Radio cd-stream new octavia

Ik rij sinds 5 maanden met een nieuwe Octavia en ik ben er zeer tevreden over. Er is echter één ding dat mij serieus op de zenuwen werkt en dat is het volgende. We hebben geopteerd voor de Radio van Skoda zelf nl. de Radio CD-stream. Owv het mooi in het geheel passen van het interieur, minder kans op diefstal, etc. Nu is er een probleem met die radio. Hij heeft moeite met het zuiver weergeven van de FM-tuner (geruis op achtergrond, storingen). Reeds na 1 week teruggeweest en ze vonden niks. Dan maar gewoon een nieuwe besteld. Deze was er pas naar meer dan 3 maande! Radio vervangen maar niets veranderd. Het is zowaar nog erger. De garage heeft mij al gebeld en gezegd dat er Skoda het probleem erkend maar er nog geen oplossing voor heeft. Nu weer al meer dan 1 maand verder en nog steeds geen oplossing. Ik begin redelijk pissed te worden. Die radio kost toch meer dan 300 € en dan mag dat wel fatsoenlijk werken, toch?



Nu vraag ik jullie:



Weet iemand wat voor radio dat precies is wat daar in zit?

Is er nog iemand met dat zelfde probleem en wat heb jij daar aan gedaan?





Thx in advance

El Cloudie

typo's weggehaald :-)
 

Alex

Nieuw lid
Ik krijg mijn Octavia over twee weken incl dezefde radio, zal hier dus extra op letten. Overigens kost die radio €485,- (is wel mooi 1068,00 keiharde oude guldens) dit is dus gewoon veel geld en hiervoor mag je een goede kwaliteit verwachten.
 

Arjen

Actief lid
Ik krijg mijn octavia combi waarschijnlijk komende week. /forum/images/graemlins/grin.gif
In de duitse forums is de stream radio al lange tijd een besproken onderwerp. Ook daar zijn er zeel veel klachten. /forum/images/graemlins/mad.gif
Ik heb er mijn dealer al naar gevraagd, en die wist natuurlijk nog van niets. Het enige wat hij melde was dat er storing zou kunnen ontstaan als er ook een carkit wordt gebruikt. De GSM antenne is namelijk gewikkeld om de radio antenne, en dat kan een storing geven. Aldus de dealer. Het gaat hierbij dan wel om de externe antenne van de combi. Hoe het zit bij de hatchbak is mij niet bekend.
 

Alex

Nieuw lid
Ik zou zeggen laten we de krachten bundelen en in ieder geval geen genoegen nemen met een radio waarvan de kwaliteit te wensen over laat.
 

smg

Lid
Als er nog een collectieve klacht wordt opgezet, doe ik mee. Ik vind de ontvangst van mijn Audience ook regelmatig beroerd: AM-kwaliteit en slecht wisselende zenders onder RDS.
 
Ik heb geen GSM-karkit. Dus dat probleem is er al niet. Het is zelfs soms zo erg dat je wel naar de radio kunt luisteren maar dat er gewoon constant een ruisje op zit. Je moet moeite doen om het te horen maar wij als fervente muziekliefhebbers krijgen daar behoorlijk de .... van.

En als jullie de krachten gaan bundelen wil ik er zeker mijn schouders mee onder schuiven.
 

menno

Nieuw lid
Alex & Arjen: Ik heb ook een combi besteld (1.9 tdi Elegance). Hoe lang was jullie levertijd?

En ook de door jullie genoemde radio/cd speler. Toen ik ging proefrijden vond ik de radio-ontvangst prima. Mijn Duits is niet erg goed, maar komt het bij alle exemplaren voor?
 

Alex

Nieuw lid
Ik heb mijn Octavia Combi op 11 december besteld. Ik kreeg toen een levertijd door van eind feb/begin maart. Mijn auto is inmiddels binnen en wordt volgende week afgeleverd. Keurig op tijd dus. Levrtij was voor mij dus een kleine 3 maanden. Ik houd je op de hoogte van de radio zodra ik de auto in bezit heb.
 
Net even het duitse forum doorgelezen aangezien ik misschien wel het zelfde probleem ga krijgen in mei wanneer mijn auto binnenkomt.

Twee zaken vielen mij op en dat is dat er standaard een antenne versterker tussen zit en dat een tweede geen nut heeft en dat er software verschillen zijn bij radio's.

Ik hoop dan ook dat wanneer ik mijn auto krijg er een radio met nieuwe software in zit. Wat ik wel vreemd vind is dat de auto waar ik in proefgereden heb geen ruis had. Kwam alleen rechts achter 1 of andere bromtoon uit een speaker, maar dat staat los van de radio lijkt me.
 

Arjen

Actief lid
Ik heb mijn Combi 2.0 FSI bestelt op 18 december. Hij staat al in de garage /forum/images/graemlins/smile.gif, en donderdagavond (10/03/05) kan ik hem ophalen. /forum/images/graemlins/grin.gif

De radio werkte bij een eerste test goed, maar ik heb er nog niet mee gereden.

Een andere oorzaak zou kunnen zijn, aldus mijn dealer, dat er teveel radiosignalen bij elkaar in de buurt zitten. Klinkt logisch, maar is het eigenlijk niet. Een radio moet gewoon kunnen werken. De uitgifte van etherfrequenties en vermogens zijn daarop afgestemt.

Ik weet wel dat de aanwezigheid van een etherpiraat vervelende en hardnekkige peroblemen kan veroorzaken, maar dat mag dan hooguit enkele zenders beinvloeden.

Als er wat blijft ruisen op alle zenders lijkt mij de radio niet in orde (ik neem aan dat het afspelen van de CD's wel zonder storing gaat). Het zou interessant zijn om te weten of een andere radio ook slechte ontvangst heeft. Bijvoorbeeld een andere autoradio of een transistorradio.

Ik ga volgende week met mijn nieuwe combi al naar Berlijn. Dan weet ik ongetwijfeld meer over de radio-ontvangst.

</font><blockquote><font class="small">Citaat:</font><hr />
Menno schreef: Alex &amp; Arjen: Ik heb ook een combi besteld (1.9 tdi Elegance). Hoe lang was jullie levertijd?

[/ QUOTE ]

De levertijden kunnen verschillen, afhanklijk van het type motor en de uitrusting. De levertijden lopen nu erg snel op.
 

higgy

Forumguru
Ik heb de Stream overwogen maar toch besloten m'n eigen peperduren Kenwood over te (laten) bouwen. Geen spijt van als ik dit zo lees...
 
Ook ik heb sinds een paar weken een nieuwe Octavia in de Ambiante uitvoering. Ik heb ook de Stream overwogen maar na het internet afgeplozen te hebben n.a.v. de vele problemen ermee leek me dat toch niet zo'n goede keuze. Hij is wel mooi geintegreerd met het dashboard, maar daar heb je dan gelijk het enige voordeel te pakken.

Daarom heb ik mijn JVC mp3 radio, die ik eerst in mijn vorige auto, een VW Golf IV Variant, had in laten bouwen.

Het geluid van de vier standaard speakers is niet echt goed. Wat een ongelooflijk schel geluid komt er uit die tweeters, het doet gewoon pijn aan de oren! Ook het middengebied is veel te overheersend.

Maar nu is er iets vreemds aan de hand: bij mij gaat de JVC-radio en de ingebouwde Nokia carkit uit als ik het contact van de auto afzet, maar de sleutel nog in het contact laat zitten. In mijn Golf IV Variant die ik hiervoor had ging de radio en carkit pas uit wanneer ik de sleutel uit het contactslot haalde. Dit was zo in iedere auto die ik hiervoor gehad heb. Laatst had ik een telefoongesprek in de auto, kom ik thuis, zet de motor af en ploep mooi de verbinding verbroken! Echt niet fijn! Ik dacht, er zit vast iets niet goed aangesloten en heb zelf de radio even losgehaald om te meten, maar alles zat gewoon goed aangesloten. Ook kon ik geen kabel vinden waar de spanning op blijft staan totdat de sleutel uit het contactslot word verwijderd.

Dus ben ik bij de dealer langs geweest om te vragen hoe dat zit. Zijn hebben ook gekeken en konden niets bijzonders vinden. Toen de monteur bij een collega over het probleem informeerde zei deze dat dit normaal was en bij alle nieuwe Skoda's alles uitgaat bij het contact uit met sleutel er nog in wanneer er geen Skoda-radio in gemonteerd zit.

De dealer kan er dus niks aan doen...

Ik blijf het raar vinden dat ik niet kan bellen of muziek luisteren als ik de motor uit heb staan. Ja, ik kan de auto wel weer opnieuw op contact zetten na het uitzetten, maar dat is toch niet de bedoeling, en bovendien kan dat niet wanneer ik net een gesprek zit te voeren via de carkit. Dan kan ik de motor dus niet eens afzetten...

Ik heb hierover de importeur (Pon) maar eens gemaild en gevraagd hoe het zit. Een dag later kreeg ik een mail terug waarin ze me vertellen dat alleen in combinatie met de Stream radio het contact normaal werkt en de radio dus pas uitgaat bij het uit het contactslot trekken van de sleutel.

Het heeft volgens PON te maken dat er niet echt een contactslot meer inzit, maar dat dat electronisch geregeld wordt door een computer. Vandaar dat er ook een soort adapter in moet wanneer je een eigen radio wilt inbouwen. Er kan dus niets aan gedaan worden volgens PON. Toch vreemd, want de Stream kan wel goed werken in de accessoirestand? Ik blijf het maar vreemd vinden, zeker ook omdat je carkit nu niet meer werkt wanneer je de motor bij thuiskomst bijvoorbeeld uitzet. Kan zoiets niet omgeprogrammeerd worden, net zoals bij de verlichting e.d?

Afgelopen donderdag heb ik bij een caraudiospecialist in Zwaag een Focal Access 165A luidspreker-composet besteld die de brakke speakers in de Octavia gaat vervangen. Dit wordt er over twee weken door hun ingebouwd. Het is wel redelijk aan de prijs (189,-) maar het klinkt dan ook wel heel erg goed. De set sluit ook beter aan bij mijn PhaseLinear subkistje die ik nog moet inbouwen.

Maar weet iemand of er toch echt geen mogelijkheid is om de accessoirestand van de Octavia dusdanig te wijzigen of om te programmeren (of wellicht een ander relais) dat de radio en carkit pas uitgaan wanneer de sleutel uit het contactslot wordt gehaald? Alternatief is aansluiten op de permanente plusdraad, maar dan trekt de radio en de carkit de accu langzaam leeg. Dat lijkt me niet fijn als je een paar weken op vakantie gaat o.i.d.

Voor de rest ben ik supertevreden over de Skoda!
 

Arjen

Actief lid
Nu ik mijn O2 heb, met stream radio kan ik melden dat de radio bij mij uitstekend werkt. Daar ben ik best wel opgelucht voor.

Ik kan Radio Noord (Groningen) nog in Heerenveen ontvangen (!), en normaal valt het signaal weg voorbij Drachten.
Wel is het storingsgevoeliger bij bv. hoogspanningsmasten en viaducten.

Mischien is de radio wel te gevoelig ? Mijn vorige autoradio (een sony met MD in een peugeot 106) ontving altijd storingsvrij. Radio Noord verdween, net als de autoradio's van enkele collega's van mij, voorbij Drachten.
Als de radio gevoeliger is kan het ook meer last hebben van andere zenders, en dat zou je dan moeten merken in sterk verstedelijkte gebieden waar er meer drukte in de ether is.

Ook had ik 's avonds thuis op de oprit opeens een slechte ontvangst. De volgend ochtend was de ontvangst weer uitstekend. Het is in dit geval wel jammer dat er geen veldsterktemeter in zit.

Tot zover mijn bevinding met de Stream Radio.
 

Dutch4x4

Senior Member
</font><blockquote><font class="small">Citaat:</font><hr />
Het heeft volgens PON te maken dat er niet echt een contactslot meer inzit, maar dat dat electronisch geregeld wordt door een computer.

[/ QUOTE ]

De Skoda-radio's in de O2 zijn CANbus-radio's en geen DIN-radio's zoals de JVC, daar zit het verschil in. De CANbus is zeg maar de elektronische 'kabelboom' van in de nieuwe generatie auto's, dus dat verhaal van Pon kan kloppen.

CAN staat voor Controller Area Network en is ontwikkeld door Bosch voor gebruik in auto's.
 
Is dat alleen bij Skoda, of ook bij de nieuwe VW modellen het geval?

En in die CANbus kabelboom moet dan toch een accessoirestand zitten die werkt totdat je de sleutel uit het contact trekt of zie ik dat verkeerd? De Stream radio werkt namelijk wel goed, dus moet het met een DIN-radio toch ook werken?

Het komt op mij allemaal een beetje over als het pesten van kopers die geen Skoda-radio willen hebben en het op die manier onaantrekkelijk maken van het monteren van een eigen radio.

Wel een beetje het paard achter de wagen spannen als je het mij vraagd, want ik wist niet van dit CANbus-systeem af toen ik de O2 bestelde, anders had ik waarschijnlijk misschien toch voor een Stream gekozen. Zit daar trouwens een line- of sub-out op voor een externe versterker? (zal wel teveel zijn voor een af-fabriek radio vermoed ik)
 

Dutch4x4

Senior Member
Geldt volgens mij tegenwoordig voor zowat alle fabrikanten die vooraf ingebouwde radio's bieden, niet alleen VAG.

Heel veel weet ik er verder niet van, maar zoek eens op CANbus of CANBUS in combinatie met automerken, dan ontdek je vast wel meer. Op het ICE-subforum van briskoda.net zitten ook een boel car-hifi-freaks die er meer van weten.
 
Op het briskoda forum had ik al gekeken, maar kan daar weinig info vinden over het probleem of over canbus.

Volgens mijn logica zit er nog steeds een mechanisch contactslot in (a'l Golf IV) omdat er ook een zelfde soort sleutel wordt gebruikt, maar dat het cardbus systeem alles afvangt of zo iets. Ik neem aan dat ik toch niet de enig ben met een eigen radio in de O2 die tegen dit probleem oploopt?
 

Dutch4x4

Senior Member
</font><blockquote><font class="small">Citaat:</font><hr />
Op het briskoda forum had ik al gekeken, maar kan daar weinig info vinden over het probleem of over canbus.


[/ QUOTE ]

Dan wordt 't tijd voor een nieuwe vraag daar! /forum/images/graemlins/grin.gif
 
Bovenaan Onderaan