Zelf airco reiniger en plaats verdamper.

Topic in 'Fabia II' gestart door Chatslet, 03-05-2013.

 1. Chatslet

  Chatslet Forumguru

  Morgen haal ik de auto weer op bij de dealer en ik wil dan meteen de airco reinigen want die ruikt na nog geen jaar gebruikt te zijn al niet meer zo fris. Het probleem is alleen dat in Nederland goede aircoreinigers verboden zijn vanwege het verbod op de biociden en zo is de eerdere poging van Euromaster dus al gefaalt..

  Dan nu het plan: Gewoon zelf wel goed doen. Dus, een flinke voorraad van busjes met airco reinigingsschuim importeren vanuit Duitsland waar het tot 2014 in ieder geval nog wel toegestaan is zodat ik voor de komende jaren in ieder geval klaar ben. Dat is in ieder geval deel 1. Deel 2 is het schuim zonder al de veel rommel en gedoe op de verdamper te krijgen. Hoe pakken we dat aan? Zelf dacht ik aan het gekoelde dashboardkastje. Daar zit zo'n gaatje in wat je open kunt draaien wanneer het gekoeld moet worden. Daar door kan ik het slangetje laten zakken en zo het schuim in spuiten. Optie 2 is eventueel via de behuizing van het interieurfilter.

  Nu is de vraag, op welke manier kom ik het makkelijkst bij de verdamper? En waar zit de vedamper precies?
   
  frits183 vindt dit leuk.

 2. turboturbo

  turboturbo Forumguru

  Tja, hoe doen (of deden) specialisten dat precies?
   
  Laatst aangepast: 06-05-2016
 3. Monteurtje

  Monteurtje Forumguru

  In ieder geval niet via het slangetje. Het beste is via interieurfilter. Die eruit halen en kun je, als je dunne en flexibele handen hebt de verdamper bijna aanraken.
   
 4. Chatslet

  Chatslet Forumguru

  Dat klinkt makkelijk, heb laatst het interieurfilter zelf vervangen. Dan zou ik dus een lange schroevendraaier kunnen pakken, daar het slangetje met een tie-wrap aan vast maken zodat ik mooi overal bij kan. Heb je misschien een plaatje van hoe het geheel in elkaar zit?
   
 5. Chatslet

  Chatslet Forumguru

  Pret pakket is binnen, 14 spuitbusjes met aircoschuim. Was alles bij elkaar zo'n 80 euro kwijt. Geen slechte deal daar het bij de dealer al snel 60 euro per keer kost. Morgen even aan de slag en uiteraard hou ik jullie op de hoogte!

  2013-05-10-163.jpg
   
 6. turboturbo

  turboturbo Forumguru

  Ben benieuwd.....
   
 7. WoCo

  WoCo Lid

  Following :)
   
 8. Chatslet

  Chatslet Forumguru

  Ok, zojuist aan de slag geweest, interieurfilter er uit, slangetje er in en spuiten maar. Kwam echt een enorme hoeveelheid schuim uit. Toen het schuim uit de behuizing van de interieurfilter begon te druipen heb ik de rest via de ventilatieroosters en het koelgaatje van het dashboardkastje naar binnen gespoten. Na 15 minuten moet de ventilator voor 5 minuten op de laagste stand draaien aldus de handleiding. Dus ik ga zo even het interieurfilter terug plaatsen en de ventilator laten draaien. Het spulletje ruikt wel lekker fris. Beetje als wasverzachter. Het echte resultaat gaan we natuurlijk pas na een paar dagen kunnen ruiken dus later meer.
   
 9. TheoStek

  TheoStek Forumguru

  Stinken van de airco heb jezelf in de hand.

  De manier waarop is ingespoten is verkeerd.
  Het goedje in schuim lost op naar water.
  Elektrische componenten moeten beschermd worden en energie bronnen moeten worden afgekoppeld.
  Dit product tast namelijk elektrische componenten aan bij onzorgvuldig gebruik, ik meen zelfs dat dit spul onder het (O) symbool van gevaarlijke stoffen, de (O) staat voor Oxyderend.

  Al met al was je 80 euro kwijt, als je dan nog meer bussen hierop leeg spuit, hoop ik voor jou dat elektrische componenten niet aangetast worden of uitgeschakeld.

  Dit produkt mag dus al niet verkocht worden of gebruikt in Nederland.

  Garantie en aansprakelijkheid:
  Den Braven garandeert dat haar product, binnen de houdbaarheidstijd, in overeenstemming is met de specificaties.
  De aansprakelijkheid zal nooit meer bedragen dan hetgeen bepaald is in onze verkoopvoorwaarden. In geen geval is verkoper aansprakelijk voor enigerlei gevolgschade. De gegeven informatie is het resultaat van onze testen en ervaring en is van algemene aard.
  Zij houdt echter geen aansprakelijkheid in.
  Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om door eigen testen vast te stellen of het product voor de toepassing geschikt is.
  Veiligheidsblad: Op aanvraag beschikbaar alléén voor professionele gebruikers.
   
 10. Chatslet

  Chatslet Forumguru

  Alles functioneerd nog gewoon naar behoren. De dealer gebruikt ook gewoon schuim. Bovendien is het schruim direct op de verdamper gespoten. Die wordt sowieso nat door condenswater. Alles functioneerd gewoon goed, geen storingen en tot nu toe lijkt de stank weg te blijven. Overigens is een stinkende airco niet iets dat je zelf in de hand hebt. Ik heb hem altijd netjes 10 minuten voor aankomst uit gezet. Auto heeft nog geen 30.000 km op de teller en toch stinken. Dat dit spul niet mag in Nederland weet ik. Ik weet ook dat de producten die wel in Nederland mogen niet naar behoren werken. Dus voor mij was de keuze vrij simpel.
   
  DinkyToy vindt dit leuk.
 11. Niels83

  Niels83 Forumguru

  Hoi heb je ook een iets meer gedetailleerd e beschrijving voor de nit wit als ik..

  Als ik het goed begrijp krijgt de dealer het nu ook niet meer echt schoon??
   
 12. Chatslet

  Chatslet Forumguru

  Ik heb zelf dit filmpje gebruikt:

  Laat zien hoe je de interieurfilter moet vervangen maar zodra je die er uit hebt kun je bij de verdamper komen. Het is dan een kwestie van slangetje er in en klaar. Dealer kreeg de airco inderdaad niet schoon. Ik zelf wel met het import spul uit duitsland.
   
 13. Niels83

  Niels83 Forumguru

  Dank je, ik denk dat ik hem van de zomer in tsjechie maar eens wegbreng, daar mogen ze het ook vast gebruiken, voor die tijd even hier reinigen.
   
 14. Joske

  Joske Forumguru

  iemand op de hoogte van producten die wel nog in omloop zijn en wél nog effectief zijn? Eventueel te bestellen in buitenland? Wil de verdamper van de Fabia ook eens onder handen nemen wegens slechte geurtjes.

  @Chatslet : jij nog een linkje? :)
   
 15. Joske

  Joske Forumguru

  Zelf even op zoek gegaan en dezelfde producten gevonden die @Chatslet alsook in Duitsland gekocht heeft. Nu is mijn vraag, deze producten moeten rechtstreeks op de verdamper gespoten worden. Maar kwam ook het volgende tegen van CRC, wat vinden jullie daar van?

  Lijkt me wel een zooitje, en volgens mij wordt hierdoor de verdamper niet bewerkt met het product?


   
 16. Desperado

  Desperado Forumguru

  Als je de luchtstroom goed hebt staan kom je wel in de buurt van de verdamper als het goed is. Het is geen ideale oplossing, maar als je met een andere mogelijkheid niet bij de verdamper kunt komen wel te proberen. Ikzelf ben er niet wild van, het werkt zeker niet zo goed als rechtstreeks op de verdamper.
   
  Joske vindt dit leuk.
 17. Rallye

  Rallye Forumguru

  Verdwijnt dat spul dan vanzelf? Het lijkt wel pur......
   
  Joske vindt dit leuk.
 18. Joske

  Joske Forumguru

  haha :D

  ja vond het nogal jammer dat het filmpje zo kort was.. ;)

  maar normaal wel, schuim verdwijnt zonder dat je zou moeten naspoelen, idem voor het spul van Chatslet, legt ook een schuimlaag op je verdamper.
   
 19. Desperado

  Desperado Forumguru

  Al dat spul is een soort schuim, verdwijnt vanzelf.
   
 20. Joske

  Joske Forumguru

  Desperado vindt dit leuk.

Deel deze pagina