Sleutel wordt opeens niet meer herkend door de startonderbreker

Hallo,

Vandaag een zeer vreemd probleem met met Skoda Octavia 1. Gisteren nog mee gereden, niks aan de hand. Vandaag stap ik de auto in, wil starten en meteen de motor uit. Tot mijn verbazing zie ik het lampje knipperen van de startonderbreker.

Mijn (hoofd)sleutel wordt dus niet meer herkend opeens. Gelukkig kan ik met mijn reservesleutel nog wel gewoon starten.

Kan ik mijn hoofdsleutel op een of andere manier weer opnieuw koppelen aan de startonderbreker? Ik las ergens over het aanmelden van een sleutel, maar ging met name over een afstandbediening, niet zozeer het startonderbrekings deel.
 

Spierings

Forumguru
Sleutel kan opnieuw ingeleerd worden maar zal denk ik eerder kapot zal zijn.
Kan zijn dat hij het dadelijk weer doet en/of hij het na het inleren weer doet maar dat zal waarschijnlijk voor korte duur zijn.

Vaak is de regel bij dit soort problemen:
Probleem met een sleutel --> sleutel kapot
Probleem met beide sleutels --> Leeseenheid contactslot kapot
 

Cordoba

Forumguru
Als de ene sleutel wel gewoon werkt, en de andere niet, zal de leesring voor de sleutelchip en het hele startonderbreker-systeem gewoon in orde zijn. Zoals Spiering ook aan aangeeft, is waarschijnlijk de chip in de sleutel beschadigd, en dat betekent dat ie vervangen moet worden (losse chips zijn volgens mij niet te krijgen, dus moet je sleutel met chip hebben, de sleutelbaard is bij de meeste sleuteltypes wel gewoon over te zetten). Na vervanging opnieuw de sleutel inleren, en dan moet het voor elkaar zijn.

AB(afstands bediening) en de chip in de sleutel zijn 2 zaken die los staan van elkaar. Chip is waarschijnlijk beschadigd door één of meer van de volgende oorzaken:
- leeftijd van de chip, een chip die op moleculaire schaal wat foutjes heeft, kan heel lang normaal functioneren, maar kan op een gegeven moment doordat de foutjes wat groter worden in de loop van de tijd, kuren gaan vertonen of helemaal niet meer functioneren (is weinig aan te doen, bij testen nieuw lijkt alles goed, en je hebt verder maar beperkte invloed op de snelheid van het uitgroeien van die fouten)
- sleutel is met iets te veel vocht in contact geweest, en daardoor zijn fouten ontstaan in het electronicagedeelte van de sleutel (kan zowel in het AB-deel als in de chip zijn)
- sleutel heeft forse/ongelukkige mechanische belasting gehad, en daardoor is de electronica in de sleutel beschadigd, of de afdichting is zo beschadigd dat er vocht bij de electronica is gekomen, en is de electronica daardoor uiteindelijk overleden.

Edit:
@Joske: batterij is hier niet van invloed, die is alleen voor de AB, niet voor de chip van de sleutelherkenning.
 
Bedankt allen voor de reacties.

Het lijkt er dan inderdaad op dat de sleutel stuk is. Heb net even met de garage gebeld en alleen al het inleren kost zo'n 50 euro. Wat een geld! Dan heb ik nog geeneens een sleutel.

Ik blijf voorlopig wel met mijn reservesleutel rijden. De noodcode kan ik anders altijd nog gebruiken.
 

Cordoba

Forumguru
Noodcode?? dat is iets wat ik niet ken. Probeer eens bij andere garages, of het goedkoper kan. De dealer is duur met dergelijke 'grappen', merk-gespecialiseerde garages zijn goedkoper en leveren goed werk.
 

Spierings

Forumguru
Er bestaat geen noodcode om je wagen dan te starten !!

Een merk gespecialiseerde garage kan vaak ook geen sleutels inleren, bij het inleren moet je namelijk online inloggen bij de fabriek.
 
De noodcode is enkel om de startonderbreker te omzeilen als, zoals in mijn geval, je sleutel niet wordt herkend (staat in de handleiding)
Contact inschakelen (niet starten) en dan tijd-instel knop naar rechts en dagteller-reset 1 sec indrukken: 4 cijfers verschijnen. Dagteller verhoogt geselecteerde getal en tijd-instel knop naar rechts verplaatst de cursor naar rechts. invoeren code door tijd-instel knop naar rechts en tegelijk de dagteller indrukken. Code wordt dan opgeslagen, starten met de herkende sleutel zet code vast.

Ik heb dit gisteren getest met mijn niet herkende sleutel, kon zo de startonderbreker dus middels de code vrijgeven (icoontje startonderbreker blijft knipperen)
 

Cordoba

Forumguru
Er bestaat geen noodcode om je wagen dan te starten !!

Een merk gespecialiseerde garage kan vaak ook geen sleutels inleren, bij het inleren moet je namelijk online inloggen bij de fabriek.

Dus wel, zelfs gevallen waar de dealer het niet voor elkaar krijgt, lukt het een echte specialist wel. Dealers vertellen vaak dat er van alles niet kan, dat blijkt toch wel vaak onjuist. Ik ken dus ook mensen waarbij de dealer het niet voor elkaar kon krijgen, maar een lange rit naar de specialist wel het probleem oploste.
 
  • Leuk
Waarderingen: CDK

Spierings

Forumguru
@ Ronniebigs, heb er zelf nog nooit van gehoord of gelezen, dus als VW/Audi kenner heb ik weer wat over skoda geleerd.;)

@ Cordoba Je hebt altijd de niet officiële weg zoals wegrijblokkering wegschrijven en dat soort dingen.
Ook met een complete VAGcom schijnt van alles mogelijk te zijn, maar het aantal gespecialiseerde bedrijven die zo'n uitgebreid ding hebben zijn beperkt. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven welke gewoon een originele VAS programma (zonder online) of de orginele VAS kast met fabrieks licentie hebben.

Waarom een dealer het niet zou lukte heb ik zo mijn vraagtekens bij. Je hebt altijd gevallen waarbij een duur component kapot is. Wegschrijven (wat de dealer niet kan) is dan een optie
 
Even een update:

Gisteren deed opeens ook mijn reservesleutel het niet meer, toen werd alles duidelijk.
De vorige eigenaar heeft blijkbaar de transponder uit de reservesleutel gehaald en middels een stuk electra tape deze vastgeplakt aan het contact.
Startonderbreker is op deze manier dus altijd goed. Echter door het warme weer is de tape los gaan laten en was de transponder er bijna tussenuit geglipt --> geen herkenning bij startonderbreker. Ik heb nu de transponder in mijn reservesleutel geplaatst en die werkt gewoon! Originele sleutel uiteraard niet, omdat hier geen transponder in zit.

In mijn originele sleutel is de transponder kapot, glas stuk en wordt niet herkend.

Ik ga maar eens kijken naar een sleutelboer die voor mij de transponder van mijn reservesleutel kan kopiëren zodat ik een volledige werkende set heb.

Bedankt allen voor jullie inzicht/hulp.
 
Bovenaan Onderaan