Dagrij verlichting vervangen door LED

Topic in 'Citigo' gestart door O3-Rider, 05-07-2019.

 1. O3-Rider

  O3-Rider Actief lid

  Onze Citygo uit 2015 heeft de standaard halogeen dagrijverlichting, welke ik wil vervangen door LED.
  Nu had ik al wat van Ali beteld, echter gaat dat goed als de koplampen uit zijn. Dan brandt de LED verlichting, maar schakel je de koplampen aan, dan gaat de LED dagrij uit.

  Iemand een link naar T20 welke wel werkt?
   

 2. Jee13

  Jee13 Forumguru Donateur

  Weet niet of dit wel aan je LED lamp ligt?

  Hoe is dit orgineel?
  Bij sommige autos gaat DRL uit bij ingeschakeld dimlicht
   
 3. O3-Rider

  O3-Rider Actief lid

  Even uit mijn hoofd.... Volgens mij gaat de T20 iets feller branden bij inschakelen dimlicht.
   
 4. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Dagrijlicht hóórt normaal gesproken uit te gaan zodra je ander licht inschakelt, ingevolge de wet die voorschrijft dat DRL niet mag branden in combinatie met enige andere verlichting aan de voorzijde.
  Alleen als de DRL wordt gedimd mag hij aanblijven met ander licht erbij, als ware het de "stadslichten" (of Standlicht, zoals de Duitsers dat terecht noemen).
   
 5. O3-Rider

  O3-Rider Actief lid

  Ah... dan is het dus anders om, worden ze gedimt. Ik zal het vanavond even nagaan.....
   
 6. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Dat dimmen is doorgaans niet standaard van fabriekswege, maar is wel te regelen via VCDS of VCP.
  Op dat gebied zijn er nogal wat specialisten op dit forum...
   
 7. Blackciti

  Blackciti Senior Member

  Ooit heb ik de dagrijverlichting lampen moeten vervangen omdat één van de lampen was doorgebrand. Bij Brezan wordt dan naar het kenteken gevraagd en aan de hand daarvan weet men exact om wat voor lampen het dan gaat.

  Het blijkt namelijk dat er twee gloeidraden in die lampen zitten met verschillende wattages, waarvan er bij het inschakelen van het dimlicht er één wordt uitgeschakeld en de ander ingeschakeld waardoor de lampen dan minder licht geven. Het dimmen is dus wel degelijk standaard.

  Maar als er iemand is die exact weet wat de led substituut is voor de bestaande lampen dan zou ik dat graag weten, daar ook ik de bestaande dagrijlampen wil wisselen voor led lampen.
   
  O3-Rider vindt dit leuk.
 8. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Binnen de wettelijke voorschriften kunnen autofabrikanten dat natuurlijk op verschillende manieren oplossen en dit is er één van.

  Maar dat geldt dus zeker niet voor alle dagrijverlichtingsbolletjes. Bijvoorbeeld niet voor die in mijn voorgaande Fabia2, want daarvan zitten de standlichten gewoon als aparte lampjes in de koplampen verwerkt. De DRL daarvan gaat standaard gewoon helemaal uit (niks dimmen of zwakker 2e gloeidraadje) zodra de lichtschakelaar uit de 0-stand wordt gedraaid en er dus "andere verlichting aan de voorzijde" gaat branden, geheel conform de wetelijke eis.
   
 9. Jee13

  Jee13 Forumguru Donateur

  O3-Rider vindt dit leuk.
 10. Ik heb zelf ook de LED’s van Xenonlamp.nl en ik kan je melden; het kost wat maar dan heb je ook wat!
   
 11. O3-Rider

  O3-Rider Actief lid

 12. Die van Xenonlamp.nl zijn echt super; goede kwaliteit en de juiste kleur en sterkte. Het enige minpunt is inderdaad de prijs, maar de garantieregeling is ook prettig. En nee ik heb geen belang bij deze firma!
   
  SteGo vindt dit leuk.
 13. SteGo

  SteGo Forumguru

  Bij m'n vorige auto had ik bijna alle lampjes vervangen door Osram Ledriving Premium exemplaren, die bevielen me echt super. De lampjes gaven super mooi licht, niet te sterk of te zwak, goede lichtkleur (ook bij de oranje/rode exemplaren), en 6 jaar garantie.
  https://www.autolampen.nl/ledriving-premium-w21-5w-6000k.html

  Je zult waarschijnlijk alleen nog wel iets moeten verzinnen om canbus-storing te voorkomen.
   
  Laatst aangepast: 12-07-2019
 14. Ik had in mijn Citigo ook LED dagrij/stadslichten, CAN bus proof is niet eens nodig, er zit geen enkele lampencontrole op, in ieder geval bij mijn 2012 niet wel moeten ze in 2 standen werken, fel dagrijlicht en gedimd stadslicht, had destijds op het upforum een link gevonden van LEDS die goed werkten.
   
 15. Blackciti

  Blackciti Senior Member

  Vorige week vrijdag rijdaglichtlampen besteld bij ''https://www.autolampen.nl/ledriving-premium-w21-5w-6000k.html''.
  Vandaag gemonteerd en ze doen het naar ik kan zien uitstekend. Prima fel wit licht. Er zitten namelijk
  twee leds in die tegelijk branden als het contact wordt aangezet en waarvan er één dooft wanneer het groot dimlicht wordt ingeschakeld. Ze zijn Canbus compatible, dus ze kunnen zondermeer en zonder problemen gemonteerd worden.
   
  SteGo vindt dit leuk.
 16. Blackciti

  Blackciti Senior Member

  Om nog even door te gaan over ledverlichting: Ik wil ook de gecombineerde achterlichten/remlichten vervangen door ledlampen. Ik wil namelijk de achterlichten ook tegelijk met de dagrijverlichting laten branden. Dat geeft m.i. een extra stukje veiligheid, omdat het achteropkomend verkeer je dan eerder en gemakkelijker zal opmerken. Ben ze echter nog nergens tegengekomen.
  Iemand een idee?

  En heeft iemand een idee of het tegelijk laten branden makkelijk of überhaupt realiseerbaar is?
   
 17. Canon-Eye

  Canon-Eye Forumguru

  Dat is sowieso verstandig (ik rij al ruim 8 jaar met altijd meebrandende achterlichten), maar dit is een kwestie van aan laten zetten: hetzij door de dealer (die moet dit bij auto's van na midden 2015 gewoon kunnen met zijn systeem) of door middel van VCDS of VCP.

  Dit staat echter volkomen los van het lamptype, of er klassieke bolletjes dan wel LED-lampen in zitten - of voor het een en achter het ander - maakt echt niet uit voor de functionaliteit. Dat de LED-lampen CANbusproof zijn maakt wel uit, want dat is van belang om geen ongewenste storingsmeldingen te krijgen.
   
 18. SteGo

  SteGo Forumguru

  Bij mijn Citigo branden de achterlichten ook wanneer de dagrijverlichting brand, de vorige eigenaar heeft dat zo geprogrammeerd. Als gevolg daarvan brand de verlichting van de knopjes in het interieur ook altijd. Wat mij betreft niet zo erg, maar het was logischer geweest dat die pas aan zouden gaan wanneer je het dimlicht aanzet. Verder vind ik het wel een veilig gevoel dat de verlichting achter ook altijd brand. Ik vind dagrijverlichting sowieso eigenlijk zinloos als je niet ook achter iets hebt branden.

  De vervangers van de P21/4W lampjes zijn lastig te vinden bij de kwaliteitsmerken. P21/5W is wel makkelijk te vinden, maarjah, dat is toch net een beetje anders ....
  https://www.osram.com/ecat/LEDriving PREMIUM-LED signal lamps-Cars-Automotive Lighting/com/en/GPS01_2636488/PP_EUROPE_Europe_eCat/ZMP_4053098/
   
 19. Arnout84

  Arnout84 Senior Member

  Ik heb nog setjes liggen van Osram US (Sylvania) echt zeer fel! Die van Osram zelf die worden genoemd hier zijn net gloeiende spijkers, kun je echt geen DRL noemen!
   

  Bijgevoegde bestanden:

  O3-Rider vindt dit leuk.
 20. Blackciti vindt dit leuk.

Deel deze pagina