Skoda heeft uniek prototype uit 1935 gerestaureerd

Tuner111

Forumguru
Skoda-935-09.jpg


Skoda probeert nog altijd van het Oostblok-imago af te komen, waar sommige mensen het Tsjechische merk nog mee associeren. Onterecht, want het merk heeft in haar lange historie zoveel mooie auto’s gebouwd. Zoals deze Skoda 935 Dynamic uit 1935 bijvoorbeeld.

De Chrysler Airflow zet in 1934 de hele autowereld op zijn kop. Hoewel de consument niks moet hebben van de gestroomlijnde Chrysler, zien veel andere automerken in dat dit de weg is naar de toekomst. Onder andere Peugeot en Toyota komen met welhaast schaamteloze kopieën van de Airflow, maar ook andere merken laten zich inspireren. Zo presenteert Skoda in 1935 dit gestroomlijnde prototype, dat behalve wat Airflow, ook wel een vleugje van het eveneens Tsjechische Tatra in zich heeft.

Nadat het prototype in 1935 enkele beurzen mag opfleuren, verdwijnt de auto uit het zicht. Als Skoda in 1968 een eigen museum opent, doen ze een oproep aan het volk om met interessante auto’s uit het dan al lange verleden (sinds 1895) van het merk aan te bieden. Zo kan het gebeuren dat een boer belt met de mededeling dat hij nog wel een vreemde Skoda in zijn schuur heeft staan. Skoda zelf heeft op dat moment slechts drie foto’s in haar archief van de 935, dus dat de auto weer boven water komt, mag gerust een grote verrassing heetten.

Skoda_935_restauratie.jpg

Zo wordt de auto in 2014 tentoongesteld op de Autosalon van Parijs.

Restauratie

Lang staat de auto in ongerestaureerde staat in het museum. Wederom blijkt dat Skoda in die dagen niet al te veel aandacht had voor haar archieven, want als het museum jaren later gerenoveerd wordt, wordt er wederom maar een enkele mededeling over het prototype gevonden: ‘de 935 loopt prima’. Zo zag de auto er ondertussen niet meer uit trouwens, dus restauratie was gewenst.

Dat werd een lang proces, van enkele jaren. Begin 2014 staat een kale carrosserie, al wel met de watergekoelde tweeliter viercilinderboxer met 55 pk achterin. Voor een 4.86-meter lange auto, valt het gewicht met 1170 kilo nog mee. Dankzij de stroomlijn en het relatief lage gewicht, haalt de auto een voor 1935 uitstekende topsnelheid van ruim 140 kilometer per uur.

Nu is de Skoda 935 dus weer helemaal in ere hersteld, niet geheel toevallig 80 jaar na zijn introductie op de Praagse autoshow. Het lijkt dan ook niet meer dan voor de hand liggend, dat Skoda begin oktober de 935 wederom op haar stand zet als de Autoshow Praha haar deuren opent. Tot die tijd moeten we het doen met deze mooie platen.

Bron: http://www.autoblog.nl/nieuws/gaaf-skoda-heeft-uniek-prototype-uit-1935-gerestaureerd-78821

Meer afbeeldingen: http://www.autoblog.nl/image-gallery?file=Skoda/935_Prototype/
 
Bovenaan Onderaan