Ervaringen voorruit polijsten

Tees

Donateur
Even een apart topic van Mijn Auto topic, omdat dit toch een meer algemene vraag is: bij mijn O2c van 10 jaar oud merk ik dat de voorruit best een beetje pokdalig is. Er zitten wat kleine sterretjes in, maar ik merk vooral dat het deel waar de ruitenwissers overheen lopen ruw is (is ook zichtbaar qua hoe het water erop ligt t.o.v. het deel daarbuiten). En met laagstaande zon en/of dimlicht van tegenliggers is t zicht ook niet enorm goed. Het ziet eruit alsof de ruit vuil is, maar schoonmaken biedt geen soelaas. Mijn indruk is dus dat de buitenkant van de ruit dusdanig gesleten is, dat het licht te veel verstrooit.

Nu kan ik natuurlijk mn voorruit vervangen, maar los van de kosten (ben daar niet voor verzekerd), vind ik t ook zonde om een ruit te vervangen als ie nog opgeknapt kan worden. Ik lees online links en rechts wel eens wat over een voorruit polijsten. Ik weet dat glas polijsten nogal nauw komt (kom er maar in @Cordoba). Glasgarage dat wel computergestuurd, met goede ervaringen te lezen online, maar die is sinds vrij recent failliet. Heeft er iemand ervaringen met de voorruit polijsten? En zo ja, waar dan?
 

EdK

Forumguru
Als jij denkt dat het vuil is wat er op normale manier niet vanaf te krijgen is dan zou je eens dit kunnen proberen.
Gebruikte soortgelijk van turtle maar die lijken het niet meer te maken !?
Gebruik (te) dit voor zowel binnen als buiten om me voor raam te reinigen.
En ben hierover zelf zeer tevreden, maar goed kan bij jou alsnog tegenvallen op je raam....

edit: https://www.absautoherstel.nl/actueel/archief/autoruit-polijsten/

Misschien deze niet failliet ?
 

Tees

Donateur
Hmm, nu je t zegt, ik heb wel Clearvue Glass Cleaner van Turtle Wax. Was er voorheen niet kapot van (bleven soms smeren over, terwijl ze expliciet zeggen dat t smear free is), maar kan t wel eens proberen op deze wagen. Maar ik verwacht dat er meer nodig is eigenlijk...
 

Tees

Donateur
Ik zag t ja. Ik kan daar idd eens informeren wat dat moet kosten. Maar ben nog steeds wel benieuwd naar mensen met echte ervaringen hiermee.
 
Laatst bewerkt:

Cordoba

Forumguru
Op de vorige Fabia ben ik wel eens bezig geweest met de excentrische polijstmachine, speciale glaspolijst pad en glaspolijstmiddel. Krassen en dergelijke werden echt wel een veel minder hinderlijk, maar je polijst diepe krassen niet zomaar weg. Ik weet niet meer of je detailspullen had @Tees maar je kunt beginnen met de ruit te kleien (om hardnekkig vuil te verwijderen) en dan polijsten. Dat kan al veel verbetering geven: kleien haalt bijvoorbeeld kleine stukjes wisserrubber, boomhars enz. weg, en het polijsten zorgt dat krassen in elk geval minder scherp worden, waardoor je veel minder irritante reflecties krijgt.

@nicknameless polijst volgens mij ook regelmatig ruiten om ze 100% schoon en helder te krijgen, dus misschien kan Patrick er ook wat over zeggen.
 

Tees

Donateur
Dank @Cordoba. Ik heb geen detailspullen, veel verder dan wassen en een keertje met de hand polijsten ben ik nooit gekomen (en wil ik ook eigenlijk niet, te weinig tijd om daar moeite in te steken). Ik vroeg me al af of zoiets als kleien al effect zou hebben. Zal t vast gladder van worden, maar is dan de vraag hoeveel het zicht dan beter wordt. :pieker:
 

nicknameless

Forumguru
Glas polijsten is een vak apart, dat gaat vaak niet met de polijstmiddellen die gebruikt wordt voor de lak.

Wil je de ruiten krasvrij hebben, dan is de duurste optie deze te laten vervangen.
Een minder dure optie is om de ruit(en) te laten behandelen door een specialist en ik ken er eerlijk gezegd maar eentje en dat is Marcel Falk van Falk Service in Apeldoorn.


Zijn de ruiten gewoon smerig en krijg je ze niet goed schoon?
Zelf reinig ik de ramen niet meer met een sprayfles glasreiniger omdat ik altijd vegen, waas en vlekken hou.

Mijn all time best friend glasreiniger is de Autoglym Car Glass Polish en een (semi) stevige handpad.
De ruiten, binnen en buiten, worden hier brandschoon van én je kan dit gewoon met de hand doen.

FB_IMG_1671823430252.jpg
FB_IMG_1671823455162.jpg

De ruiten van deze auto kreeg de eigenaar op geen ene manier schoon.
Ik wel...:ROFLMAO:




En een witte of oranje handpad. De oranje is nog steviger dan de witte en heeft net even wat meer bite:


 

Cordoba

Forumguru
Als er vuil in de beschadigingen zit, zal het zicht na kleien allicht beter worden. Handmatig polijsten heeft op glas geen zin, dat is veel te hard en heeft enorm veel bewegingen (machine dus) nodig om effect te hebben. Het linkje van @EdK zou ik voorzichtig mee zijn: daar wordt het polijsten van een koplamp en een voorruit op één hoop gegooid, en het polijsten van een kunststof koplamp is echt veel makkelijker.

Edit: ik bedoelde dus dat je handmatig geen krassen uit glas polijst, nicknameless heeft het vooral over het echt schoon krijgen van de ramen. De optie van nicknameless lijkt me een goede om mee te beginnen, dat kost niet de wereld als het resultaat toch tegenvalt.
 

Tees

Donateur
Dankjewel @nicknameless, dat zijn lekker praktische tips waar ik wat aan heb! Sowieso is het wel de moeite waard om te investeren in zo'n setje pads en die polish. Ik heb namelijk een enorme hekel aan vuile ramen, en krijg ze precies zoals je zegt, tot nu toe niet zo schoon als ik zou willen (op m'n vorige auto ook al). Ik gebruik ook redelijk wat ruitenwisservloeistof, zeker in deze tijd met dat opspattend zout.
Moet je dan eerst nog kleien, of kan je ook direct met dit spul aan de gang?
 

nicknameless

Forumguru
@Tees,

Voordat ik aan de slag ga met de Autoglym, is er al een heel reinigings traject aan vooraf gegaan, meestal zijn de ramen een van de laatste stappen die ik doe. (detailer hè :D).

Je kan de ruiten eventueel vooraf kleien zodat het meeste vuil al weg is om daarna met de AG aan de slag te gaan.
 
  • Leuk
Waarderingen: Tees

Tees

Donateur
Net dan maar een order gezet bij Carclean. Ben je zo toch weer €70 kwijt: glas polish, oranje pad, kleisetje, een nieuwe shampoo (toch eens goed spul proberen), en Monello Mezzo polish, omdat ik dat toch ook eens wil proberen. Ik zal nooit een echte detailer worden, maar de auto er wat mooier uit laten zien is natuurlijk wel leuk. Komt ook door dat Storm Blue van de Octavia, zie je véél meer op dan mn oude zilveren Faab.
Dank voor de adviezen heren!
 

Cordoba

Forumguru
Had je nog geen goede handpad @Tees? Ook goedkope shampoo's krijgen vaak de auto wel schoon, maar gaan vaak wel ten koste van je wax laag omdat die goedkope shampoo's eigenlijk nooit pH-neutraal zijn. Je gaat echt wel verschil zien als je in het voorjaar de lak eens goed aanpakt. (bij voorkeur bij temperatuur boven 15 graden)
 
  • Leuk
Waarderingen: Tees

Tees

Donateur
Nee, veel meer dan een washmitt heb ik niet :pardon:. Waste tot nu toe met een fles Turtle Wax, vond ik niet geweldig. Waxen ben ik nog nooit aan begonnen, t zal vast een goed idee zijn, maar een halve tot hele dag in een full detailing stoppen..:nono:. Ik ben al blij dat ik 1-2x per jaar tijd heb om zelf de broodnodige reparaties en onderhoud te doen. Tijd is schaars met een jong gezin!
 
Bovenaan Onderaan