Ervaring en wat vragen na 6 mnd

Hallo allen,

Ik ben nu z'n 6 mnd en 8000km in het bezit van mijn Fabia III 1.2 TSI combi. Ik moet zeggen ben er nog steeds blij mee. Verbruik is zoals binnen de grenzen van de verwachting. Vaak zo rond de 1:19 / 1:20 wat tov. van mijn oude caddy TDI MK2 toch echt wel een verbetering is. Er zijn nu echter een paar dingen die ik graag wil aanpakken / weten nl:

- Is het mogelijk om parkeersensoren achter te (laten) monteren dusdanig dat ze ook via het centrale display aangestuurd worden?
Ik heb de auto gekocht met een kleine schade aan de bumper en zou evt. deze willen laten vervangen voor één met sensoren maar weet dus niet of je dat zomaar aan kan zetten / melden en of er überhaupt wel bedrading aanwezig is om de sensoren op aan te sluiten.

- Is het mogelijk om de radio / display te vervangen voor één met DAB+ en telefoon ondersteuning. (ik hoef geen navigatie te hebben,...)
Er zit nu een radio in die opzich prima is maar alleen geen bluetooth ondersteuning heeft voor handsfree bellen. Als ik ook gelijk een DAB+ update kan verkrijgen is dat mooi meegenomen.

- Is het inbouwen van speakers in de achterdeuren goed te doen. Is er bv. al bedrading aanwezig?

En dan tot slot nog klein "probleempje" Het is mij opgevallen dat als de auto lang stil heeft gestaan bv. op mijn werk en het is warm weer ( zoals afgelopen maanden 25 /30 grd ...) loopt die de eerste 500 a 600 meter een beetje schokkerig (houd wat in pakt niet 100% lekker op ). Het maak niet uit of dat met de airco aan of uit is. Of dat je hem even stationair laat draaien. Wat ik opvallend vind is dat dit niet zo is als ik thuis in de ochtend weg rij en het nog relatief koud is buiten,..... Iemand een idee waar dat door komt.

Ben benieuwd naar jullie ervaringen / adviezen
Alvast bedankt
 

Cordoba

Forumguru
Allereerst deze generatie auto lijkt ontworpen om mensen zo weinig mogelijk zelf te laten doen, en dat zie je aan allerlei zaken:
- als je achterspeakers in wil bouwen, moet je ook de draden volledig trekken, maar dan ben je er (waarschijnlijk) nog niet, waarschijnlijk moet de optie achterspeakers ook vrijgegeven worden in de ECU (er zitten allerlei verschillen tussen verschillende modeljaren, vandaar 'waarschijnlijk').
- als je parkeersensoren gaat toevoegen, geldt hetzelfde, maar belangrijker is vooraf uit te zoeken of de juiste module in jouw auto aanwezig is (dat is echt specialistische kennis, om te weten welke versie van een module het wel kan en welke het niet kan), anders moet je ook nog een andere module plaatsen, en dan ook weer de PDC aanmelden in het systeem van de auto.
- mediasysteem bestaat als het goed is uit een display met een aantal knoppen en nog een deel dat zit weggewerkt achter het dashboardkastje, ook hier geldt weer dat alle componenten aangemeld moeten worden (ook weer met VCDS of vergelijkbaar systeem). Origineel Nederlandse Fabia's (van 3e generatie) hebben volgens mij allemaal BT ondersteuning om handsfree te bellen, bij geïmporteerde exemplaren is dat niet altijd zo. Het kan zijn dat het bij jouw auto via mediasysteem is uitgezet, maar dat kun je dan ook weer aan zetten.
 

Pindasaus

Forumguru
Welk uitrustingsniveau heb je?

Ik had ook eens gezocht op of je makkelijk achterluidsprekers kan inbouwen. Als je ze aansloot op de radio, zouden ze automatisch herkend worden. Dat weet ik niet zeker. Om dat te controleren zou je de radio eens los kunnen halen en (extra) losse luidsprekers aan kunnen sluiten, nog voordat je ze inbouwt. Bedrading moet je inderdaad zelf trekken. Skoda monteert de luidsprekers fabrieksaf met popnagels. Bij het demonteren van de deurpanelen is de kans groot dat de klikverbindingen ervan beschadigd raken, wat kans geeft op rammeltjes.

Uiteindelijk niet gedaan, omdat het me een hoop werk lijkt.
 

EdK

Forumguru
- Is het inbouwen van speakers in de achterdeuren goed te doen. Is er bv. al bedrading aanwezig?
Is te doen, alleen je zal zelf bedrading moeten leggen naar de radio en dan kijken op schema's welke draden voor achter speakers zijn.

Dan DAB+ kijk eens op deze link, en eventueel bellen met hun of dit ook bij die van jou is in te bouwen !
 

EdK

Forumguru

Misschien dat je met dit nog wat kunt ?
 
Allereerst deze generatie auto lijkt ontworpen om mensen zo weinig mogelijk zelf te laten doen, en dat zie je aan allerlei zaken:
............
Dank voor de reacties zo ver.
Tja het is wel een verschil met mijn trouwe caddy :cry: daar mocht je zelf nog wel het nodige aan doen. Als ik het zo lees ben ik blij dat ik er één heb gekocht waar de trekhaak al door de vorige eigenaar is aangeschaft,...... :jaja: Voor wat betreft de BT ondersteuning het is een originele Nederlandse auto ( rdw check gedaan,... ) Op de plek waar bij andere radio units de tel. knop ( gezien op verschillende plaatjes) zit, zit bij mij een mute knop lijkt er dus op dat het er niet in zit. Jammer dat het allemaal zo lastig is om wat 2de hands op de kop te tikken en zo je auto wat op te te leuken. 't is verder geen ramp ik heb bijna 20 jaar met een cassettedeck en CD wisselaar in de auto rond gereden dus een SD slot is al een hele vooruitgang :maakmegek: Iemand overigens nog een idee wat het omschreven inhouden bij de eerste meters bij warm weer kan zijn?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Cordoba

Forumguru
Zou een vervuild inlaattraject kunnen zijn (met dank aan de EGR), door wallnutblasting is dat weer netjes schoon te krijgen.

Wat achterspeakers betreft, ik heb in de loop der jaren denk ik in 5 auto's zelf extra speakers ingebouwd, maar voor de Fabia III vond ik het toch te veel werk (en te veel blokkades door VAG). Wat de autoradio betreft, vraag ik me af of dit soms een systeem is dat uit een andere auto (type/generatie) komt, en dat er origineel zo'n Bolero in heeft gezeten (mini-schermpje grote draaiknop en weinig mogelijkheden).
 
Ik heb geen idee waar ik het type van de radio terug kan vinden maar net even zitten zoeken op afbeeldingen.
Die van het onderste plaatje zit er bij mij in ( de parrot display onderin de foto doet al vermoeden dat er meer zijn geweest die BT miste,...)
Die van het bovenste lijkt bijna hetzelfde maar heeft een phone knop ipv. mute. Ik zie net dat dit model rond 2016 standaard was de mijne is uit 2015. Omdat ze zo op het oog vrijwel gelijk zijn dacht ik dus dat je met het inbouwen van een microfoon een een andere radio makkelijk zou kunnen upgraden.

Radio fabia.JPG
 

bobracing

Forumguru
Dab inbouwen is simpel!
Gewoon een amundsen unit zoeken met dab, kabeltje vanaf de unit over de hemel naar dakantenne plaatsen, doe je het netjes en origineel dan even andere antenne zoeken met extra aansluiting voor dab+ Hopa dat werkt.
De amundsen moet je wel vrijschakelen dat is goed te doen en kan ik eventueel.
Speaker inbouwen is gewoon een kwestie van speakers monteren, kabels van achteren naar de unit trekken, in quadlock erin doen en dan de unit coderen dat de speakers erin zitten.
Parkeensensoren is wat meer werk, je moet de juist modules hebben in de wagen, kans is groot als de uitvoering al hollands is dat je die moet vervangen. dan is het ook kwestie van kabelboom, module en sensoren en bumper vinden, monteren en coderen klaar.
Ja dit laatste is te doen, maar alles bij elkaar had je beter een fabia kunnen kopen die deze opties wel heeft.
Ik twijfel nu om mijn fabia te doen verkopen en voor een octavia te gaan, dus als iemand een full option fabia 3 zoekt uit 2017 met alle denkbare opties uit die tijd ;)
 
Bovenaan Onderaan