Verbruik kWh plug-in hybride

Hallo allen,

Ik zat mij af te vragen wat het gemiddeld elektrisch verbruik is bij jullie.
Volgens mij is er afgegeven16,0 kWh/100km.

Volgens de App zit ik momenteel op 21.2 kWh/100km er zit dus bij mij momenteel 5.2 kWh/100km verschil in, dit is mogelijk te verklaren door de huidige temperatuur, het "spelen"(instellingen met contact aan) in de auto, voor verwarmen en de korte beschikbare data maar ik vind het toch nog best wel een groot verschil. Momenteel red ik dus de 100 km niet op een lading van 100 %. naar 0 %.


Hierbij de bron gegevens tot dus ver:

Datum ingebruikname: 1 november 2024
Periode: 1 november tot nu
KM stand: 260 KM
Verbruik: 21.2 kWh/100 km
Afwijking: 5.2 kWh/100 km
Brandstof: 1.3 l/100 Km

Hoor graag jullie resultaten, en ik zal ook regelmatig een update geven :giggle: misschien kunnen we er "het grote kWh verbruik" topic van maken.

Groet,
Michel
 

Willem_C

Actief lid
Zit deze maand op 23,5, overall (2 maanden) 20,8 gemiddeld

En ik merk dat ik er wel een sport van maak zuinig te rijden.

Heb nog geen brandstof verbruikt. In totaal 917km gereden
 
@andrehj

Het is zeker interessant en relevant de ANBW heeft hier onderzoek naar gedaan en het is verschrikkelijk om te zien. Het kan wel oplopen tot 24-25 % maar dan vooral bij het standaard 230 V (2,3 kW) enkele fase laden bij onvoldoende kabel dikte, afstanden enz, zelfs tot 30 %. Bij het 3 fase laden gaat het beter (11 kW) dan zakt het naar maximaal 9-10 % maar het is echt allemaal schrikbarend hoog. dit had ik zelf ook niet verwacht, maar toch is het zo.

Dus voor het 230 laden krijg je van iedere kWh effectief maar 0.75 kWh in de auto bij laden van 0 % naar 100 % gaat er dus circa 5 kWh in rook op en bij 3 fase op 11 kW laden als nog 2 kWh. Voor 50 Kw DC laden heb ik nog niets kunnen vinden helaas

Maar eerlijk gezegd de meeste mensen hebben niet de meetmiddelen in huis om dit te meten, ik wil mij daarom dan ook beperken tot wat de App/auto weergeeft kwa verbruik van kWH per 100 km.

Neemt natuurlijk niet weg dat ik je opmerking zeer goed begrijp, en dat het wel relevant is voor als je nog een keuze moet maken en niet kan thuis laden op 3 fase, dit kan ik zelf ook niet en ben gebonden aan openbare laadpalen, mijn voordeel is wel dat het een zakelijk lease is en dat ik de kosten niet zelf hoef te dragen.
 

Bakkertje

Forumguru
Mijn phev doet tussen de 4 en 5 km per kWh zonder verwarming / airco. Als ik die inschakel dan zit ik rond de 3 a 4 km / kWh.
In jullie termen tussen de 25 en 20 kWh / 100 km zonder klimatisering. In de winter is het ook wat minder, vanwege de kou en het feit dat je dan ook meer met je verlichting, stoelverwarming etc rijdt.
Ik kijk er niet echt naar om eerlijk te zijn, het gaat mij meer om de hoeveelheid brandstof die ik moet tanken en dat is nog steeds bijzonder weinig. Op een tank rijd ik ongeveer 2000 km (omgerekend 1 op 40). Korte stukken volledig elektrisch, op lange afstanden zakt ie terug naar 1 op 20 ongeveer. Als ik naar mijn werk rijd, 45 km enkele reis, doet ie in de zomer 1 op 80, in de winter 1 op 60 (ik kom nog altijd zo'n 33-38 km ver op de 9 kWh accu).

Inmiddels ook een BMW i3 in gebruik en die is beduidend zuiniger dan mijn Passat en die wordt dan ook veel meer gebruikt voor de korte en middellange afstanden.

@Michel1978, ik heb wel degelijk de meetmiddelen om te weten hoeveel ik thuis verbruik voor het laden van de auto's. Dit jaar heeft mijn laadpaal (tot nu toe) 1342,3 kWh aan vermogen geleverd.

Edit: die opgegeven waardes ga je alleen halen door op een provinciale weg dicht achter een vrachtwagen te rijden op een laag tempo.. In de praktijk zul je daar moeilijk op uitkomen. Ja het is me ooit in het begin gelukt tijdens een rit naar mijn werk door vreselijk goed te anticiperen en met 90 op de snelweg. Normaal praktijk verbruik ligt wat hoger (zie hierboven)
 
Laatst bewerkt:
@Bakkertje

Dat zijn ook interessante gegevens, ik ben mij er ook van bewust dat de opgegeven waardes van de fabrikant onder de meest gunstige situatie is gedaan. Bij een "slimme" laadpaal kan je inderdaad nogal wat achterhalen maar dan nog heb je de laadverliezen niet in beeld, maar enkel wat is geëxporteerd naar de auto. ik wil het niet te complex maken. Die gegevens die je aangeeft 33-38 Km per ca 9 kWh accu lijken in de praktijk wel standaard :giggle: .

Al met al, met de verliezen meegerekend lijkt een EV en PHEV nog niet mega "groen" in mijn ogen aan het uiteinde.


Ter informatie heb ik juist die waard genomen in XX kWh / 100 km, omdat deze in 1 oogopslag uit de Skoda App te halen is.
 

Bakkertje

Forumguru
@Michel1978 alleen de fiets (niet elektrisch) en lopen zijn groen :thumbsup:
Op mijn lader (alfen) kn ik per sessie zien hoeveel kWh er in de auto gegaan is. Dat zou ik kunnen vergelijken met wat er volgens mijn home energie management systeem naar de lader gaat en dat weer met de gereden kilometers.
Echter als ik bij mijn auto op benzine rijd dan gaan de kWh per kilometer naar benden en vice versa. Dus dit zou je alleen echt kunnen meten als je alleen elektrisch rijdt. Nu zou het me ook niet verbazen als de nieuwe phev’s dit slimmer aangeven.

Ik wek al mijn stroom thuis zelf op en zou in theorie volledig op zon kunnen laden (slimme sturing). Maar zolang we mogen salderen is dat niet nodig..
 

Peter-036

Forumleiding
Moderator
Het grotere deel van de laadverliezen treedt op in de lader in de auto: daar wordt de 230V Wisselstroom omgezet naar gelijkstroom in het voltage dat de auto nodig heeft. Daarbij warmt die omvormer, en de HV accu, op.
De lader, aan of bij je woning, of openbaar, is weinig meer dan een beveiligd stopcontact.
 

marco_b

Forumguru
Ik merk met de A dat verbruik met deze lagere temperaturen wat omhoog loopt. Waar ik tot voor kort nog op 16,8 kWh/100 km zat kom ik met de lagere temperaturen nu op een verbruik uit van 21,2 kWh/100 km.
 

Bakkertje

Forumguru
@Peter-036 dat is absoluut niet waar, een vaste laadpaal heeft bewezen minder verliezen dan een 230v lader zie:
en

Nu kun je op die verliezen geen business case rond krijgen voor de aanschaf van een vaste lader, maar toch.
Verder zit er best wat intelligentie in een lader en is het echt wel meer dan een beveiligd stopcontact.
 

Peter-036

Forumleiding
Moderator
@Bakkertje Maar zo'n 'granny-loader', stopcontactlader of hoe je 'm ook noemen wil, is even 'intelligent' als een laadpaal: er is in beide gevallen wat 'communicatie' met de boordlader van de auto, meer niet.
Alleen zal de (1 of 3 fase) lader (soms veel) meer vermogen bieden aan de boordlader, en die zal dus over de dan (beduidend) kortere laadtijd minder verlies veroorzaken in de vorm van warmte.
Daar is dus 'het bewezen minder verlies' verklaard.
 

Bakkertje

Forumguru
Dan nog kan een granny lader maximaal 2,2 kWh laden en een echt laadpaal 3,5 kWh.
Dan hebben we het nog niet gehad over dingen als load balancing en andere features die niet in een granny lader zitten.
Dus ja er gaat dezelfde 230v doorheen, maar daar heb je het ook wel mee gehad.
 

Peter-036

Forumleiding
Moderator
@Bakkertje
*1 Er zat bij mijn Kia Soul een grannyloader die tot 14A (3,2kW) ingesteld kon worden, zo zullen er meer zijn.
*2 "Echte laadpalen" zijn afhankelijk van het type/merk/uitvoering in staat om op 1 fase tot 7,4kW en 3 fase tot 22kW te leveren.
Dit mede afhankelijk van je thuisinstallatie/meterkast, ik kan hier thuis maximaal tot 13,8kW door de 20A afzekering (3x25A thuisinstallatie).
Hoeveel er feitelijk naar de auto (boordlader) gaat is afhankelijk van genoemde auto.

Loadbalancing is inderdaad een feature die niet op een granny zit, maar ook niet standaard op elke 'laadpaal'.
Dat is overigens (voor mij, iedereen kan en mag daar anders over denken) de enige echt nuttige 'extra' op een lader.

@Salsero Dat is een heel mooi verbruik voor een PHEV! Mijn Hyundai Ioniq 5 doet over het afgelopen jaar (20000km) ook 16,9kWh/100km.
 

ebu

Nieuw lid
De eerste 9.558 km heb ik in mijn app staan dat ik vanaf het begin 13,9 kWh/100 km stroom verbruik en 2,5 l/100km brandstof verbruik. Ik probeer zoveel mogelijk elektrisch te rijden, wat best goed lukt, maar het verbruik lijkt me wel heel laag. Ik zie per maand ook wel grote verschillen. Dat heeft ook wel te maken met langere trips waar onderweg niet te laden valt.
sept: 10,4kWh/100km, 3,5 l/100km
okt: 16,6 kWh/100km, 1,7 l/100km
nov: 14,7 kWh/100km, 2,6 l/100km
Ik rij wel rustiger dan ik ooit deed met volledige benzine auto, maar op de snelweg nog wel steeds ca 10-15 km/u boven de max. snelheid.

Hoe wordt het verbruik eigenlijk berekend tijdens het hybride rijden?
 
@Salsero zijn mooie getallen, redelijk conform opgave. Je maakt wel serieus km’s, denk dat het met het koude weer nog wel wat gaat weg zakken. Laad jij de auto steeds op tot 100% of volg je het advies op om tot 80 % te laden?
 
Heeft er trouwens ook iemand een enkel fase 230 thuis lader (de granny lader)? Zo ja welk merk, of maakt het merk geen fluit uit? Er zijn zoveel type beschikbaar of toch maar de originele VAG lader? Ik ben er voor nood naar aan het kijken, toch altijd handig dat je ergens kan lader als er geen paal beschikbaar is of allemaal in gebruik zijn.
 

johanl

Senior Member
@Salsero zijn mooie getallen, redelijk conform opgave. Je maakt wel serieus km’s, denk dat het met het koude weer nog wel wat gaat weg zakken. Laad jij de auto steeds op tot 100% of volg je het advies op om tot 80 % te laden?
Zelf laad ik mijn PHEV wel op tot 100% maar dan rij ik eigenlijk altijd binnen een uur wel een stukje zodat de auto niet te lang met een 100% accu stil staat. Heb de auto nu een jaar (auto is 3 jaar oud) en de batterij is nog in prima conditie, voor zover ik kan zeggen.
 

Bakkertje

Forumguru
Bij mij zat die bij de auto, maar het is gewoon een type 2 230v lader.
Onze BMW i3 is ook geleverd met zo'n lader en ik kan ze beide op beide auto's gebruiken.
Gewoon 1 zoeken met de juiste IP rating (ik zou een IP66 zoeken) zodat je hem ook in de regen buiten kunt gebruiken..
 
Bovenaan Onderaan