gezaaid op internet. Hieronder één in het Duits.

http://www.skodacommunity.de/skoda-...9-a6-tiptronic-schaltknauf-in-superb-verbaut/ (Onderaan deze pagina staan nog wat links)

Veel suc7!

Onne Zijlstra

P.S. 1 De gemiddelde Skoda monteur weet ook niet hoe hij deze pookknop moet verwijderen/vervangen.
P.S. 2 ik woon in Almere, als je hulp nodig mocht hebben.
P.S. 3 ff member worden als je een interessante site hebt gevonden. Zoekt veel makkelijker en je kan contact opnemen met de mensen die (thuis) meer info (geschreven of op film-o.a. linkjes naar youtube-filmpjes) hebben.
Heb onder andere een instructie filmpje gezien hoe je de pook zo om kunt bouwen dat er een Porsche pook met de ontgrendelingsknop aan de bovenkant (DSG?) in paste.
 
H

hsinke02

Onne,

Bedankt voor je uitgebreide reactie. Maar nog een vraagje. Als ik het goed begrijp moet eerst het chroomdeel aan de onderzijde los gemaakt worden van de bovenzijde en dan maar trekken? En erop zetten is er gewoon opdrukken?
 
H

hsinke02


Dit is de link die Onne bedoelt voor het filmpje. E.e.a. is geheel duidelijk.
 

Flying Puke

Nieuw lid
Hoi,

Nadat je de pook in 3 hebt gezet, moet je het chromen gedeelte (inclusief het 'vierkante' gedeelte!) onder de pookknop eerst ca. 1/8 slag losdraaien. Bij mij zat dit zo vast dat ik een tang op het 'vierkante gedeelte' heb gezet (uiteraard wel zo dat het chroom niet zou beschadigen). Als dit los is (de chromen schakelcoulisse die ze in het bovenstaande filmpje losnemen, kan je gewoon laten zitten), moet je de chromen drukknop die in de pook zit er gedeeltelijk uittrekken en in de uitgetrokken stand vergrendelen). De ontgrendelingsknop in de pook zorgt er namelijk met een hevelmechanisme voor dat het witte gedeelte met het gat zoals in het bovenstaande startplaatje van het filmpje uit de pook steekt, omhoog wordt getrokken. Door de ontgrendelingsknop van de pook (gedeeltelijk) uit te trekken, trek je het palletje dat door het oogje steekt er uit. Hierna kun je (met enig krachtzetten) de hele pookknop van de pook af trekken.

Het terugplaatsen van de nieuwe pookknop gaat precies omgekeerd.

Nogmaals succes!

Onne

Bij de pookknop die ik nu heb, was het chromen gedeelte onderaan de pookknop meegeleverd. Dit kon ik gewoon met de hand weer vastzetten.
 
H

hsinke02

Hartstikke bedankt voor de info!!

Heb net via Hong Kong voor 45 euri een pookknop besteld met 1.8T opschrift. Eind april binnen. Laat dan even weten hoe het verder gegaan is.
 
H

hsinke02

mzLM9plqyXInafqAXW530Yg.jpg


Groet,

Harold
 
H

hsinke02

Beste,

De pookknop is binnen en gemonteerd. Zeer makkelijk karweitje. Met duktape de drukknop vastgeplakt en aan de tape naar buiten getrokken. Een flinke ruk en de knop was los. De aangeleverde knop was al vastgezet en kon zo gemonteerd worden. Vergrendeling verwijderen en het werkt weer naar behoren. Al met al 10 minuten werk.
De kleur van het hout is iets lichter. Net zoals de knop zelf. De originele is zeker twee keer zo zwaar.
Maar ik ben tevreden met het resultaat.
 
H

hsinke02

Hierbij de foto's. Op de eerste foto de oude pook. Het rode ding is de vergrendeling van de nieuwe.
 
Bovenaan Onderaan