Temperatuur interieur laag

Hoi allemaal!

Toch navragen: 2 jaar geleden onze Superb III 2016 gekocht. Climatronic verwarmingssysteem. Vorige winter dacht ik dat de temperatuur uit de ventilatieroosters klopte door de voor mij nieuwe Climatronic, maar deze winter heb ik toch mijn twijfels. Standje high is gewoon niet heet met de hand er voor. Hierdoor duurt het gewoon enorm lang voor er enige warmte in de auto komt. Lucht voelt wel warm, maar niet heet. (30 graden)
Vorige auto, Avensis, kwam gewoon hete lucht, warm aan de hand, broeierig haast, uit de roosters. Uit mijn Passat van 2003 destijds ben ik ook andere gevoelstemperatuur gewend.

Bij deze vind ik het gewoon te koud. Heet is niet broeierig, is niet heet aan de hand.

Uit alle documentatie van de auto blijkt, gerelateerd aan de kachel, wel het volgende. In februari 2023 werkte de verwarming rechts niet. Oplossing door garage:
- WEPP 2232 cleaner
- Koelvloeistof
- Expansievat koelvloeistof
- diagnose

Men heeft:
- stappen motortjes t.b.v. verwarming verstelling gecontroleerd en aangestuurd
- koelsysteem gereinigd en gespoeld ivm vervuiling door silli kat (wat is dat nou weer???)
- koelsysteem opnieuw afgevuld met koelvloeistof en 4/5 weken later weer zoals in februari voorgesteld.
- proef gereden.

Uit alle roosters komt wel die warme lucht, die reparatie uit 2023 lijkt gelukt. Maar nu het geheel….

Iemand die aanslaat op dit verhaal? Hoort de temperatuur zo of moet er gewoon echt hete lucht a 30 graden uit komen.
 

Tees

Donateur
Tis lastig inschatten wat jij warm of heet vindt. Maar het probleem wat eerder verholpen is duidt idd op verontreiniging van het koelsysteem met silicaat, dat is een droogmiddel dat in sommige VAG koelsystemen zit, maar ook wel eens problemen met verstoppingen veroorzaakt.

Als er bij jou echt iets aan de hand is (wat ik dus moeilijk kan bepalen van achter een scherm), dan zou het kunnen dat dat alsnog opgetreden is. Kan zijn dat de warmtewisselaar onvoldoende doorstroming heeft, waardoor de inkomende lucht onvoldoende opwarmt.
 

martijn v o

Forumguru
Gevalletje G13 schat ik in. Die bevat glycerine en dat klontert op een gegeven moment je koelsysteem dicht.
Onder andere je kachel maar ook de laadluchtkoeler en je oliekoeler.
Wil je dat echt goed krijgen dan moet die G13 eruit en moet je wat onderdelen vervangen.
Zoek maar even op google G13 en verstopping.
 

hemi24

Forumguru
Geen G13, maar wat @Tees al aangaf: het beruchte expansievat met silicaat zakje, wat waarschijnlijk gescheurd is, getuige de eerdere reparaties…
 
  • Leuk
Waarderingen: Tees

Tees

Donateur
Heeft idd niets met G13 te maken. G13 zou zelfs stabieler zijn onder temperatuursinvloeden dan G12.
 

Sjoerdb

Forumguru
In zijn onderschrift lees ik dat hij een 1.6 td diesel heeft, hij zou idd info kunnen geven over koelwater meter en olie temperatuur, maar ik gok dat die goed zijn anders hadden we dat er wel bij gehoord.
 

martijn v o

Forumguru
Heeft idd niets met G13 te maken. G13 zou zelfs stabieler zijn onder temperatuursinvloeden dan G12.
Nee G13 bevat glycerine als milieu vriendelijker variant voor het giftige mono ethyleen of het eveneens giftige mono propyleen glycol. Daarbij komt nog dat er ook silicaten in G13 zitten die gedurende het gebruik langzaam verdwijnen. VAG had bedacht door een zakje met silicaatkorrels in het expansievat te stoppen dit ook weer aangevuld zou worden. In de praktijk blijkt het zakje op den duur de knappen en dan zitten die korrels in je systeem. Het glycerine klontert op delen in je koelsysteem.

Uiteindelijk heb ik in mijn auto een nieuwe kachelradiateur, een nieuwe oliekoeler en een nieuwe laadluchtkoeler moeten installeren en de overige delen goed moeten spoelen. DE G13 is er nu uit en er zit nu G12EVO in. Dat is ook de koelvloeistof die VAG adviseert samen met een spoelprotocol bij auto's met G13. zie hier: https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2021/MC-10189324-0001.pdf

Voor diegene die wil weten hoe het vervangen eruit ziet:

Symptomen: Kachel bijrijderskant wordt niet warm, hoge(re) olietemperaturen en bij het rijden met een aanhanger/caravan ook inhouden op vermogen.
 
Laatst bewerkt:

Tees

Donateur
Goed verhaal @martijn v o!

Het probleem zit m dus vooral in de combinatie van glycerol met silicaten. De silicaten zijn goed voor anticorrosie, en zitten er sinds G12++ in. Ze hebben blijkbaar geen goede testen gedaan wat het langetermijn effect zou zijn van de combinatie van veel silicaten met glycerol. Als er geen silicaten in zaten was dit probleem er ook niet geweest, maarja, das ook niet wenselijk. Om dat te ondervangen hebben ze G12evo ontwikkeld, terug naar propyleenglycol als basis (en blijkbaar nog wat andere aanpassingen).
 
Excuses voor het lange weg blijven.

Betreft idd een diesel, 1.6TDI. Motor en overige temperaturen waren goed trouwens @Sjoerdb.
Recent viel we wel op dat na een korte reis de ventilator achter de radiator steeds bleef loeien terwijl hij 90 graden aan gaf.

Heb even gekeken in het expensievat en kon geen silicaat zakje vinden.…

Auto is vandaag naar de garage geweest voor beurt. Meteen jullie suggesties mee genomen en het beeld werd ook herkend obv voorgaand werkzaamheden.
Uiteindelijk is de radiator vervangen en op de terugreis eindelijk de juiste temperatuur. :giggle:
De oliekoeler en laadluchtkoeler zijn overigens niet vervangen.
 
Laatst bewerkt:
Aanvullend bericht:

Bij de APK kwamen we er, net na het verlopen van de BOVAG garantie na aanschaf, ook achter dat de roetfilter stuk was. Gelukkig wilde de verkoper het alsnog herstellen. Geheel schadeloos. Dat is 27 februari jongstleden gebeurd.

Toen ik hem ophaalde vroeg de monteur of mijn kachel ook kuren vertoonde! Huh? Wat bleek, de EGR koeler die aan de roetfilter zit bleek ook stuk. Lekkage. Vandaar een lager koelvloeistofpeil. Ook was de EGR-koeler roestig in de leidingen en volgens de monteur moest er wel ergens een verstopping zitten. Zie verhaal hier boven.
Door de kapotte EGR koeler zou dan weer de roetfilter schade hebben opgelopen…

Al met al wel een keten van mankementen.
 
Bovenaan Onderaan