Greenline met brom/knars voor

b_p1982

Nieuw lid
Hallo forumleden,

Vorige probleem met mijn GL was tijdens terugreis van vakantie. Je raad het, nu heenreis: net voor bestemming begon bandenspanning lampje te branden. Banden gecontroleerd, niks aan de hand. Paar km's verder hoorde we een brom voor in de auto. Buiten is niks te horen. Bij hoge en lage snelheid een brom, maar gaat dan wel sneller of langzamer. Ook bij uitrollen, en ontkoppelen van versnellingsbak hoor je het. Als we heel langzaam gaan, zeg maar 5/10 km per uur hoor je op gezet punt geen brom maar meer een metalige/plastic geschraap. Iemand enig idee?
 

Duijzer

Donateur
Of je wiellager is eraan. Maar dan zou je eerder al een wat ‘zingend’ geluid gehoord moeten hebben....
 

b_p1982

Nieuw lid
Er is me de afgelopen tijd geen 'zingend' geluid opgevallen. Enkel dat hij wat remoeriger (als een slecht wegdek) was als normaal en 20 km verder de melding en even verder de brom.

We moeten nog terug rijden met de auto, 50 km. Hoop dat dat kan.
Toevallig stond voor komende woensdag een garage afspraak.
 

Antera

Donateur
Een kapot wiellager gaat brommen en is wel hoorbaar. Als je de auto op krikt en je zou het wiel een draai geven hoor je het vaak ook al. Zou het zeker even laten controleren alvorens het lager stuk loopt
 

b_p1982

Nieuw lid
Helaas staat de auto in de haven en komen we zondag weer aan (alles helaas dicht, zul je altijd zien). We gaan voor de zekerheid binnendoor rijden op enkel 50 en 80 km wegen. Maandag ff de voorkant omhoog om te zien wat het is.
 
Laatst bewerkt:

b_p1982

Nieuw lid
Luister altijd naar de goede raad van je oude heer. Toen we van het eiland kwamen zei mijn pa; "check je wielbouten ook ff, is ons ook een keer gebeurd, ineens een brom, bleek bout(en) los te zitten". Wat denk je.....alle 5 bouten los. Ik kon ze een hele slag aandraaien zonder enige weerstand. En de brom en knars is/was weg.
Vooropgesteld ben ik natuurlijk superblij,aar wat ik me afvraag: hoe kunnen ze alle 5 zo loszitten? En waarom reageerde de bandenspanning sensor?

In elk geval heel erg bedankt voor jullie hulp
 

Duijzer

Donateur
Hoe ze zo los zitten komt waarschijnlijk omdat iemand ze niet heeft aangedraaid....oei, had een lelijk ongeval kunnen worden....
Dat je sensor erop reageert kan heel goed zijn. Het wiel zwalkt waarschijnlijk tijdens het rijden en dat geeft trillingen, onjuiste data etc. Dan slaat de sensor alarm.
Pfoe, dat heb je eraf gebracht, zeg.

Dit is precies de reden waarom ik steeds als er iemand aan m’n auto gesleuteld heeft de wielbouten natrek. Ik heb het jaren geleden zelf gehad met een auto uit de showroom waar een monteur even de velgen van gewisseld had in de showroom. En de nieuwe wielen maar even handvast had gezet, trekken we later nog wel na. Niet dus. Na 5 kilometer gestopt vanwege rare geluiden, alle vier de wielen los. Dat werd een pittig gesprekje met die monteur....
 

b_p1982

Nieuw lid
Ja inderdaad, hier zijn we goed weggekomen. De laatste keer dat er iemand aan de banden heeft gezeten is enkele maanden geleden, nieuwe bandjes erom. Gek dat we het niet eerder hebben opgemerkt.

Ik heb inderdaad alle bouten maar ff nagetrokken, maar alleen linksvoor waren los.
 

Canon-Eye

Forumguru
Ik zou dat wiel voor de zekerheid er ook nog even afhalen om de boutgaten te controleren - die zouden namelijk een beetje (of méér dan een beetje) uitgelubberd kunnen zijn. Als dat het geval blijkt, raadpleeg dan even een goeie velgen/bandenspecialist, want afhankelijk van de mate waarin zulke schade is opgetreden zou het kunnen gebeuren dat de wielbouten telkens opnieuw na verloop van tijd weer loslopen. Dit naar aanleiding van ervaringen uit mijn arbeidsverleden: veiligheids- en kwaliteitszorg in het beroepsgoederenvervoer.
Dit zijn geen onderdelen om luchthartig mee om te springen!
 

ertromp

Forumguru
Heeft je auto geparkeerd gestaan op een defensieterrein @b_p1982 ?
Helaas zijn er van die ongelofelijke klojo's die het gemunt hebben op auto's van defensie medewerkers en wielbouten/moeren losdraaien en dat op diverse terreinen door heel NL
 

b_p1982

Nieuw lid
Oke, ik zal de boutgaten even nakijken, goede tip.

Nee, ik werk wel voor de overheid maar niet bij defensie en ik mag ook al maanden niet meer op kantoor komen ivm corona en heb een goede bewakingscamera tegenwoordig bij de oprit...niks geregistreerd. Maar wat een mafkezen zeg. Dat is toch niet normaal, gewoon poging tot moord. Hoop dat ze die lui snel pakken.
 

EdK

Forumguru
Kijk ook eens of je wielbouten niet zijn ingevet !!
Dit is namelijk één van de weinige plekken waar de bout er droog in moet dus geen glij of smeer middelen !
 
Bovenaan Onderaan