opf en belgische keuring

GertD

Actief lid
Allen,

Kort maar bondig vraagje. Ziet/weet de belgische keuring dat je de opf verwijderd en hier een sportcat in de plaats hangt. De emissie eisen op de 4 gas tester zouden hierdoor nog steeds ok zijn.

Superb 2.0tsi 4*4 272pk 2020

Of is dit elk jaar terug wisselen voor de keuring (wat we niet gaan doen)?
 

Tees

Donateur
Vooropgesteld: een OPF en een katalysator zijn verschillende dingen. De OPF vangt (roet)deeltjes af, de katalysator zet (voornamelijk) schadelijke gassen om in minder schadelijke gassen. Er zijn verschillende soorten katalysatoren in moderne autos.

Voor zover mij bekend worden benzinemotoren (in NL en in België) nog niet onderworpen aan een deeltjestellertest. Maar in Euro6 zit ook voor benzinemotoren een deeltjeaantal-norm, dus ik acht de kans groot dat die test er in de toekomst wel gaat komen.

De 4-gastest is echt geen deeltjestest. En de OPF is er voor de deeltjes. Dus ik denk dat je daar voorlopig best mee wegkomt, of het een goed idee is voor milieu en medemens, dat kan je vast zelf wel invullen...
 

leon-cupra

Forumguru
1) roetdeeltjes testen ze niet bij een benzine, dus daar gaan ze het niet zien (9/10 dat die testen er ooit komen) maar meer rekening houden met punt 2
2) als ze zien dat er geen originele uitlaat onder hangt, ben je sowieso afgekeurd.

Besluit, kort maar bondig : het riskeren of ieder jaar verwisselen.

Mijn broer heeft de meeste van zijn wagens aangepast. Zijn vorige wagen had hij een ganse dag nodig om hem terug 'keuring-legaal' te zetten. Met zijn huidige wagen (Golf R variant) koopt hij enkel nog onderdelen die gekeurd zijn en beschikken over de benodigde attesten (nadeel, die onderdelen zijn gemakkelijk 2x zo duur door de attesten). Het enigste dat hij nu nog moet doen is de wagen terug iets hoger zetten (het fameuze balkje :D).
 
Bovenaan Onderaan