Ik ben geen wereldverbeteraar, maar toch.....

Canon-Eye

Forumguru
Ik heb wel een smartphone, maar geen data bij mijn abonnement.
Zo heb ik hem ook: Facebook en Whatsapp heb ik niet en wil ik ook niet trouwens, maar dat heeft een andere reden (zie bv. de nieuwste Consumentengids). Ik heb alleen maar een smartphone gekocht vanwege de agendafunctie, anders was ik mijn onverwoestbare Nokia 3310 wel blijven gebruiken.
Ik heb wel een BT carkit in de auto zodat ik in dringende gevallen ook onderweg bereikbaar ben, maar zelf bellen gebeurt eigenlijk nooit rijdend en binnenkomende gesprekken worden beperkt tot de hoogstnoodzakelijke uitwisseling van naam en onderwerp om later uitgebreider terug te kunnen bellen.
Zo doe ik dat al vele jaren, sinds ik ooit eens (vanuit Drenthe onderweg naar mijn toenmalige huis rijdend) ter hoogte van Woerden door een van mijn zonen werd gebeld en aan het einde van dat gesprek de Botlektunnel in dook - en me toen realiseerde dat ik géén idee had wat er in die tussentijd gebeurd was. Dat was voor mij de voornaamste eyeopener, overigens nog voordat een grote klant uit de petrochemie als algemene veiligheidseis aan alle eigen medewerkers en die van hun contractpartners (ja, dus bv. ook al onze vrachtwagenchauffeurs indien die voor hun aan het rijden waren) simpelweg een totaalverbod op rijdend telefoneren verordonneerde, met behoorlijk vergaande sancties bij betrapping.
 

Bakkertje

Forumguru
Net even snel gekeken of er niet gewoon een app is om je telefoon te blokkeren zodra die verbinding heeft met de carkit, iets wat al heel lang op de Windows Phone zit, maar wat er blijkbaar niet is voor de iPhone..?
 

Cees33

Forumguru
Automodus app van Interpolis helpt ook. Als je bij Interpolis verzekerd bent krijg je ook nog extra veiligheidskorting.
 

Canon-Eye

Forumguru
Net even snel gekeken of er niet gewoon een app is om je telefoon te blokkeren zodra die verbinding heeft met de carkit
Allemaal leuk en aardig, zo'n automatische blokkering - maar dan kan mijn vrouw dus ook niet bellen terwijl ze naast me zit - en het is soms toch wel handig dat ze dat ook met mijn telefoon kan doen. Daar ben ik dus op tegen.

Ik wens simpelweg niet door mijn apparatuur te worden behandeld als een onmondige kleuter - ongeacht of het nou mijn telefoon, mijn computer of mijn auto betreft. Gewoon eigen verantwoordelijkheid in combinatie met gezond verstand en voortschrijdend inzicht zou toch eigenlijk genoeg moeten zijn. Maar blijkbaar is dat voor velen toch net niet genoeg...
 

Okki

Donateur
Merkwaardig dat je een app nodig hebt om te zorgen dat je je telefoon niet meer kan gebruiken. Je moet er "bewust" niet mee bezig zijn.

Zei hij die ook wel eens handsfree een telefoontje aanneemt en later beseft dat hij niet meer weet waar hij gereden heeft en ook niet of hij zich o.a. aan de snelheid (te snel of te langzaam) heeft gehouden. Ook handsfree leidt af.

Dus.....toch maar die app?
 

Fabia 123

Forumguru
Indrukwekkend wat hiervoor geschreven is.
Wel of niet de telefoon gebruiken.?

Ik heb de telefoon altijd in een tas liefst achterin. Piepjes van nieuwe berichten hoor je niet dus die kunnen niet afleiden. Eveneens kan ik niet fysiek bij de telefoon.
Gebeld worden kan wel via Bluetooth. In druk verkeer niet aannemen. Soms een telefoongesprek afbreken. Bellen doe ik zelden. Alleen als ik stilsta in de file om te zeggen dat de ik later aankom, en die keer dat ik 112 moest bellen omdat er iets was gebeurd vlak voor mij. Maar toegegeven telefoneren geeft afleiding van autorijden.
 

Bakkertje

Forumguru
Allemaal leuk en aardig, zo'n automatische blokkering - maar dan kan mijn vrouw dus ook niet bellen terwijl ze naast me zit - en het is soms toch wel handig dat ze dat ook met mijn telefoon kan doen. Daar ben ik dus op tegen.

Ik wil ook geen volledige blokkering, bellen (handsfree) vind ik nog steeds prima kunnen. De interpolis app blokkeert inderdaad alles en dat vind ik daarom ook niet handig.
Overigens heeft mijn vrouw haar eigen telefoon dus daar heb ik geen "last" van..

Uiteindelijk is het iets wat je gewoon zelf niet meer moet doen (berichten kijken onder het rijden). En dat is gewoon een stukje discipline zoals @Okki ook al aangeeft. Voor wat betreft de snelheid daar heb je een cruise control voor ;)
 

Captain Hook

Forumguru
Trouwens...
...

Ik ben geen wereldverbeteraar
Daar is niks mis mee hoor! :thumbsup: Daar hebben we er meer van nodig.

----------

Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen? Hoeveel ellende moeten deze 'eigenwijzen'/dat-gebeurt-mij-toch-niet, nog veroorzaken?

Afgelopen woensdag een heel stuk onderweg geweest, en zelfs met dat slechte weer (enorme plensbuien) blijven mensen 'spelen' in de auto, meerdere rijstroken tegelijk gebruiken, onverwachte manoeuvres uitvoeren en als ze dan passeren, zie je het meteen, die blik en de handen zijn NIET op de weg of aan het stuur, maar ergens anders... die vermaledijde slimfeun!
frown.gif

Of nog erger, in sommige nieuwe auto's zitten de mensen al te swipen op hun dashboard!?! Waarbij hun blik en aandacht niet bij het verkeer om hun heen zijn.

Gewoon UIT dat ding. Stop 'm weg. Je aandacht hoort bij het verkeer! Het verkeer is geen video-game wat een [restart game] button heeft.
shutup.gif

Natuurlijk is dat mobieltje niet de enige bron van afleiding, maar wel één van de factoren die heftige consequenties kan hebben.
Geldt trouwens niet alleen voor het gemotoriseerde verkeer, maar ook voor fietsers en zelfs voetgangers. Enige pluspunt, voor zover je van pluspunt kunt spreken, is dat de consequenties dan soms wat gematigder zijn...

En wat betreft dat gezonde verstand? Tja, ik vraag me dagelijks af of dat ergens met de noorderzon vertrokken is...
wink.gif


Vorige week nog, op een fietspad:
Zo'n baardige hipster die al slingerend op z'n opafiets het hele fietspad nodig had, omdat meneer zonodig, met een dikke wanstaltige kopfeun op, aan het vegen en tikken was op het schermpie van z'n slimfeun.
facepalm.gif


Ik belde al een paar keer, ruim van tevoren, dat ik er aan kwam fietsen, maar baardmans hoorde niks (blijkbaar door die dreunende boem-boem oorwarmers), en op het moment dat ik 'm voorbij ging, belde ik nog maar een keertje, en toen schrok meneertje heel erg, liet bijna z'n geliefkoosde flatscreen uit z'n gemanicuurde handjes vallen. En begon 'ie me toch een partij te vloeken!
bonk.gif

Terwijl een fietsster, komende van de andere kant, ook al moest uitwijken voor deze slingerende baardaap.

Het mot niet gekker worden; zelfs die 2,5 meter brede gespecialiseerde asfaltlaan, was voor meneer niet afdoende. En dan nog pissig worden, als men geconfronteerd wordt met het eigen asociale gedrag.
shutup.gif

En nee, het was geen druk fietspad. Gewoon ergens aan de buitenkant van de stad, parallel aan een doorgaande route op een industrieterrein.

Voor al diegenen die additionele regeltjes betuttelend vinden; bedenk dan ook eens waarom we ons niet zodanig gedragen, zodat die betutteling niet nodig zou zijn...
hypocrite.gif
. Als we nou eens uit die ik-cocon stappen/klimmen en de wereld om ons heen wat nader betrachten, anticiperen op de realiteit en de VR daar laten waar het thuishoort; niet op het fietspad bijvoorbeeld.
smile.gif
 
Laatst bewerkt:

Frup

Forumguru
... En wat betreft dat gezonde verstand? Tja, ik vraag me dagelijks af of dat ergens met de noorderzon vertrokken is...
wink.gif

...
Mooie reactie Kapitein Haak!
En wat dat gezonde verstand betreft; ik denk dat voor velen het antwoord met JA moet worden beantwoordt.
En dat komt doordat het verstand steeds minder nodig is. We besteden ons verstand steeds meer uit aan techniek. En wat je niet gebruikt sterft af. Geef bij een kassa maar eens 10 euro + 20 cent als je 5,20€ moet betalen. En kijk dan naar de hulpeloze blik. Kinderen worden gespeeld in plaats van dat ze zelf spelen. En ja, die zitten dan ook op enig moment achter het stuur. Vaak met een petje achterstevoren (grapje).
Kortom: leve de wereldverbeteraar! Blijf je druk maken en geef het goede voorbeeld. Maar maak je geen illusies ...
 

Tuulster

Forumguru
Ik keek naar dit filmpje en het liet me achter met een dik brok in m'n keel, het huilen stond me nader dan het lachen. Dan denk je dit zouden meer mensen moeten zien; iedere dag kom je ze tegen op de weg en ik zou liegen als ik niet zou typen dat ik me zelf ook schuldig maak aan dit onverantwoorde gedrag.

Op het Forum plaatsen.....? Ffffff twijfel, hier struinen immers autofielen rond en een autofiel hoef je echt niet te vertellen hoe hij met zijn automobiel om moet gaan laat staan dat je hem kunt aanspreken of attenderen op zijn rijgedrag....

De kracht van het filmpje wint en ik plaats het toch, inmiddels nog geen twee dagen later is het bijna 600 keer bekeken en staan er meer dan 30 reacties op dit draadje.

Ik ben geen wereldverbeteraard, maar toch.....
 

Bakkertje

Forumguru
@Tuulster en van alle reacties is er gelukkig niemand die beweert dat hij of zij prima kan rijden en social media kan "bedienen". Kortom je hoeft je ook echt niet bezwaard te voelen dat je het geplaatst hebt en ik denk dat je ook terdege een stuk bewustwording hebt aangewakkerd en dat is het doel van het filmpje en daarmee ook jouw doel :thumbsup:
 

EdK

Forumguru
Straks met een volle maag wel even dat filmpje nog kijken....
Tsja met vele kilometers per dag zakelijk en privé en een smartfeun met dualsim gaat dat ding ook vaak af.
Hebben de heren van kantoor, collega's op de weg of familie/vrienden en kennissen wat te bellen.
Rij dan welliswaar met een oortje in en beantwoord op deze wijze dan mijn mijn telefoontjes.
Maar ook op deze wijze betrap ik me er op dat je niet meer voor de volle 100% met je blik op de weg bezig bent.

Vaak ook als ik bij klant bezig ben dan blijft telefoon in auto liggen ( bewust ) en bel ik gemiste telefoontjes wel even terug.
Wat me hierin is opgevallen is dat de reden voor het bellen dan eigenlijk geheel niet dringend is /was.
Hoe vaak ik wel hoor bij terugbellen van we hebben het antwoord op onze vraag al terug gevonden.
En ook wel de opmerking van man waarom duurt het zolang voor je antwoord/terugbelt ?
Wel in dat geval heb ik de opmerking of ze de semafoon tijd zijn vergeten en dus de tijd van de kwartjes en de telefooncel !!
Als ik in die tijd dan na een klein uurtje reageerde dan was het " jij reageert snel !!

Tsja de opmerking van onbereikbaar en altijd bereikbaar moeten zijn is maar relatief.
Dit is een iets dat je jezelf hebt opgelegd, omdat je zelf denkt dat je niet gemist kan worden.
Maar een ieder op deze aardkloot is heel simpel gezegd vervangbaar !!
Dus als jij je morgen kapot rijd omdat je zo nodig moet denken dat je moet antwoorden op telefoon/Whatsapp/ mail of wat er nog meer is, dan staat er binnen een mand een ander jouw werk te doen...

En degene waar je echt belangrijk voor bent, je vrouw en kinderen ........ tsja die mogen met het verlies van je zien door te leven.... als je ze niet hebt meegenomen in zo'n dom iets.

Maar goed het is nog even een 10 a 20 jaar overleven en dan is het alleen nog je eindbestemming intoetsen op het multifunctionele scherm van je bolide en dan rijd deze bolide jouw veilig en wel naar je bestemming.
Kun je de gehele rit bellen appen en zeer goede sex hebben in de geblindeerde wagen.....:bloos:


En ohja ik ben ook niet heilig want ook ik bel / app wel eens rijdend in de wagen...

Maar helaas is dit een mens eigen iets, alles wat niet mag of waar voor gewaarschuwd word dat het gevaarlijk is moet een mens eerst zelf ondervinden voor deze het geloofd !!
Het begint al in de peutertijd als papa en mama, of mama en mama of papa en papa waarschuwen dat het AUW doet...
Dan kreeg je vroeger als je het toch deed een til op de vingers die AUW deed, maar tsja kinders een tik geven mag niet meer bij wet dus moet je er achter komen dat als je je vingers in die gaatjes in muur doet dat het inderdaad AUW doet....
 

fanSkoda-VW

Donateur
ehhh, mss zijn de auto's ook te comfortabel?
Ik denk niet dat ik nog tijd heb om m'n gsm te gebruiken in een Eend.
Maar die had zeker geen adaptive CC, verkeersbordherkenning, etc etc.
O ja, allemaal nuttige zaken, maar daardoor denk je te snel dat je 'tijd over hebt' en/of deze beter besteden kunt door enige afleiding.
Dat er zo weinig ongelukken gebeuren (in het algemeen) komt echt wel doordat veel van de handelingen in de auto volkomen op de automatische piloot gaan. Met alle gevaren van dien.
Ik ben me daar wel volkomen van bewust geworden.
 

0ri0n88

Forumguru
Maar die had zeker geen adaptive CC, verkeersbordherkenning, etc etc.
Nog steeds hebben inmens veel auto's dit niet en is het gewoon strontmazzel dat het niet nog vaker mis gaat. Voor de feiten, sinds de smartphone stijgt het aantal dodelijke ongevallen al weer een paar jaar. Er is geen app of mail of telefoontje zo belangrijk dat je je te pletter moet rijden ervoor. Het is zoals @EdK zegt een jaar of 15 geleden hadden we nog een telefoonkaart en waren er veel minder mobieltjes.
Men weegt gewoon af dat ze toch wel even op het schermpje kunnen kijken al dan niet met kinderen of passagiers in de auto om te ontdekken dat 9 van de 10 keer het gewoon een onzinnig appje mailtje of wat voor bericht dan ook is.
Be smart en leg dat ding weg op stil en waan je de koning te rijk in je gouden koets. Geniet je veel meer van het autorijden ook.
 
Laatst bewerkt:

fanSkoda-VW

Donateur
Ik lees net:
U.S. New York Post : Texting driver arrested after striking, killing 2 teen girls

AKRON, Ohio — Authorities say an Ohio woman was texting on her phone when she struck and killed two 14-year-old girls with her car.
Twenty-four-year-old New Franklin resident Natasha Boggs was arrested and jailed Friday. She’s charged with voluntary manslaughter, vehicular homicide, driving while texting and other offenses.
Boggs is accused of hitting three teens in Coventry Township in May, killing Taylor Galloway, of Akron, and Amber Thoma, of Coventry Township. A 15-year-old boy was seriously injured............

Dat zal wss een lange straf worden voor een SMS of WhatsApp, lijkt hardleers te zijn.
 
Bovenaan Onderaan