Smartlink en bluetooth Skoda Scala

Roytje

Lid
Hallo,

sinds kort heb ik een nieuwe scala active met een swing radio waar de smartlink en bluetooth niet van geactiveerd is. Het is een miscommunicatie geweest tussen de dealer en mij (laten we het daar maar op houden). Maar ik wil dit alsnog geactiveerd hebben. Nu weet ik dat het activeren van de smartlink 250 euro kost bij de dealer. Maar ik vraag me af wat ze moeten doen om mijn bluetooth te activeren, want daar vragen ze 375 euro voor. Dat vind ik een behoorlijk bedrag om iets te activeren.

Weet iemand misschien hoe dit zit? Want ik heb het idee dat de dealer ook niet precies weet hoe het in elkaar steekt, want eerst kon ik gewoon bellen via me smartlink zei hij, maar toen ineens wist hij het niet zeker naar mate ik er over door vroeg.
 

Rallye

Forumguru
Bij mijn Amundsen is bijna vijf jaar geleden Smartlink geactiveerd. De garage had de code besteld, laptop ingeplugd, code ingevoerd, er wordt contact gemaakt met de fabriek, auto gaat helemaal op Tsjechisch, systeem start weer op, alles OK. Ik weet natuurlijk niet hoe het nu is, maar maximaal inclusief wachten op alle stappen een half uur. Ik had het bij de aankoop van de auto in de onderhandeling meegenomen.

Voelt de dealer zich niet verantwoordelijk voor het misverstand? Hij zou dan misschien iets voor zijn rekening kunnen nemen?
 

Roytje

Lid
Bij mijn Amundsen is bijna vijf jaar geleden Smartlink geactiveerd. De garage had de code besteld, laptop ingeplugd, code ingevoerd, er wordt contact gemaakt met de fabriek, auto gaat helemaal op Tsjechisch, systeem start weer op, alles OK. Ik weet natuurlijk niet hoe het nu is, maar maximaal inclusief wachten op alle stappen een half uur. Ik had het bij de aankoop van de auto in de onderhandeling meegenomen.

Voelt de dealer zich niet verantwoordelijk voor het misverstand? Hij zou dan misschien iets voor zijn rekening kunnen nemen?

Ja smartlink is niet heel veel werk was ik al achter gekomen. Maar dan kan ik volgens de dealer nog steeds niet handsfree bellen. Daar heb je toch de bluetooth activatie voor nodig schijnbaar. Het was een voorraad model, ik heb het nog wel over de android auto gehad maar daar is hij niet op in gegaan dat het niet op deze auto zit maar dat het wel kan. De bluetooth hebben we het niet over gehad. Dus zegt hij dat het niet in de advertentie stond allemaal. Hij voelt zich totaal niet verantwoordelijk en wil er ook verder geen moeite meer voor doen. Zijn laatste antwoord was dat ik maar een los toestel moet kopen.
 

Rallye

Forumguru
Jouw auto is wat moderner dan de mijne, maar zelfs bluetooth moet al worden geactiveerd? Wist ik niet.

Als je Smartlink (waarmee je over zowel Android Auto als Apple CarPlay beschikt) geactiveerd hebt kun wel handsfree bellen. Bij mij is Smartlink nog met een draadje aan de USB. Weet jij of je draadloos Smartlink zou krijgen (dat noemt Skoda volgens mij Smartlink+)?

Misschien dat andere eigenaren van een Scala hier iets over kunnen zeggen als jij het jaar en de maand kunt melden waarin je auto gebouwd is.
 
Laatst bewerkt:

jesse_s93

Donateur
Smartlink en de Swing is volgens mij ook nog de vraag of dat zo 1, 2, 3 kan. Is de middelste knop aan de rechterkant van je scherm de knop "app"?

Daarnaast gebruikt Smartlink geen bluetooth, dus je zult bekabeld prima handsfree moeten kunnen bellen. Draadloos Smartlink is enkel mogelijk als de unit over wifi en bluetooth beschikt. Bluetooth voor het signaal richting iPhone om connectie via Wifi te maken en de Wifi voor de verdere connectie en Carplay/Android Auto te starten. Dit zal voor jou dus niet mogelijk zijn.
 

Roytje

Lid
De auto is een maand oud, en er zit een knop aan de zijkant met app erop. Volgens mij kan het sowieso niet draadloos. Heb wat foto's van de radio gemaakt.


IMG_20210118_151319.jpg IMG_20210118_151238.jpg IMG_20210118_151243.jpg
 

jesse_s93

Donateur
Duidelijk. Dan is Smartlink inderdaad mogelijk. Dit wordt door de dealer geactiveerd middels een FEC of SWaP code. Ditzelfde moeten ze overigens ook kunnen doen voor Bluetooth, maar dat is maar net hoeveel waarde je daaraan hecht, als je al Carplay / Android Auto hebt.

Zie ook mijn lijstje: Function Enabling Codes - FEC / Swap | Skodaforum.nl. Als je de menu knop indrukt voor ongeveer 10 seconden kom je in een menu waarin je ziet welke codes geïnstalleerd zijn en welke beschikbaar zijn. Waarschijnlijk zijn weinig codes geïnstalleerd op jouw unit, maar wel beschikbaar.
 

Roytje

Lid
Ja ik denk dat ik eerst smartlink laat activeren en dan kijk ik het even aan. Als ik dan ook kan bellen als ik de kabel aansluit vind ik het ook goed. Ik heb even naar dat lijstje gekeken via de menu knop en zie hetzelfde lijstje als jou topic. Maar heb geen geïnstalleerde codes.
 

Roytje

Lid
Ik heb nu bij de dealer aangegeven dat ik alleen de smartlink wil laten activeren. En nu zeggen ze dat het alleen kan als de telefoon ook geactiveerd wordt. Dus het is alles of niks. Heb ook 2 specialisten gevraagd of hun het konden doen maar schijnbaar moet dit dus echt via de dealer. Vind het maar een vaag verhaal allemaal..
 

jesse_s93

Donateur
Het zou natuurlijk kunnen dat dat zo is. Ik weet alleen dat voor het Smartlink gedeelte geen bluetooth vereist is om de koppeling te maken. Als ik bluetooth van de Bolero en de telefoon uit zet, start Carplay gewoon netjes op. Zou je het niet nog bij een andere dealer na kunnen vragen? Je komt uit Arnhem. Wellicht bij Zijm navragen?

In het phone gedeelte zie ik mijn telefoon staan en daar wordt ook onderscheid gemaakt tussen de bluetooth koppeling en de Carplay koppeling. Dit is een voorbeeld vanuit de handleiding:
upload_2021-1-27_17-32-40.png
 

Roytje

Lid
@Roytje Hoeveel gaat dat kosten dan?
Ik denk ook dat het niet dat de bluetooth geactiveerd moet worden maar de hele telefoon uitbreiding. Want in het scherm wordt over telefoon gesproken en niet over bluetooth. Zal wel ongeveer op hetzelfde neerkomen denk ik overigens. Het gaat in totaal om 625 euro voor smartlink en telefoon. Ik ga morgen ook bij zijm even navragen.
 

Roytje

Lid
Gisteren nog contact gehad met Skoda in Arnhem en die verkoper zei dat de codes voor smartlink nog niet zijn vrijgegeven door de fabriek. Dit geldt voor de active uitvoeringen. Hij had ook een klant die hier tegen aan loopt. En voor de telefoon moet alles nog ingebouwd worden. Vandaar de hoge kosten.
 

jongetje

Forumguru
Wil de dealer je, als het miscommunicatie is geweest, niet een stukje tegemoet komen? De prijzen op de website van Skoda zijn iig allemaal verkoopprijzen incl. manuren. Misschien willen ze daar iets in doen?
 
Bovenaan Onderaan