Hoe ze een autorem testen

Tuner111

Forumguru

The world's largest 3D printed titanium pressure functional component ever produced on one of the most powerful brake test benches on the market! This is what it looks like when Bugatti prepares its first printed titanium brake caliper for series production.
 

EdK

Forumguru
maar titanium is (puur) een brandbaar metaal, dat, wanneer het brandt, niet met water geblust kan worden.
Ben jij niet in de war met een ander metaal ?
Want dan zouden alle straalmotoren van vliegtuigen niet met de hitte omkunnen gaan
Gaan ze met motor de lucht in en komen ze zonder weer geland...
 

Canon-Eye

Forumguru
Magnesium, gok ik?
Dat werd een jaar of 100 geleden in poedervorm gebruikt door fotografen als voorloper van het flitslampje...
 

EdK

Forumguru
En toch ben ik bang dat je Titaan en Magnesium door elkaar haalt.
In verleden bij bedrijf gewerkt die klant was en onderhoud aan straalmotoren deed
Daar deze voor groot deel uit Titanium bestonden had men dan ook wel brandvoorschriften hiervoor moeten hebben.
Maar daar die er niet waren , en gewoon de reguliere alleen ga ik ervan uit dat wat jij hebt gezien toch echt Magnesium geweest moet zijn.
:pieker:

  1. Titanium
Titaan - Ti
Chemische eigenschappen van Titaan - Gezondheidseffecten van Titaan - Milieu-effecten van Titaan
Atoomnummer 22
titaan.jpg

Atoommassa 47,90 g.mol -1
Elektronegativiteit volgens Pauling 1,5
Dichtheid 4,51 g.cm-3 bij 20°C
Smeltpunt 1660 °C
Kookpunt 3287 °C
Vanderwaalstraal 0,147 nm
Ionstraal 0,09 nm (+2) ; 0,068 nm (+4)
Isotopen 5
Elektronen Schil [ Ar ] 3d1 4s2
Energie eerste ionisatie 658 kJ.mol -1
Energie tweede ionisatie 1323 kJ.mol -1
Energie derde ionisatie 2710 kJ.mol -1
Energie vierde ionisatie 4165 kJ.mol -1
Titaan
Titaan werd in 1791 ontdekt door de Pastoor William Gregor uit Engeland. Pure titaan werd voor het eerst geproduceerd door Matthew A. Hunter, een Amerikaanse metallurgist, in 1910. Titaan is het negende meest voorkomende element is de aardkorst en komt vooral voor in de mineralen Rutiel (TiO2), ilmeniet (FeTiO3) en spheen (CaTiSiO5). Ongeveer 0,57% van de aardkorst bestaat uit titaan.

Titaan is een sterk, licht metaal. Het is net zo sterk als staal en twee maal zo sterk als aluminium, maar het is 45% lichter dan staal en zelfs 60% zwaarder dan aluminium. Titaan wordt niet makkelijk gecorrodeerd door zeewater en wordt daarom gebruikt in propellers, zeilen en andere bootonderdelen die aan water worden blootgesteld. Titaan en titaan legeringen worden toegepast in vliegtuigen, raketten en en andere projectielen waar laag gewicht en temperatuurbestendigheid van belang zijn. Omdat titaan niet reageert in het menselijk lichaam wordt het gebruikt voor kunstheupen, botpinnen en andere implantaten. Helaas wordt wijdverbreid gebruikt gelimiteerd, omdat titaan ontzettend duur is.

Titaan oxide (TiO2) wordt gebruikt als pigment voor witte verf en dat is meteen het voornaamste gebruik van het element. Pure titaan oxide is relatief helder en wordt gebruikt om titania te maken, een kunstmatige edelsteen. Titaan tetrachloride (TiCl4), een titaanverbinding, wordt gebruikt om rookgordijnen te maken.

Titaan is het enige element dat verbrand in een atmosfeer bestaande uit enkel stikstof.

Gezondheidseffecten van Titaan
Elementair titaan en titaan dioxide zijn vrijwel niet toxisch. Bij proefdieren (ratten) die zijn blootgesteld aan titaan dioxide via de ademhaling hebben zich kleine verkoolde neerslagen gevormd in de longen. Vergaande blootstelling bij mensen kan resulteren in kleine veranderingen in longcapaciteit.

Effecten van overmatige blootstelling aan titaan poeder: Stof inademing kan verstrakking en pijn in de borst, kuchen en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Huid- of oogcontact kan irriterend werken. Blootstellingroutes: Inademing, huidcontact, oogcontact.

Carcinogentiteit: Het International Agency for Research on Cancer (IARC) heeft titaan in groep 3 geplaatst (niet geclassificeerd als kankerverwekkend voor mensen).


Magnesium - Mg
Chemische eigenschappen van Magnesium - Gezondheidseffecten van Magnesium - Milieu-effecten van Magnesium

periodiek systeem, atoomnummer: 12, molair gewicht: 24,312 g/mol. Magnesium is zilverwit en erg licht. De relatieve dichtheid is 1,74 g/m3 en de dichtheid is 1740 kg/m3. Magnesium staat al lange tijd bekend als een van de lichtere metaalstructuren in de industrie, vanwege het lage gewicht en de mogelijkheid om sterke mechanische legeringen te vormen.

Met een dichtheid van slechts twee derde van die van aluminium, kent het ontelbare toepassingen in gevallen waar gewicht vermindering van belang is. Het heeft ook veel nuttige chemische en metallurgische eigenschappen, die het geschikt maken voor veel andere ongestructureerde toepassingen.

Magnesium komt veel voor in de natuur, en het kan in grote hoeveelheden uit rotachtige mineralen worden gewonnen, zoals dolomiet, magnetiet en serpentiet. Het komt ook voor in zeewater, ondergrondse harsen en zoutlagen. Het is het derde meest voorkomende structurele metaal in de aardkorst, alleen aluminium en ijzer komen meer voor.

Magnesium is een zeer actieve stof, het neemt de plaats in van waterstof in kokend water en een groot aantal verschillende metalen kunnen worden geproduceerd door thermische reductie van magnesium zouten en geoxideerde vormen van magnesium. Het vormt verbindingen met de meeste niet-metalen en zuren. Magnesium reageert maar een klein beetje of geheel niet met de meeste alkalimetalen en andere organische stoffen, zoals koolwaterstoffen, aldehyden, alcoholen, fenolen, amines, esters en oliën. Magnesium kan worden gebruikt als katalysator voor reacties als condensatie, reductie, additie en dehalogenisatie. Het is langere tijd gebruikt voor de synthese van organische stoffen met de Grignard reactie. De voornaamste stoffen waarmee magnesium legeringen vormt: aluminium, mangaan, zirconium, zink, zeldzame aardmetalen en thorium.

Magnesium verbindingen worden veel toegepast in de industrie en de landbouw.


Gezondheidseffecten van Magnesium
Effecten van blootstelling aan magnesium poeder: lage toxiciteit en niet gezien als gevaarlijk voor de menselijke gezondheid. Inademing: aerosolen kunnen slijmvliezen en ademhalingsorganen aantasten. Ogen: verwonding of absorptie van deeltjes in het oog. Waarnemen van verbranding van magnesium poeder zonder laboratorium bril kan "Welder's flash" veroorzaken, door de intense witte vlam. Huid: verankering van deeltjes in de huid. Inslikken: onwaarschijnlijk; echter, inslikken van hoge concentraties magnesium poeder kan verwonding veroorzaken.

Magnesium is nog niet getest op dieren, maar men verwacht niet dat het een kankerverwekkende, mutagene of teratogene werking heeft. Blootstelling aan magnesium oxide dampen door verbranding, lassen of metaal smelten kan resulteren in metaaldampen met de volgende tijdelijke symptomen: koorts, rillingen, misselijkheid, overgeven en spierpijn. De effecten komen meestal 4-12 uur na de blootstelling opzetten en blijven tot 48 uur daarna aanwezig. Magnesium oxide damp is een bijproduct van magnesium verbranding.

Fysische risico's: stofexplosie mogelijk wanneer het in poedervorm of korrelvorm aanwezig is, vermengd met lucht. Wanneer het droog is kan het elektrisch geladen worden door wind, longtransport, regen, etc.

Chemische risico's: de stof kan spontaan ontbranden bij contact met lucht of vocht, zodat irriterende en giftige dampen ontstaan. Reageert heftig met sterke oxidatoren. Reageert heftig met veel stoffen, zodat brand- en explosiegevaar ontstaat. Reageert met zuren en water, zodat brandbaar waterstof gas ontstaat, dit veroorzaakt brand- en explosiegevaar.

Eerste hulp: Inademing: plaats in de frisse lucht. Ogen: langdurig spoelen met water. Raadpleeg een dokter. Huid: was met zeep en water om de deeltjes te verwijderen. Inslikken: als men grote hoeveelheden magnesium poeder inslikt, laten overgeven en dokter erbij roepen.

Noot voor de arts: geen specifieke behandelmethode of tegengif. Vergaande behandeling nodig. Deze moet worden gebaseerd op de reacties van de patiënt.

Milieueffecten van Magnesium
Er is maar heel weinig informatie beschikbaar over de milieueffecten van magnesium oxide gas. Wanneer andere zoogdieren het inademen kunnen ze te kampen krijgen met dezelfde soort effecten als mensen.

Een milieuspectrum van 0-3 registreert magnesium oxide als 0,8. Een score van 3 staat voor een hoog risico voor het milieu en 0 voor een verwaarloosbaar risico. Factoren die de schaal bepalen zijn de toxiciteit en activiteit en het vermogen om wel of niet te accumuleren in levende organismen. Het gaat niet uit van blootstelling aan de stof.

Men verwacht niet dat magnesium poeder erg schadelijk is voor het milieu. Magnesium oxide heeft een aquatische toxiciteit van t/m 1000 ppm gekregen. "Water Quality Characteristics of Hazardous Materials", door Hann & Jensen, Enviro. End. Div., Texas A&M, vol. 3 (1974).



Read more: https://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/mg.htm#ixzz5an3LmN4j




 
Bovenaan Onderaan