Bijgeluiden motor->Stand van de techniek???

peterlienden

Nieuw lid
Even een vraag voor de Kodiaq-fielen.

Ik heb een Kodiaq 2.0 TDI 150 pk. De auto is van medio april 2018. De eerste drie weken heerlijk cruisen (fulloptions, dus kom lekker comfortabel). Na drie weken begon ik een raar geluid te horen nadat ik een tijdje had gereden (de motor was warm).

ik ben naar een VW garage in de buurt geweest, monteur mee laten luisteren en deze hoorde het ook, afspraak gemaakt, auto weggebracht en bij het ophalen 's middags gaven de monteurs aan dat het geluid niet hoorbaar was.

Drie weken later nog maar een keer terug gebracht, omdat ik ook buiten de auto bij stationair draaien een geluid hoorde.

Gisteren weer weggebracht en aan het einde van de dag gaven ze bij de VW garage aan; ja we horen het ook, maar dat is de stand van de techniek, we gaan er niets aan doen.

Buiten hoor ik een scherp piepend geluid, binnen de auto een raspend geluid alsof er metaal aanschuurt (bij gas bij geven wordt het geluid sterker en nee het is geen windgeruis dat je hoort).

Ik heb 2 filmpjes bijgevoegd een van buiten de auto en een tijdens het rijden (kan maar zo zijn dat die geluiden niets met elkaar te maken hebben, ik ben een echte leek wat dat betreft)



Nou ben ik geen expert op dit gebied, maar horen deze geluiden bij een auto van 2,5 maand oud ? Of herkent iemand deze bijgeluiden ?
 
ik ben verre van een expert op dit vlak, maar heb een beetje dezelfde bedenkingen als peterlienden met mijn nieuwe Kodiaq. Mijn vorige Kodiaq (aanloopwagen, +10000km) was een vrij stille wagen. De nieuwe (1300 km, zelfde motoruitvoering, 2.0 150pk DSG) heeft meer motorgeluiden en loopt minder mooi dan de vorige. Vooral bij het optrekken in 1ste en 2de versnelling vind ik dat hij een 'ratelend' geluid (vergelijkbaar met filmpje 2) maakt. Ik hoop dat dit nog verdwijnt en eerder gerelateerd is aan het inrijden.
 

turboturbo

Forumguru
In het 'binnen' filmpje hoor ik het geluid goed, bij het 'buiten' filmpje hoor ik het niet.
En bij het vergelijk filmpje van Frenk hoor ik vooral de radio dreunen ;)

Het toerental lijkt tijdens die geluiden ook telkens terug te zakken.
Of speel je op dat moment ook wat met het gaspedaal?

Kan je nog proberen of je verschil hoort als de airco op econ/uit staat? (Om geluiden van compressor/ventiel etc uit te sluiten - ik verdenk die niet ofzo)

Je schrijft dat je naar een VW dealer in de buurt bent geweest, wat is de reden dat je je niet meld bij de verkoper van deze 3 maanden jonge auto met deze klacht?
 
1.6 TDI Greenline geluid heb ik ook waarbij het aan de kant van de distributiezijde sterker klinkt dan aan de kant van de versnellingsbak. Is volgens mij een bijgeluid van een rol oid.
 

peterlienden

Nieuw lid
Allen,

dank voor de reacties.

@trankiljo: De eerste drie weken reed ie als een zonnetje, Indien de auto die ik tijdens de testrit heb gereden dit geluid had,had ik hem zeker niet genomen, maar dat was dus niet het geval, dus ik denk dat het echt iets is dat nadien defect is geraakt.

@turboturbo: Ik had de airco op off gezet (om inderdaad alles uit te sluiten). Op het moment dat ik gas bij geef wordt het geluid duidelijker, dus je ziet hem inderdaad schakelen. De motor hoor je bijna niet op het filmpje, maar het geluid is wel duidelijk volgens mij. Mijn telefoon heeft noise cancelling, dus in het echt is het nog beter hoorbaar. Ik heb echt het idee dat het iets met de aandrijflijn is (indien ik tijdens het rijden de bak in N zet, is het geluid weg).

Het is een leaseauto die ze hebben bezorgd (auto komt uit heerenveen en ik woon in het midden van het land), dus in overleg met de leasemaatschappij heb ik hem naar een gerenomeerde VW dealer gebracht.

@Rayzman: Hiervoor had ik een steker SUV en die zijn natuurlijk wat stiller. Maar de Kodiaq is redelijk geisoleerd en met normaal geluid van een dieselmotor heb ik geen enkele problemen, het is meer dat er een geluid zit waarvan ik weet dat het niet hoort.

Een nieuwe auto waar de eerste maand iets mee is, is geen enkel probleem, kan altijd iets kapot gaan natuurlijk, maar het is meer de manier van communicatie van de garage waar ik grote problemen mee heb, je voelt je niet serieus genomen en ze doen het af alsof het normaal is.
Dus ik was benieuwd of er meer mensen waren die dit geluid konden plaatsen, maar ik heb tot nu toe nog van niemand gehoord dat dit normaal was.

Ik heb de leasemaatschappij gebeld en deze vonden het inderdaad vreemd dat dit afgedaan werd als stand van de techniek. Ze adviseerden mij hem bij een andere garage aan te bieden voor een second opinion. Iemand nog suggesties voor een goede VW/Skoda garage ?
 
Laatst bewerkt:

coolrunnings

Actief lid
@peterlienden Definieer "Midden van het land", dat maakt het wat makkelijker om een goede garage te adviseren.
Ikzelf heb goede ervaringen met A-Point Skoda in Almere (voorheen Skoda Holdinga).
 

Cordoba

Forumguru
Ik lees steeds meer verhalen van monteurs die 'beroeps-doof' zijn: iedere niet-betrokkene deskundig of niet, constateert een afwijking, en monteurs nemen het eerst wel waar, maar als ze het dan niet opgelost krijgen, kunnen ze het probleem ook niet meer waarnemen. Is dat nu weer de nieuwe truc die monteurs aangeleerd krijgen in hun bijscholingcursus?
 

Rayzman

Actief lid
Lijkt er ook op dat de kwaliteitscontrole bij ŠKODA slechter wordt naarmate de modellen populairder worden. Zowel dit probleem als dat bij de Karoq van adibo klinkt als vrijdagmiddag afraffel gedoe.
 

peterlienden

Nieuw lid
Allen,

even een update. Afgelopen zaterdag in Tiel geweest. Monteur is meegereden (motor was nog redelijk koud). Hij gaf aan dat een DSG bak altijd lawaai maakte, bij de ene auto meer dan bij de andere. Hij gaf aan, dat indien het geluid nog luider werd, even langs te komen.

Dus afgelopen maandag, na een half uur rijden weer geschuur uit het vooronder, ik weer naar deze dealer. Zelfde monteur meegereden. Geluid was nog duidelijker hoorbaar, maar hij gaf aan dat dit dan weliswaar aan de bovenkant van het acceptabele geluidsniveau zat, maar dat er in principe niets kapot was en er dus ook niets te repareren viel. Hij heeft de auto nog even op de brug gezet en naar eventuele lekkages gekeken, maar dat was allemaal prima in orde.

Uitstekende service gehad van deze garage, complimenten, maar mijn verwachtingen voor een wagen van dik 55k worden niet echt waargemaakt.

Dus het probleem is het differentieel icm de DSG bak, deze maakt veel geluid zodra de motor op temperatuur is. Het geluid overstijgt het motorgeluid zelfs.

Ik denk dat ik hem hier eens langs breng voor een derde opinie: https://rhtransmissierevisie.nl

heeft iemand daar ervaringen mee ?
 

907

Senior Member
Hij gaf aan dat een DSG bak altijd lawaai maakte, bij de ene auto meer dan bij de andere
Ik hoor bij mij alleen windgeruis, de banden en een beetje motor (bij versnellen), maar een dsg/diff. totaal niet.

Dus nee geen ervaring mee, en verwacht je ook niet voor 55k.

Verder kost geluid maken extra energie, dat veroorzaakt weer extra slijtage...
 

peterlienden

Nieuw lid
Allen,

even een update.

Ik ben ondertussen naar een revisie specialist geweest en deze gaf aan dat het bijgeluid waarschijnlijk met de differentieel te maken had, maar voor verder onderzoek en reparatie wordt er natuurlijk eea in rekening gebracht. Hierop contact opgenomen met de lease maatschappij en deze stelde voor om een derde onderzoek te laten doen bij de leverancier. (leasemaatschappij en leverancier zitten niet echt bij mij in de buurt).

Afgelopen week afspraak gemaakt met de leverancier van de auto en een testrit gemaakt met een monteur en die gaf inderdaad aan dat dit geluid niet hoorde. (Gelukkig, eindelijk erkenning).
Ze hebben er dezelfde dag nog verder onderzoek naar gedaan, maar niet direct het probleem kunnen vinden.

Auto gaat nu terug naar PON om daar het probleem te onderzoeken en te herstellen. We wachten af.
 
Bovenaan Onderaan