Hoe en met wat maken jullie ruiten schoon?

foxman

Forumguru
Hallo luitjes,

Hoe maken jullie je ruiten schoon? Gisteren mijn auto gepoetst en na het wassen blijft er kalk op de ruiten achter. Gebruiken jullie glassex of hoe krijg jullie de ruiten mooi?
 

De Stip

Forumguru
Water met ammoniac in een plantenspuit doen. Een rol keukenpapier gebruiken om het aan te brengen op je ramen en nawrijven met een viscose doek.
 

JeSko

Forumguru
Neen dat heb ik nog niet gemerkt hoor, maar zoals de stip al aangeeft kan het ook anders. Je bedoelt de chroom strip onderaan de ruit?
 

JeSko

Forumguru
Aha je bedoelt de rubberen afdichting? Geen idee, heb ik geen last van, ik ga de detail specialist van het forum voor je taggen, die weet daar vast raad mee. :)

Kom er maar in @Cordoba :jaja:
 

foxman

Forumguru
Hier is nogal hard water. Maar het komt al goed. Hebben trouwens meer mensen met een O3 het probleem dat je je ruitenwissers niet goed omhoog krijgt? Ze blijven bij de motorkap knellen.
 

Cordoba

Forumguru
Hier is nogal hard water. Maar het komt al goed. Hebben trouwens meer mensen met een O3 het probleem dat je je ruitenwissers niet goed omhoog krijgt? Ze blijven bij de motorkap knellen.

Daar is de zogenaamde 'servicestand' van de ruitenwissers voor: auto even op contact zetten sleutel er weer uit, en dán even een tik tegen de ruitenwisserhendel en dan gaat ie naar de service stand, dan staat ze min of meer rechtop, en kun je ze van de ruit halen. Dit is de lange versie, de korte: RTFM. :D
 

Cordoba

Forumguru
Voor mijn autoramen doe ik een scheutje ruitensproeier vloeistof in een emmertje en vul dat aan met water. Ik maak de ramen nat met een ouderwetse spons, en maak ze direct droog met een microvezeldoek met wafelpatroon. Hierbij niet in één keer alle ruiten nat maken, want dan werkt het niet goed, ik doe meestal één kant tegelijk: voorruit, zijruiten links, achterruit, zijruiten rechts. Bij een waffle doek deze vouwen zodat je steeds een schoon oppervlak hebt, en door de ribbels van de waffle neemt iedere ribbel vuil en vocht mee.

th


Daarnaast maak ik af en toe mijn ramen schoon met een middel op alcoholbasis, tijdens vorstperiodes omdat ik dan geen bevriezend water heb, en verder om vet te verwijderen en de ramen voor te bereiden voor het aanbrengen van Rain-X, dan moeten de ramen extra schoon zijn.

Overigens met een fijn borsteltje/kwastje of stevig met een microvezeldoek het rubber randje onder aan het raam afwrijven om van alg af te komen, wil ook behoorlijk schelen: als alle vuil weg is, is daar ook geen voedingsbodem voor alg meer.
 
Ik gebruik altijd Karcher ruitenreiniger. Oplossen in water, in spraybus doen, opbrengen, poetsen en daarna droogtrekken. Werkt streeploos.

MiC
 

Canon-Eye

Forumguru
Nog een tip: maak met enige regelmaat de binnenkant van de ruiten schoon - vooral bij een nieuwe auto. Kan gewoon met koud water met een scheutje ammonia.
Je zult verbaasd staan van de hoeveelheid blauwige waas die je wegpoetst - dat is aanslag van de weekmakers die vrijkomen uit de nieuwe kunststoffen van de ventilatiekanalen en het dashboard. En als de binnenkant goed schoon is, beslaan ze ook niet snel meer.
 

EdK

Forumguru
En met die scheut amonia erin zijn je luchtwegen ook weer schoon.....goretroep
 

Canon-Eye

Forumguru
NH3 of ammoniakgas lost uitermate goed op in koud water tot ammonia - en hoe kouder, hoe beter. Nooit opwarmen dus, dan jaag je het er juist uit (zoals alle gassen minder goed oplossen in vloeistoffen naarmate de temperatuur hoger wordt) en daarmee verliest de oplossing ook zijn reinigende en ontvettende werking.
 

EdK

Forumguru
Wel ik hou het wel op de prop krante papier en de glaspolisch !
Zijn me ramen ook schoon zonder milieu vervuilende vloeistoffen....:koffie:
 
Bovenaan Onderaan