Vdcs vagcom mogelijkheden bij de Octavia I

Korte vraag. Ik heb een Octavia uit 2004. 1e versie met 1.6 motor. Vrij kale versie. Airco is zo'n beetje de enige luxe.
Ik heb begrepen dat vdcs niet alleen gebruikt kan worden om foutcodes uit te lezen, maar ook om bepaalde opties te activeren. Heb ik voor die auto wat aan vdcs om opties te wijzigen?
 

brepus13

Forumguru
Voor een O1 zonder opties zal er niet heel veel te coderen vallen. Als je niet de juiste modules hebt valt er immers ook niks te tweaken. @Antera had een O1 en heeft veel ervaring, hij weet vast precies wat er mogelijk is.
 

Tees

Donateur
Inderdaad, voor een O1 valt er sowieso al heel weinig te coderen, en zonder de desbetreffende modules vrijwel niets. Het beestje is gewoon nogal oud :jaja:
 
Tja, dat vermoeden had ik al een beetje. En oud istie inderdaad. maar rijden doet ie.
Iets specifieker dan. In het display in de klokkenwinkel staat bij mij niets. In het instructieboekje staat dat display afgebeeld met de temperatuur en tijd etc. Is het mogelijk om de weergave in dat display aan te passen?
 

CharlesTucker

Forumguru
Dat klinkt voor mij meer alsof er iets kapot is (je "minidot" of "maxidot") dan dat er wat aangepast moet/kan worden. Het lijkt me sterk dat iemand ooit je auto zodanig heeft aangepast dat je display leeg is. Ik heb hier op het forum wel eens positieve verhalen gehoord over een bedrijf gespecialiseerd in reparaties van klokkenwinkels in auto's, KMS in Apeldoorn (zelf geen ervaring mee).
 
Kleine nuance. Als ik de auto start komen er wel allerlei icoontjes in het display.
even een plaatje van internet geplukt:
upload_2021-9-20_11-21-26.png

Wat ik bedoel is de mogelijkheid om de buitentemperatuur of tijd of iets dergelijks te laten weergeven in het onderste deel van het middelste grote display.
Het instructieboekje dat bij de auto zit bevat een afbeelding waarin dat wordt getoond, dus de mogelijkheid lijkt er wel te zijn.
 

Gbn

Actief lid
Goedemorgen,
je hebt geen mini-dot of max-dot, als het plaatje hetzelfde is.
je hebt het over de zg. boordcomputer functies, dat was een extra op de Octavia I.
check even je ruitenwisser hendel, als je aan het uiteinde een wip-schakelaar hebt zitten, dan is je Octavia uitgerust met een boordcomputer en kun je meerdere zaken zien.
Zit deze wipschakelaar er niet op, dan is je auto niet met een boordcomputer voor trip info/temp uitgerust

Gerard
 

brepus13

Forumguru
Het midden stuk van de foto is inderdaad geen scherm waar iets zichtbaar kan worden. Er kunnen alleen waarschuwingslampjes in geactiveerd worden.
 

Tees

Donateur
Ter toevoeging aan @Gbn: in mijn Fabia uit hetzelfde bouwjaar zat zo'n 'wipschaklaar' aan het uiteinde van de ruitenwisserhendel, deze zorgde voor t scollen door de waardes die in het linker display (waar in jouw voorbeeld de tijd staat) staan. Daar kon ik tijd, actueel en gemiddeld verbruik, temperatuur, dat soort dingen zien. Midden(onder) zou idd een mini/maxidot kunnen zitten, die is niet standaard bij de O1 of F1 (was blijkbaar bij de O1 wel een optie, maar die heb je dan waarschijnlijk niet).
 
Dan is dat duidelijk. die wipschakelaar heb ik wel. En ik kan de info over verbruik en temp inderdaad wel in dat linker scherm zien. leek mij wel handig om een deel van de info standaard in het middelste display te tonen. maar wat niet kan, kan niet..... ;)
In ieder geval bedankt voor de info allemaal.
 

turboturbo

Forumguru
Ik kon met OBD11 één one click app activeren en dat was ‘oil service reset’.

Maar die deed vervolgens niets :)

En die ‘OIL INSPECT’ melding kan je gratis en voor niets zonder obd11 zelf resetten mbv een van die stokjes waarmee je de klok instelt.

Wat betreft het display; er was destijds een FIS variant, dat ziet er zo uit:

skoda-octavia-1u-fis-24-600x1.JPG


Het midden is dan daadwerkelijk een display (soort dot-matrix display) terwijl de niet-FIS variant dat is ook geen display maar led lampjes achter een sjabloontje.
In het FIS kan je idd buitentemperatuur en bijvoorbeeld gemiddeld of actueel verbruik op laten tonen tijdens het rijden (gewoon de functies van de boordcomputer) En zolang je de originele radio gebruikt ook de RDS info van het radiostation ziet. Ik vind het een leuke en zinvolle optie, beter dan het zwarte ‘hier zou een display kunnen zitten’-vakje waarop verder niks nuttigs te bekijken valt.

De automaat versies hebben overigens een half-Fis:
4A8DF166-16DB-4ABD-82EB-E5F9A827F0CD.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Kijk, dat is wat ik bedoel. Is die FIS variant een te programmeren variant, of is het daadwerkelijk een ander type display dat er in zit? En. Hoe kom ik er achter of dat er in zit of niet?
 

turboturbo

Forumguru
Het is fysiek een andere klokkenwinkel. De FIS variant is dus mét display, de gewone heeft simpelweg geen display.
Het is een stuk plastic met led lampjes er achter, meer niet. Er valt dus niks aan te programmeren o.i.d.

Je kunt het verschil goed zien in de laatste versie die voor de automaten gemaakt is: je ziet een stuk gewoon plastic waar achter wat lampjes zitten die alleen aan of uit kunnen. En daaronder een klein display.

Mijn Octavia heeft de FIS wel en ik ben er erg blij mee. Dat was echt puur mazzel: Skoda kopers in die tijd gaven niet echt om opties (want centenschrapers :D) dus bijv xenon verlichting of zoiets als dit is echt dun gezaaid.
 
Laatst bewerkt:

Tees

Donateur
Maakt dat nou echt zoveel uit @turboturbo? Ik had alle functies die ik nodig had gewoon op de F1c zichtbaar, alleen stonden ze dan links ipv in t midden. Enige wat ik eventueel handig had gevonden was als ik tegelijkertijd de tijd en t actuele verbruik zou kunnen zien (ik had standaard actueel verbruik erop staan), maar dat was simpel opgelost met twee klikjes omhoog.
 

turboturbo

Forumguru
Dat is natuurlijk persoonlijk. Maar ik kan me best irriteren aan ontwerp keuzes zoals: er is een piep klein 4-digit LCD schermpje links onderin in de hoek en daar kan je alle boordcomputer informatie op langs laten komen. Óf het grote toch al aanwezige zwarte vierkant midden in de tellers kan daarvoor gebruikt worden. Tja.
 
Bovenaan Onderaan