Portier gaat niet meer open door defect slotmechanisme

Erikz

Lid
Goedenavond,
mijn schoonvader heeft een Skoda Fabia bouwjaar 2000. Hoewel de auto 16 jaar oud is staat er nog geen 40.000 op de teller en ziet hij er nog bijna hetzelfde uit als de dag dat hij uit de showroom kwam. Ondanks de lage kilometerstand liegen de reparaties er helaas niet om maar dat was altijd wel op te lossen. Nu zijn we echter tegen een behoorlijk probleem opgelopen. Het rechter voorportier gaat niet meer open. Niet van buiten en niet van binnen. De cv aansturing van dit portier lijkt dood, de andere 3 portieren werken gewoon. Bij het trekken aan de deurhendels binnen en buiten zie je het portierknopje een stukje omhoog en omlaag gaan maar hij komt niet meer uit de slotstand.

We hebben de portierbekleding en de metalen plaat met ruitmechanisme ondanks de gesloten deur er van binnenuit af kunnen halen en konden zo bij het slotmechanisme komen. Aan alle palletjes kunnen duwen en trekken, er beweegt van alles maar helaas, hij blijft vergrendeld. Diverse YouTube filmpjes bekeken over het resetten van het slot etc. etc. etc. maar helaas, geen van al deze oplossingen werkt bij ons. Het portier blijft potdicht. Omdat ik het portier niet open krijg kan ik het slotmechanisme ook niet vervangen. We weten het even niet meer. Is de flex en een nieuw portier nog de enige manier om het portier open te krijgen?

Is er iemand die ons de juiste oplossing kan bieden?

Waarvoor alvast onze dank.
 
Laatst bewerkt:

Cordoba

Forumguru
@Erikz Allereerst een vervelend probleem voor je schoonvader, en de vraag om je ondanks een acuut probleem toch even voor te stellen in het meet&greet deel van het forum.

Als het niet lukt, adviseer ik je om contact op te nemen met Frank in Apeldoorn, dat is de specialist voor dergelijke problemen. Ik ben ervan overtuigd dat hij voor 50 euro het probleem oplost (incl. het slot vervangen door een gerepareerd slot indien nodig). Vaak wordt zo'n weigerachtig portier geopend door met één hand op het plaatwerk direct rond het slot te bonzen, en tegelijkertijd met de andere hand proberen het portier open te trekken. Niet overdreven hard trekken, de truc is dat door de trillingen vaak net het slot even pakt, en door het bonzen even de druk van het slotmechanisme is.
 

Erikz

Lid
@Cordoba Bedankt voor je antwoord en de tip. Helaas ligt Apeldoorn niet om de hoek van de deur voor ons. Misschien als de auto op locatie "klaar terwijl men wacht" gemaakt kan worden, het nog een overweging zou kunnen zijn om die trip te maken. We gaan eerst eens proberen of de truc met de hand tegen het plaatwerk bonken werkt.
 

Cordoba

Forumguru
Zoals FabiaFrans ook al aangeeft: in Apeldoorn is het alleen op afspraak, en dan ben je vaak met 10-20 minuten klaar.
 

machlo

Forumguru
Heb sinds enige tijd hetzelfde probleem.....slot ging van "af en toe open" naar helemaal niet meer open. Geen beweging meer in te krijgen.
Moeder woont in Deventer, tzt er eens een bakkie gaan doen en dan op de heenweg even in Apeldoorn langs! Volgens mij een typisch Fabia 1 probleempje.......suc6 met de jouwe!
 

FabiaFrans

Senior Member
kijk.... gelijk twee mensen geholpen... daarom is dit forum zo geweldig.
Suc6 met jullie portieren. En ohja.... het is niet alleen een Fabia probleem, maar een echt VAG-probleem. Om met Frank's woorden te spreken, "iedere Vag-auto komt bij hem langs"
 

Marque

Nieuw lid
Hoi hoi! Sinds enkele dagen precies hetzelfde probleem gekregen als de vragensteller. Ik ben eigenlijk benieuwd hoe het nu is opgelost! Inderdaad via het adres in Apeldoorn of via een garage? Het liefst vervang ik zelf het motortje (wat stuk is denk ik), zodat ik alleen langs de sloop hoef en niet helemaal naar Apeldoorn.

Maar ook voor mij geldt: hoe krijg je die portier überhaupt open als ie helemaal vergrendeld blijft? (Bij mij is het overigens de linker-achterdeur van een Fabia Combi 2004)

Dank voor jullie reacties!
 

Erikz

Lid
Beste Marque. Ik ben naar Frank in Apeldoorn gegaan en die heeft het slot weer gemaakt. Het probleem bij mij bleek een gebroken kabeltje in de deurkabelboom. Daar waar de kabelboom vanaf het voorportier het koetswerk ingaat.

Mvg Erik
 

JurgenTDI

Actief lid
Bij mij was de slot-unit verrot. Andere vd sloop er in en het werkt weer.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Cordoba

Forumguru
Overigens: als je naar Apeldoorn gaat, Frank heeft zoveel ervaring dat ie vrijwel altijd in korte tijd de deur wel open krijgt, en dan is het voor hem nog maar kinderspel.
 

Marque

Nieuw lid
Dank voor jullie tips en adviezen! Dit Engelse filmpje is inderdaad erg duidelijk en nuttig, maar ik zie ook dat het heel wat gepruts is, terwijl het de motor, kabelboom, etc. kan zijn. "Even Appeldoorn bellen" klinkt nu als een aantrekkelijke optie! Ik zal de vorderingen hieronder bijhouden :)
Hartelijke groet!

P.s. wat een geweldig forum is dit :)
 

Marque

Nieuw lid
Afgelopen week heb ik Frank bezocht in Apeldoorn. Ik geloof dat hij 38 minuten nodig had om het motortje te fixen. Echt heel prettig dat hij het zo snel kon (en dat het mij vele uren prutsen heeft bespaard..). Dank voor jullie tip!
 
Bovenaan Onderaan