S2 teller naalden schommelen

Status
Niet open voor verdere reacties.

Highway

Forumguru
Tijdens vakantie is me het volgende opgevallen:

Bij een snelheid van rond de 50km/h schommelen beide de toerenteller- en snelheidsmeter naalden. Het is niet veel (max 5km/h) maar ze schommelen wel zichtbaar en continue.

De digitale snelheidsmeter staat dan netjes op de 50km/h, te teller schommelt tussen de 45 en 50. Snelheid is stabiel en wegdek is prima (vlak, geen gaten in de weg etc.).

Op hogere snelheden (80km/h +) en toeren is de naald wel stabiel.

Kent iemand dit gedrag met de S2? Is er zo een oplossing voor. Teller huis heb ik er nog niet uit gehad dat kan ik pas als ik weer thuis ben. Er zijn geen verdere problemen met het teller huis.
 

Cordoba

Forumguru
Als zowel de toerenteller als de snelheidsmeter in dezelfde cadans en evenveel schommelen, lijkt het er op dat de spanningsregeling voor de klokken niet goed werkt (of de massa niet goed is). Lijkt me typisch een klus voor een bedrijf dat in dit soort zaken is gespecialiseerd (zoals KMS Apeldoorn).
 

Highway

Forumguru
Bedankt voor de snelle reacties :D

Het zijn beide de snelheidsmeter als toerenteller, schommelen zo goed als evenveel (en ook op hetzelfde moment dezelfde richting).

Zodra ik thuis ben zal ik de hele unit eens verwijderen, alle connectors goed schoon maken en kijken of het dan nog is. Dan beslissen of ik het (voorlopig) zo laat of laat repareren.

Ik dacht dat de S2 (benzine) een losse spanning regulator heeft. Zoals ik het begrijp, zit er ook een aparte regulator op het teller huis.
 

Cordoba

Forumguru
Er zitten op de klokkenwinkel één of meer spanningsregelaars, omdat de spanning voor de verschillende onderdelen op het instrumentenbord waarschijnlijk geen 12 Volt, maar bijvoorbeeld 5 Volt is, maar het kan bijvoorbeeld ook een krakkemikkig stukje van een massa-lijn op de printplaat zijn.
 

hemi24

Forumguru
Deel is in elk geval 5 volt, weet ik na wat hulp van een plug-grage Wegenwachter, die er 12V op probeerde te zette...
 

Highway

Forumguru
Bedankt voor de info dat er een deel 5v is. Zal ik er zeker geen 12V op zetten.

@hemi moest er bij jou vervolgens een nieuwe teller huis in?
 

Michel

Forumguru
Mijn Superb II had het ook. Ik heb er niets aan laten doen, ook al begon het verschijnsel al vrij vroeg in zijn carriere bij ons. Bij mij trilde de snelheidsmeter wat meer bij 80 km/u.

Het kan natuurlijk niet veel kwaad, maar het doet wel zo Lada 2105- achtig aan. Mijn grootvader had zo’n vehikel en wat mij altijd is bijgebleven is de op het ritme van de richtingaanwijzer heen- en weer bewegende naald van de voltmeter. Dat daardoor eigenlijk een compleet nutteloos instrument was.
 
Laatst bewerkt:

Highway

Forumguru
Op hogere snelheden en hogere toeren (toerenteller doet ook schommelen rond de 1000 toeren als ik stil sta) zijn beide naalden gewoon stabiel. Het is alleen op lagere snelheden dat ze zo raar doen. Geven dan ook iets te weinig aan (als ik de snelheid op de maxidot plaats geeft deze wel een stabiele snelheid aan).

Zodra ik in gelegenheid ben zal ik het teller huis verwijderen en alle connectoren schoon maken. Dan even achterhalen op welk punt die geaard zit en die ook eens goed schoon maken.
 

Highway

Forumguru
Tijd voor een update.

Tellerhuis uit de auto gehaald. Zover als ik durfde het tellerhuis gedemonteerd.

Met de soldeerbout heb ik 1 soldeerpunt bij de connector gesoldeerd, deze zag er wat minder goed uit.
Hierna de hele connector goed schoon gemaakt (Contact chemie 60+WL+61).

De boel weer gemonteerd, en nu blijven de naalden stabiel staat bij 50km/h.

Het kan natuurlijk door de hogere temperaturen komen, of dat er ergens een slechter contact zat - dat zal de tijd uitwijzen.

Voorlopig ben ik weer tevreden met het tellerhuis.
 

Renkie

Forumguru
Is tijdens het eerder troubleshooten al eens de accu losgemaakt? Maw: zou het kunnen dat het loshalen en dus stroomloos hebben van de teller het misschien al oplost? Of was dat al getest eeder.
 

Highway

Forumguru
Nog even een update, daarna is voor mij het probleem opgelost en afgerond.

Ook met het wat koudere weer geen enkel probleem meer gehad met schommelende naalden. Ik let er nog steeds op, dat wel :pardon: Waar de naalden met de huidige temperaturen en gereden snelheid eerder gingen schommelen, blijft alles nu netjes stabiel.

Ik vermoed dus dat er een slecht contactje was, en dat deze door het reinigen (of solderen) weer in orden is.
 

Highway

Forumguru
Weer een update: probleem is weg gebleven. Naalden blijven nog steeds netjes staan, ik bn nog steeds helemaal blij.

Topic mag wat mij betreft op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan