Navigatie laten inbouwen

Hallo, ik ben in het bezit van een Skoda Fabia uit 2012. Ik zou graag een navigatie willen laten inbouwen. Zodat ik kan genieten van carkit functionaliteit, apple carplay, maar ook offline navigatie kan gebruiken.
Ik zie veel mogelijkheden op marktplaats staan. Wie heeft goede ervaringen met bepaalde systemen en waar kan ik zo’n navigatie tegen een schappelijke prijs laten inbouwen? Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Tees

Donateur
Welkom hier! Velen waarderen het als je je even voorstelt in de Meet & Greet!

Voor het beantwoorden van je vraag zou het helpen als je even laat weten wat je nu in je Faab hebt zitten? Type of een foto. Algemeen zijn er hier een aantal met goede ervaringen van Zenec units, maar die zijn niet goedkoop. Je kan ook op zoek gaan naar een origineel VAG model, zoals een Columbus of Amundsen+, die hebben (mits de goede versie en mogelijk met wat extra inbouwonderdelen) ook bluetooth en navigatie, maar de kaarten daarvan worden sinds afgelopen jaar niet meer geupdate.
 
Welkom hier! Velen waarderen het als je je even voorstelt in de Meet & Greet!
Done!

Hieronder een paar foto's! Ik hoop dat de originele radio/cd speler vervangen kan worden door een inbouw unit. Op marktplaats zie ik bijvoorbeeld de Davilon W serie of de Cartronix CTX-112715SK. Ik heb geen idee of dit goede navi's zijn. Ik wil wel een up-to-date systeem, verouderd is me de moeite niet.

Dank alvast!
 

Bijlagen

  • skoda1.jpg
    skoda1.jpg
    230 KB · Weergaven: 30
  • skoda2.jpg
    skoda2.jpg
    232,5 KB · Weergaven: 29
Laatst bewerkt door een moderator:

Cordoba

Forumguru
Ik weet niet wat er nu in zit (after market, of simpele Skoda unit). Bij een originele unit moet je ook opletten dat het geschikt is voor de vorm van jouw dashboard (unit uit een ander Skodamodel of andere generatie kan zomaar niet passen). Als er een aftermarket in zit, kun je voor weinig geld er een 1 DIN in zetten met Blue Tooth als carkit, en eventueel een telefoonhouder om de telefoon als navigatie te gebruiken.

Er zijn veel mogelijkheden, maar de ontwikkelingen gaan hard, dus het verandert ook snel. Ik heb destijds bij mijn Fabia I (2003) de aftermarket vervangen door een Alpine waar ik ook groen als verlichtingskleur kon instellen (om in lijn te blijven met de rest van de dashboardverlichting) en heb achterspeakers toegevoegd aan de originele speakers. Nu kun je bijvoorbeeld ook kijken naar DAB+ met eventueel een losse antenne, kortom ik denk dat je even goed op een rijtje moet zetten wat je belangrijk vindt en zo dus een lijstje van wensen en eisen maken, zodat mensen je een beter passend advies kunnen geven. OEM-units zijn vaak lastig met het oog op goede actuele navigatiekaarten, daarom heb ik destijds bewust voor aftermarket gekozen. Andere optie: je kunt een 1-DIN met opklapscherm kiezen en het ontstane gat opvullen met het standaarddashboard bakje dat in auto's met aftermarketradio zit.
 
Hi Cordoba, er zit een simpele Skoda unit in (zie foto, als je inzoomt moet dit net zichtbaar zijn).

Minimaal zou ik een ouderwetse carkit functionaliteit hebben (dus telefoon in een houder naast het stuur, het liefst met opladen stroom, en geluid via de boxen van de auto voor het bellen).

Maar eigenlijk hoop ik op een volledig ingebouwd navigatie systeem. Op internet wordt bijvoorbeeld de Cartronix CTX-112715SK voor een lage prijs aangeboden, bijvoorbeeld:


Dit komt mij erg goed over qua prijs/prestatie verhouding, maar ik ben benieuwd of hier ervaringen mee zijn. Of met vergelijkbare systemen. En welke leveranciers dit in kunnen bouwen, want zelf heb ik twee linker handen.

Dank voor het meedenken!
 

Tees

Donateur
Misschien nog wel goed om te weten wat voor scherm er achter je stuur zit? Volgens mij zijn er bij deze generatie nog meerdere versies, en afhankelijk van hoe groot dat scherm is en wat t kan, is t risico van een goedkope unit groter of kleiner.
 

EdK

Forumguru
Zou eens bij hun langs gaan.

Hebben veel kennis van zaken, en verkopen de betere merken ( zenec/pioneer) en de wat goedkopere
Dus kunnen je zo en zo de verschillen in kwaliteit vertellen.
Je link die je meestuurt van die unit geven mij al een nadeel, en dat is een apparte unit tbv DAB+, mijn ervaring is dat dit het net niet is !

Vaak problemen met een goede ontvangst is wat ik zelf heb ervaren.
Maar dan praat ik wel over losse units die een 8 jaar terug werden geleverd
 
Inderdaad een goed idee om bij een gespecialiseerd bedrijf langs te gaan! Helmond is voor mij een beetje ver weg, maar ik ga in de buurt van mijn woonplaats eens shoppen!
 

EdK

Forumguru
Weet niet in welke regio je leeft @Marchelloh ?
Maar de Tijger in Tilburg is ook een goede toko, zelf ooit me Zenec vandaan gehaald en dus van boven A'dam daar heen gereden.
Tsja rijden in een Skoda is geen straf en een leuk ritje , wat ik dan vaak met een stads bezoek combineer als het weer het toestaat
 
Waar is jouw keus op gevallen Marchelloh?
Toevallig kwam ik op dezelfde beide merken uit. En Davilon en Cartronix schijnen beide Nederlandse merken te zijn.
 
Hoi, ik ga de Skoda morgen voor een serie kleine reparaties wegbrengen en me door de monteur laten adviseren. Misschien dat ik een eenvoudige carkit met houder voor de smartphone laat plaatsen. Ik hou jullie op de hoogte!
 
Ik overweeg nu de Cartronix CTX-112718SK met DAB+ ontvanger en achteruitrijcamera in de kentekenplaat.
 
Ik heb de Cartronix CTX-112718SK laten inbouwen bij garage van t verlaat in Eemnes. Dat hebben ze zeer netjes gedaan. Het microfoontje is netjes weggewerkt naast de kilometer teller, GPS metertje rechts onder op de voorruit. Het navigatie systeem past naadloos op de plek van de oude auto radio, heeft vrijwel dezelfde kleur als het dashboard (ik was even bang voor verkleuringen). Het ziet er simpelweg zeer strak uit.

De inbouw was snel geregeld, een paar uur werk en ik was er EUR 82,50 aan kwijt. Met aankoopprijs van EUR 250 voor het systeem een bedrag dat in verhouding staat tot de leeftijd en restwaarde van mijn Skoda.

Het vavigatie systeem zelf is goed, niet geweldig. Ik ben geen enorme Android fan en de meegeleverde navigatie apps werken, maar zijn traag. De bluetooth connectie werkte goed en eenvoudige zaken als bellen en muziek afspelen werken prima.

In eerste instantie kreeg ik het systeem niet in Apple Carplay mode.

De leverancier (Caraudiogigant) reageerde goed op emails. Na een harde reset van het navigatie systeem werkte Apple Carplay zowel met als zonder bedrade verbinding. En dan is het navigatie systeem ineens fantastisch goed. Apple Carplay is gewoon een heel goede omgeving om in de auto te hebben.

Conclusie: voor EUR 332,50 heb ik een fantastisch werkend en net afgewerkt systeem! Ik ben superhappy!
 
Ik kan me aansluiten bij bovenstaande reactie (nog dank hiervoor).
Ondertussen zit de Cartronix CTX-112718SK ook bij mij ingebouwd.

Bij mij kwamen de inbouwkosten iets hoger uit dan de aanschaf maar ik had er ook wat extra klusjes bij:
- DAB+ antenne
- Achteruitrijcamera in kentekenplaat
- USB- en AUX-kabels naar dashboardkastje

De externe microfoon is bij mij echter niet aangesloten.
Het lijkt er nu nog op dat dit ook nog niet nodig is maar ik zal het nog wat vaker testen.

Ik kreeg een vage melding over iGO navigatie, dit zit er echter af fabriek al op geïnstalleerd.
Omdat ik Google Maps ga gebruiken haal ik het er toch maar af.

Na installatie kon ik het updaten.
Een .zip bestand van 1 GB bleef echter na de update nog op het apparaat achter.
Dit zal ik nu waarschijnlijk weer kunnen verwijderen, anders raakt de interne opslag wel erg snel vol.

navi-2.jpg navi-1.jpg
 
Ja vond ik ook mooi, maximale ruimte voor de apps.
Je ziet nog wel een 5-tal knopjes in de rand onderaan weggewerkt zitten. De verlichting hierachter is aan te passen in kleur en intensiteit.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan Onderaan